Valtio-opin professori tyrmää presidentin ulkopoliittisen vallan kasvattamisen

LK Sauli Niinistö Vilna 11072023
Presidentti Sauli Niinistön kausi päättyy noin puolen vuoden päästä, kun Suomeen valitaan uusi presidentti.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 18.07.2023 20:07
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Presidentti johtaa Suomessa ulkopolitiikkaa, mutta yhteistyössä valtioneuvoston eli käytännössä ministereiden kanssa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) kyselyssä puolet suomalaisista kannatti presidentin ulkopoliittisen vallan lisäämistä. Viime vuosikymmeninä presidentin valtaoikeuksia on päin vastoin vähennetty parlamentarismin ja eduskunnan aseman vahvistamiseksi.

– Meidän ei missään nimessä kannata lähteä sille tielle, että kääntäisimme parlamentarisoitumiskehitystä taaksepäin, sanoo Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kyselyn tuloksista.

Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta, toisin kuin presidentin, jonka luottamus mitataan vaaleissa kuuden vuoden välein.

– Jos presidentti johtaisi ulkopolitiikkaa yksin, ei olisi olemassa mitään mekanismia, jolla toppuutella tai vaatia häntä tilille tekemisistä, jotka eivät olisikaan kansan tai eduskunnan enemmistön kannan mukaisia. 

 Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:07img

Näin suomalaiset ajattelevat presidentin ulkopoliittisesta vallasta.

Taustalla Niinistön suosio ja kriisit

Evan kyselyssä presidentin ulkopoliittista valtaa vahvistamista haluavien osuus on kasvanut 16 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta, joka tehtiin vuonna 2007.

– Se johtuu ensikädessä siitä, että meillä on tällä hetkellä erittäin suosittu presidentti Niinistö, arvioi Grönlund.

Hän painottaa seuraavan presidentin olevan joku muu kuin Niinistö. Niinistön kausi päättyy noin ensi vuoden alussa, kun Suomeen valitaan uusi presidentti.

Lisäksi Evan kyselyn tuloksia selittänee se, että viime vuosien kriisien vuoksi suomalaiset kaipaavat selkeää poliittista johtajuutta. Grönlundin mukaan tällöin kuvitellaan yhden vahvan henkilön olevan sopiva johtamaan ulkopolitiikkaa. 

– Näitä muutoksia pitää aina tehdä pitkällä aikavälillä ja miettiä, mikä on demokratian mukaista.

Evan kyselyssä kaikkein innokkaimmin presidentin valtaa olisivat lisäämässä eläkeläiset ja ikääntyneimmät, eli juuri he, jotka ovat nähneet myös Urho Kekkosen pitkän presidenttikauden ja laajat valtaoikeudet.

Puolueista perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat ovat heitä, jotka mieluiten näkisivät presidentillä isomman roolin.

Lue myös: Niinistö Ylellä: Ei epäselvyyttä, kuka johtaa Suomen ulkopolitiikkaa

Professori: Niinistön kommentit hallituksesta eivät ylittäneet presidentin toimivaltaa

Biden kehui Suomea Twitterissä – "Presidentti Niinistö, muistan puhelinkeskustelumme..."

Niinistö Vilnassa: "Hallituksen olisi hyvä ottaa nyt nollatoleranssi rasismiin"

Tuoreimmat aiheesta

Presidentit