Kesän alkaessa moni pohtii pelastusliivien hankkimista. Mutta uskaltaako liivejä ostaa käytettynä?
Joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä, ja kolmannes heistä vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena. Kesäkuukausilla on tapana nousta hukkumistilastoissa ikävällä tavalla esiin. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry, SUH, muistuttaa, että pelastusliivien käyttö pelastaisi tilanteen suurimmassa osassa tapauksia.
– Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70–80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista, kertoo viestintäasiantuntija Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n tiedotteessa.
Toukokuun viimeisenä lauantaina, 29.5., vietettävä Pelastusliivipäivä muistuttaa liivien tärkeydestä.
Viime vuoden kesäkuussa tuli voimaan uusi vesiliikennelaki, jonka mukaan jokaisella huviveneellä tulee olla päällikkö. Päällikön tehtävänä on vastata siitä, että veneessä on pakolliset turvallisuusvarusteet, pelastusliivit on puettu olosuhteiden niin vaatiessa ja kaikki veneessä olevat osaavat toimia hätätilanteessa.
Lue myös: Hukkumisia työkseen tutkiva äiti kertoo vinkit lapsiperheiden turvallisiin uimaretkiin: "Terve veden pelko on hyvä asia"
Voiko pelastusliivit ostaa käytettynä?
Etenkin kasvaville lapsille pelastusliivejä on hankittava useampia. Ei ihme, että moni vanhempi saattaa pohtia ostavansa liivit käytettynä. Mutta ovatko käytetyt liivit uuden veroiset mitä tulee turvallisuuteen?
– Jos pelastusliivit ovat päällisin puolin ehjät; jalkaremmit, niiden kiinnikkeet, vetoketjut tai kiinnitysmekanismit ovat ehjiä ja pillikin toimii, uskaltaa pelastusliivit myydä ja ostaa käytettyinä. Hankkii ne sitten käytettyinä tai uusina, kannattaa niitä kuitenkin aina testata ja totutella niillä kellumiseen, toteaa LähiTapiolan turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen tiedotteessa.
Lue myös: Varmista turvallisuus uimaretkellä! 5 yleistä vanhempien tekemää virhettä
Voivatko pelastusliivit mennä vanhaksi?
Laissa ei ole annettu vaatimusta pelastusliivien säilytysajan tai vanhenemisen ilmoittamisesta, mutta esimerkiksi kaikilla kirpputoreilla liivejä ei kuitenkaan myydä.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes vastaa Suomessa kuluttajakäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten markkinavalvonnasta. Tukesilta muistutetaan, että tuotteesta tulee antaa kaikki turvallisen käytön kannalta tarpeelliset tiedot. Jos tuotteessa on vanhentuvia osia, on valmistajan ilmoitettava niistä.
– Jos tuote vanhenee vuosien aikana ja se vaikuttaa henkilönsuojaimen suojaustehokkuuteen, on henkilönsuojaimeen ja sen pakkaukseen merkittävä valmistuskuukausi ja -vuosi ja jos mahdollista, tieto mahdollisesta vanhentumisesta, selventää Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto LähiTapiolan tiedotteessa.
Lue myös: Uimaan menossa? Yksi vinkki voi pelastaa lapsesi hengen
Tuotteen mukana tulisi olla ohjeet, joissa on maininta siitä, jos esimerkiksi varastointi, puhdistus tai muu vastaava seikka vuosien aikana vaikuttavat tuotteen käyttöön. Valmistajan antamien tietojen lisäksi kannattaa käyttää maalaisjärkeä – ja omia silmiä.
– Jos käytetyt liivit ovat silmin nähden huonokuntoiset, niiden CE-merkinnät ja painoluokat ovat kuluneet ajan myötä pois, ei niitä pidä myydä eteenpäin eikä varsinkaan ostaa. Parasta olisi, jos mukana olisi alkuperäiset käyttöohjeet, Määttänen toteaa.
Lue myös: Tällaista vaaraa ei tule edes ajatelleeksi: Hauska rantapäivä päättyi kauhuun – 8-vuotias ajautui merelle uimapatjallaan
"Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on..."
Pelastusliivit ovat tärkeä osa veneilyä, ja siksi lapsille kannattaa opettaa jo pienestä pitäen, että liivejä tulee käyttää. Tärkeää on, että liivit ovat oikeankokoiset. Niiden ei tulisi painaa eikä tuntua millään tavalla epämiellyttäviltä.
Opeta lasta pukemaan liivit oikein päälle. Turvallisuuspäällikkö varoittaa tavallisesta liivivirheestä.
– Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen, varoittaa Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg SUH ry:n tiedotteessa.
Uimataidottomille lapsille on hyvä pukea liivit jo rannalla.
Sittenkin paukkuliivit?
Tavallisten pelastusliivien lisäksi paukkuliivit ovat suosittuja keveytensä ja mukavuutensa johdosta. Ne ovat yleensä myös toimintavarmoja, kunhan muistaa tarkastaa ja huoltaa liivin vuosittain.
– 24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen, Stenberg vinkkaa.
Lue myös: Hukkuva ei näytä hukkuvalta – tunnistatko hädässä olevan lapsen ennen hengenpelastajaa?
Onko lemmikilläkin liivit?
Pelastusliivien käyttö on tärkeää myös lemmikeille. Jos kissa tai koira molskahtaa veneestä veteen, liiviin pukeutuneen lemmikin voi kätevästi nostaa takaisin turvaan. Liivien käyttöä kannattaa harjoitella hyvissä ajoin.
Turvalliset liivit ovat lemmikin päällä mukavat ja oikeankokoiset: painomäärityksen pitäisi vastata lemmikin painoa.
Lue myös: Asiantuntija peräänkuuluttaa valvomisen tärkeyttä rannalla – näin välttäisi vaaratilanteet: "Vanhemmilla pitäisi olla uimaretkillä kännykkäkielto"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: LähiTapiola, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto