Suomalaistutkija varoittaa: Jälkijäristykset saattavat sysätä kilometrien jäämassat liikkeelle

Nepalin maanjäristys 25.4.2015.
Lauantaina sattunut maanjäristys on saanut aikaan laajaa tuhoa Nepalissa. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 26.04.2015 19:09(Päivitetty 27.04.2015 06:38)

MTV UUTISET – STT

Nepalin maanjäristyksen uhriluku on noussut yli 3200:n, kertoo nepalilaisviranomainen. Loukkaantuneita on yli 6500.

Nepalin lisäksi maanjäristys on vaatinut kymmeniä ihmishenkiä myös naapurimaissa Kiinassa ja Intiassa.  

Nepalissa tapahtui toissapäivänä lauantaina pahin maanjäristys, joka maassa on koettu 81 vuoteen. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,9. Eilen maata vavahduttelivat lukuisat jälkijäristykset, joista pahin oli voimakkuudeltaan 6,7.  

Jälkijäristykset uhkana

Helsingin yliopiston seismologi Matti Tarvainen sanoi eilen STT:lle että myös jälkijäristykset voivat aiheuttaa mittavaa tuhoa ja jatkua viikkoja.

– Usein rakennus tai muu infrastruktuuri voi kestää pääjäristyksen, mutta jälkijäristys sortaa sen, Tarvainen sanoi.  

Jälkijäristykset voivat aiheuttaa myös uusia maan- ja lumivyöryjä.

– Vuorilla voi olla jumissa kilometrien jäämassoja, jotka jälkijäristys laukaisee lopullisesti. Myös kevään sulamisvedet voivat laukaista lumivyöryjä.  

Kehitysjärjestö Kepan vapaaehtoistyöntekijä Pauliina Savola puolestaan kertoi STT:lle Kathmandusta sähköpostitse, että ihmiset ovat kyhänneet telttakyliä ympäri kaupunkia.  

– Ihmiset ovat pelokkaita, osa apaattisia. Sunnuntaipäivä meni vielä epäuskon vallitessa. Ihmiset ovat leiriytyneet ulkona, osa kaduilla, osa puistoissa, osa tyhjillä tonteilla. Harva on uskaltanut palata sisälle rakennuksiin uusien jälkijäristysten pelossa.  

Suurimpia ongelmia alueella on sähkön puute.

– Sähköjä ei ole ollut sitten ensimmäisen järistyksen. Itsekin koetan säästää akkua. Voi olla, että tämän illan jälkeen tänne laskeutuu hiljaisuus, kun yhteydet katkeavat sähkön puutteen takia, Savola ennakoi eilen.

Suomen auttajat matkaan tänään  

Nepal on pyytänyt apua maailmalta, ja pyyntöön on vastattu laajasti. Pahoja tuhoja kärsineeseen maahan on tulossa muun muassa vapaaehtoisten ryhmiä, rauniokoiria ja kenttäsairaaloita.  

Esimerkiksi Suomesta Nepaliin lähtee tänään 29-jäseninen pelastajaryhmä ja kaksi koiraa, joiden tarkoituksena on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.  

Ryhmä on osa vuoden alusta aloittanutta EU:n järjestelmää, jossa jäsenmaat ovat rekisteröineet auttajaryhmiä käytettäviksi kansainvälisissä onnettomuustilanteissa. Tätä ns. voluntary pool -järjestelmää käytetään nyt ensi kertaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Nepal