Navalnyin tukijat etsivät paikkaa julkisille jäähyväisille Moskovassa

Edesmenneen Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kertoo Reutersille, että Navalnyin hautajaistilaisuus tai erillinen hautajaisiin liittyvä tilaisuus olisi tarkoitus pitää tällä viikolla.

Jarmysh kertoo, että "hautajaisista erillinen tilaisuus" on tarkoitus järjestää tämän työviikon lopussa eli viimeistään perjantaina. Navalnyin tukijat etsivät parhaillaan julkista paikkaa kyseiselle tilaisuudelle, jossa he voisivat jättää jäähyväiset Navalnyille. Tilaisuus on Jarmyshin mukaan tarkoitus pitää Moskovassa.

Varmuutta siitä ei vielä ole, mitä Jarmysh tarkoittaa "erillisellä tilaisuudella" eli viittaako hän itse hautajaisiin vai jonkinlaiseen hautajaisten ohessa järjestettävään tilaisuuteen. Aiemmin Reutersin uutisointi antoi olettaa, että kyse oli nimenomaisesta hautajaisista.

Virallisesti Navalnyin hautajaisjärjestelyistä ei ole vielä julkistettu tietoa. 

Väite: Navalnyita oltiin vapauttamassa vankienvaihdossa

Pevtshih väittää Navalnyin joutuneen tapetuksi, koska hänet oltaisiin oltu vapauttamassa vankienvaihdossa. Hänen mukaansa neuvottelut vankienvaihdosta olisivat olleet loppusuoralla Navalnyin kuolemaa edeltäneenä iltana.

Pevtshih kertoo Reutersin julkaisemalla videolla, että Navalnyi olisi ollut jonossa vankienvaihtoon Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n palkkamurhaajaa Vadim Krasikovia vastaan. Krasikov istuu elinkautista vankeusrangaistusta Saksassa.

Pevtshihin mukaan vankienvaihtoa yhdessä Navalnyin kanssa odotti myös kaksi Yhdysvaltojen kansalaista. Pevtshih ei kerro videolla henkilöiden nimiä. 

Yhdysvallat on kuitenkin aiemmin ilmoittanut yrittävänsä palauttaa maahan Wall Street Journalin toimittajan Evan Gershkovichin ja entisen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin.

– Sain vahvistuksen, että neuvottelut olivat käynnissä ja loppusuoralla 15. helmikuuta illalla. Aleksei tapettiin 16. helmikuuta, Pevchikh sanoo videolla.

Navalnyi kuoli vankeudessa Siperiassa perjantaina 16. helmikuuta.

Uutista korjattu 26.2. kello 15.10: Uutisessa aiemmin annettiin ymmärtää, että Navalnyin tukija Maria Pevchikh olisi lausunut Navalnyin hautajaisiin liittyvää. Todellisuudessa Navalnyin hautajaista, tai hautajaisten erillisestä tilaisuudesta, kertoi Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh. Jutussa täsmennetty myös puhetta hautajaisista käsitteellä hautajaistilaisuus sekä "hautajaisista erillinen tilaisuus" 

Lue myös:

    Uusimmat