Presidentti Sauli Niinistön mielestä Natoon liittyneessä Suomessa ei ole epäselvää, kuka johtaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja mitä yhteistoiminta presidentin ja hallituksen välillä tarkoittaa. Niinistö kommentoi ulkopolitiikan valtasuhteita torstai-iltana Ylen uutisten haastattelussa.
Sauli Niinistön mukaan asiassa ei ole epäselvyyttä ainakaan peruslain perusteella. Niinistön mielestä Natoon liittyviä asioita ei pitäisi selkeämmin osoittaa presidentille tai pääministerille.
– Meillä on sellainen tapa, että on tp-utva, jossa on presidentti ja hallituksen ulkopoliittinen valiokunta. Siellä nämä kaikki käydään viimeistä pilkkua myöten läpi. Esimerkiksi minun kaikki puheenvuoroni on käyty läpi, Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan laki ei kaipaa muutosta.
– Se on kokonaan eri juttu, jos halutaan – niin kuin monien kriittisten arvioiden takana on – kokonaan eroon presidentin tehtävästä ja tehdään meille vain edustuksellinen presidentti. Sitten perustuslaki pitää reippaasti avata eikä vain rutista.
Lue myös: Biden ja Niinistö hyväntuulisina tiedotustilaisuudessa – näin he kertoivat huippukokouksen annista
Niinistön mielestä ei olisi kovin demokraattista, jos kansa valitsisi presidentin, joka toimisi lähinnä keulakuvana.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei osallistunut torstaina huippukokoukseen, jossa olivat mukana Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Niinistö ja muiden Pohjoismaiden pääministerit. Orpon sivuuttamista oli arvostellut esimerkiksi valtio-opin professori Tapio Raunio Helsingin Sanomissa.
Niinistön mukaan edellisessä vastaavassa huippukokouksessa vuonna 2013 Ruotsi kutsui Suomesta presidentin. Hänen mukaansa silloin paikalle haluttiin henkilö, joka vastaa ensisijaisesti ulkopolitiikasta. Myös kolme vuotta myöhemmin Washingtoniin vastaavaan kokoukseen kutsuttiin presidentti, Niinistö sanoi.
Niinistö korosti, että valtiosäännön mukaan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, vaikkakin yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
1:06