Palkitun islantilaisen kirjailijan näytelmä Seitsemän syytä häpeään esitetään Suomen kantaesityksenä KOM-teatterissa syksyllä.
Moninkertaisesti palkitun islantilaisen näytelmäkirjailijan Tyrfingur Tyrfingssonin kirjoittama Seitsemän tarinaa häpeästä on saanut Suomen ensi-iltansa KOM-teatterissa.
– Lukiessani samaistuin heti tämän tekstin maailmaan. Olen aina rakastanut poliiseja ja kaoottisia naisia teatteriteksteissä ja niitä molempia tästä löytyy, sanoo ohjaaja Ona Korpiranta.
Korpirannan mukaan tarina on universaali, sillä se kertoo nuoren naisen kasvutarinan.
Näytelmä kertoo vanhemmilta lapsille periytyvästä vaietusta häpeästä käyttäen psykologisen trillerin ja toimintakomedian keinoja
– Häpeä on tunne. Jos sitä vertaa syyllisyyteen, siihen löytyy syy ja koet syyllisyyttä siitä, mitä olet tehnyt. Häpeä kohdistuu yksilön identiteettiin ja hyvin usein häpeän kokemus syntyy varhaislapsuudessa vanhemmuussuhteessa.
Korpiranta toteaa, että häpeä saattaa vaikuttaa hyvin pitkälle tulevaisuuteen ja aikuisuuden valintoihin sekä esimerkiksi erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden sekä additioiden syntyyn.
Lue lisää: Tampereen Taru Sormusten herrasta rikkoo totuttuja käsityksiä suosikkihahmoista
Parantuminen on mahdollista
Näytelmässä epätäydelliset ihmiset heittäytyvät kamppailemaan sukupolvihäpeää vastaan.
– Parantuminen on mahdollista. Kun uskaltautuu ottamaan apua vastaan, voi parantua ja myös minä väitän, että jokainen ihminen tarvitsee siihen toista ihmistä. Näin se on ylipäätään mahdollista.
Ohjaaja haluaa antaa toivoa parantumiselle, vaikka psykiatrit ovat sanoneet, että häpeä on hiljainen tappaja.
– Minä ajattelen, että häpeään voi kuolla, mutta ei ole pakko, jos uskaltaa heittäytyä parantumiselle ja avulle.
– Uskaltaa pyytää apua, uskaltaa tukeutua omiin läheisiinsä ja sivuuttaa häpeän luoman kilven, mistä näytelmässäkin puhutaan. Eli sen muurin sinun ja ihmisten välillä.
Korpiranta toteaa lopuksi, että kun kilven läpi murtautuvilla on toivo parantumisesta.