Naton Stoltenbergilta tiukka muistutus Yhdysvalloille Euroopan ja Kanadan roolista Afganistanissa: "Monet maksoivat korkeimman mahdollisen hinnan"

0:33imgKatso videolta, kuinka Biden moittii Trumpia!
Julkaistu 14.02.2024 15:12

MTV UUTISET – STT

Stoltenberg sanoi 18 jäsenmaan pääsevän tavoitteeseen puolustusmenoista ja muistutti Yhdysvaltoja Euroopan aiemmasta tuesta.

Kaikki viestit siitä, että Naton jäsenmaat eivät seisoisi toistensa rinnalla, heikentävät turvallisuutta ja lisäävät riskejä. Näin katsoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona Brysselissä.

Stoltenbergin kommentit viittasivat Yhdysvaltojen mahdollisen seuraavan presidentin Donald Trumpin viime viikonlopun kommentteihin. 

Trump sanoi viikonloppuna julkisesti, että rohkaisisi Venäjää tekemään mitä haluaa maille, jotka eivät täyty velvoitteitaan vaaditusta puolustusbudjetista.

Lue lisää: Biden Trumpin Nato-puheista: Tyhmiä ja häpeällisiä

Stoltenbergin lehdistötilaisuus Naton päämajalla edelsi liittokunnan maiden puolustusministerien kokousta, joka pidetään torstaina.

Yhdysvalloille ja Trumpille Stoltenbergilla oli tiukka viesti. Hän totesi, että Yhdysvallat ei ole taistellut ainoatakaan sotaa Korean sodasta Afganistaniin ilman liittolaisia. 

Hän myös huomautti, että Naton viidettä artiklaa on käytetty ainoan kerran Yhdysvaltoihin vuonna 2001 kohdistuneiden terrori-iskujen jälkeen.

Niin ikään hän viittasi Kanadan ja Euroopan toimintaan Afganistanissa.

–  Sadat tuhannet kanadalaiset ja eurooppalaiset palvelivat Afganistanissa suojellakseen Yhdysvaltoja. Ja monet maksoivat siitä korkeimman mahdollisen hinnan, Stoltenberg sanoi.

Hän sanoi myös, että mitä huolestuneempi Yhdysvallat on Kiinasta, sitä tärkeämpää on pitää Nato vahvana.

–  Yhdysvallat kattaa 35 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Yhdessä Nato-liittolaisten kanssa edustamme 50:tä prosenttia maailman taloudesta, Stoltenberg sanoi.

18 maata tavoitteeseen

Stoltenberg sanoi, että Nato-maat ovat lisänneet puolustusmenojaan huomattavasti. 

Hän arvioi, että tänä vuonna 18 liittokunnan maata pääsee tavoitteeseen kahden prosentin puolustusmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Natossa on tällä hetkellä 31 jäsenmaata, koska Ruotsi odottaa yhä liittokunnan porstuassa Unkarin ratifiointia.

Lue myös: Trump muistutti jälleen kerran, ettei USA:n turvatakuista ole takeita

Stoltenberg myös huomautti, että Yhdysvalloista kuultu kritiikki ei ole varsinaisesti kohdistunut Natoon.

–  Se kohdistuu Nato-maihin, jotka eivät käytä tarpeeksi rahaa Natoon, Stoltenberg sanoi.

Tätä huolta Stoltenberg piti myös perusteltuna.

Nato-maiden puolustusministerit käsittelevät Naton taakanjaon lisäksi Ukrainan sotaa, Venäjän uhkaan liittyvää pelotetta ja puolustusta sekä puolustusteollisuutta.

Venäjä on on saanut sotateollisuuttaan nostettua merkittävästi, ja lännessä puolestaan puolustusteollisuuden kapasiteetti laahaa tällä hetkellä tarvittavaan nähden jäljessä.

Tuoreimmat aiheesta

Nato