ISW: Putin muutti kantansa tulitaukoon – vihjasi Orbánille "nyansseista" Moskovassa

LK Orbán Putin Moskovassa 05072024
EU:n puheenjohtajamaa Unkarin pääministeri Viktor Orban vierailee parhaillaan Moskovassa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 05.07.2024 15:03
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Putinin julkinen kanta tulitaukoon Ukrainan kanssa on tiukentunut, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut mahdollisuutta neuvotella tulitauko Venäjän ja Ukrainan välille.

Putinin mukaan Ukraina on demilitarisoituva "peruuttamattomasti" ennen kuin tulitauosta voidaan neuvotella. Hän lausui näkemyksensä Kazakstanissa järjestetyssä Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa.

Ukrainan armeijan demilitarisointi eli käytännössä asevoimien lakkauttaminen tai merkittävä pienentäminen on Putinin mielestä välttämätöntä siksi, ettei Ukraina pystyisi hyödyntämään tulitaukoa joukkojensa vahvistamiseen.

Tänään päivällä Putin puolestaan kommentoi Unkarin pääministeri Viktor Orbánille olevansa valmis keskustelemaan rauhanehdotuksen "nyansseista". 

Venäjä-mielisenä pidetty Orbán on aiemmin sanonut, että tulitauko Ukrainassa voisi olla hyvä askel kohti rauhanneuvotteluita.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan totesi perjantaina, ettei hän ole nähnyt merkkejä, joiden mukaan Putin olisi valmis rauhaan.

Ukrainan ulkoministeriö puolestaan muistutti Putinin ja Orbánin perjantaisen tapaamisen jälkeen, ettei Unkarin pääministerin matka Moskovaan ollut Ukrainan kanssa koordinoitu.

Ukrainan asioista olisikin hyvä sopia vain, jos Ukraina osallistuu keskusteluun, maan ulkoministeriö totesi.

Tulitauko voisi hyödyttää Venäjää

Lännessä ja Ukrainassa puolestaan on toistuvasti katsottu, että mahdollinen pidempiaikainenkin tulitauko antaisi Venäjälle mahdollisuuden kasvattaa ja vahvistaa asevoimiaan uutta hyökkäystä varten.

ISW arvioi Putinin kovan vaatimuksen nojaavan uskoon, että Venäjä pystyy voittamaan käynnissä olevan sodan etenemällä hitaasti, mutta varmasti Ukrainassa.

Ukraina ei ole kyennyt koko vuoden aikana pysäyttämään Venäjän hyvin hitaasti edennyttä hyökkäystä Itä-Ukrainassa. Venäjän arvioidaan tällä hetkellä kykenevän korvaamaan raskaaksi arvioidut sotilastappionsa.

Venäjä myös todennäköisesti uskoo, että lännen tuki Ukrainalle loppuu ennen kuin Venäjän armeijan hyökkäysteho on lopullisesti kulutettu loppuun. Yleisesti hyväksytty arvio on, että Ukraina pystyy sotimaan nykyisen kaltaisella tavalla pidempiaikaisesti vain lännen tukemana.

Toisaalta presidentti Alexander Stubb on katsonut, että Venäjä itse on äärimmäisen riippuvainen Kiinasta, ja yksi puhelinsoitto presidentti Xi Jinpingiltä voisi lopettaa sodan.

Lue myös: Stubb Orbánin Moskovan-matkasta: "Sopimatonta"

Putin lisäksi väitti Kazakstanissa, ettei hän ole halukas neuvottelemaan mahdollista tulitaukoa tai muuta sopimusta välittäjämaiden kautta.

Tämä on ISW:n mukaan merkittävää, sillä aikaisemmin Putin on haaveillut neuvottelevansa länsimaiden kanssa Ukrainan kohtalosta. Näin Putin on toivonut kaivavansa maata Ukrainan suvereniteetin alta, ajatushautomo arvioi.

14:44img

Katso myös: Presidentti Stubb pitää Ukraina-konferenssia ensimmäisen askeleena kohti rauhaa: "Putinin pitää ymmärtää, että hän on hävinnyt tämän sodan".

"Todellisuudessa hylännyt realistiset prosessit"

Presidentti Putinin suhde myös Ukrainan parlamenttiin vaikuttaa muuttuneen. 

Aikaisemmin Putin on antanut ymmärtää, että parlamentti on ainoa Ukrainan hallintoelin, jonka kanssa Venäjä voisi neuvotella. Nyt Putin kuitenkin totesi, ettei senkään kanssa voi neuvotella.

Venäjän alkuperäisiin sotatavoitteisiin kuului presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinnon vaihtaminen Venäjä-mielisempään. 

Viime aikoina Putin on kuitenkin sotatavoitteista puhuessaan maininnut pikemminkin tiettyjen Itä- ja Etelä-Ukrainan alueiden Venäjään liittämisen sekä sen, ettei Ukraina voisi tulevaisuudessakaan liittyä puolustusliitto Natoon.

– (Putin on nyt) todellisuudessa hylännyt kaikki realistiset prosessit, joiden avulla voitaisiin merkityksellisesti neuvotella tulitauosta, ISW katsoo.

Vielä toukokuussa uutistoimisto Reuters uutisoi venäläislähteidensä väittäneen, että Putin on valmis lopettamaan sotatoimet Ukrainassa ja neuvottelemaan tulitauon. 

Kesäkuussa Sveitsissä järjestetyn rauhankonferenssin päätöslauselmassa todettiin muun muassa, että "Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa". Venäjä ei osallistunut kokoukseen, kuten ei myöskään sen liittolainen Kiina.

Putin totesi ennen rauhankonferenssia, että sota voi loppua, jos Ukraina luopuu tavoitteestaan liittyä sotilasliitto Natoon ja luovuttaa Venäjälle neljä aluetta, joita Venäjä ei tälläkään hetkellä kokonaan hallitse.

Länsimaat ja Ukraina tyrmäsivät aloitteen täysin. Kreml katsoi kuitenkin, että Ukrainan tulisi pohtia tarjousta, koska se heijastaa tilannetta rintamalla.

Lue myös: "Huolestuttava suunta Putinin kannalta" – Kremlin tekemä kysely on vuotanut

Putinin väitetään olevan valmis tulitaukoon Ukrainassa – Käihkö: "Kulissien takana tapahtuu"

Presidentti Stubb: Yksi tietty puhelinsoitto Putinille lopettaisi sodan

Kommentti: Onko Ukraina Suomen 1944 tiellä? – Trumpin "kauhea" rauhansuunnitelma on realismia

Juttua päivitetty 5.7.2024 kello 15.15: Juttuun lisätty Ukrainan ulkoministeriön kommentit.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota