Pöllöraati Niinistön Biden-kommentista: "Kekkosslovakia-tyyppistä meininkiä, jos Niinistö ei saisi tätä ääneen sanoa"

Yhdysvaltojen presidentinvaalit herättivät keskustelua myös Suomessa Joe Bidenin vetäydyttyä presidenttikisasta. 

Sauli Niinistö kommentoi Helsingin Sanomille maanantaina julkaistussa haastattelussa huomanneensa Bidenin terveydentilassa muutoksen vuoden 2023 aikana. 

– Mitä olen sen jälkeen nähnyt esimerkiksi videoilla, niin kyllä sairaus selvästi kiihtyvästi eteni. Muutos vuoden 2022 tapaamisiin on ollut valtava ja ikävä, Niinistö totesi Helsingin Sanomille. 

MTV:n Pöllöraadissa pohdittiin perjantaina, pääsikö kommentti Niinistöltä vahingossa. 

MTV:n politiikan toimittaja Alec Neihumin mielestä entisen presidentin yleisluonteinen arviointi oli asiallista. 

– On varmasti niin, että pitää olla aika tarkka siitä, että maallikot eivät lähde lääketieteellisiä diagnooseja jakelemaan, mutta olisi mielestäni Kekkosslovakia tyyppistä meininkiä, jos Niinistö ei saisi tätä ääneen sanoa.

Politiikan toimittaja ja Ylen Politiikkaradion juontaja Linda Pelkonen puolestaan oli Niinistön kommentista ihmeissään. 

– Pidin tätä kyllä todella hätkähdyttävänä ja outona, varsinkin kun tiedetään, että Niinistö on ollut niin tarkka sanoissaan, varovainen ja kryptinen viimeiset ties kuinka monta vuotta.

Myös Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA:n pääsihteeri Rosa Meriläinen oli alkuun kummastunut entisen presidentin puheista Bideniin liittyen. 

Hän kuitenkin näkee, että entisenä presidenttinä Niinistöllä on enemmän aikaa arvioida sekä muistella asioita. 

– Tässä kohtaa, kun Biden teki itsestään poliittisen kuolleen, niin ollaan ikään kuin siirrytty siihen muistelu vaiheeseen, vaikka hän vielä on virassa, Meriläinen toteaa. 

Neihum muistuttaa, ettei Niinistö oma-aloitteisesti tuonut näkemystään julkisuuteen, vaan kyseessä oli haastattelu, jossa oletettavasti on kysytty kaiken näköistä Bideniin liittyen. 

– Tästä sitten nousi uutinen. Kieltämättä ”sairaus” sanavalintana oli aika mielenkiintoinen, mutta pitää toivoa, että Joe Bidenilta jäi tiistaiaamun Hesari lukematta ja että tästä ei diplomaattista kriisiä synny, Neihum tokaisee. 

Urheilijat menestyvät politiikassa

Sauli Niinistön Bideniin liittyvän kommentin puimisen lisäksi Pöllöraadissa keskusteltiin urheilijoiden poliittisesta kannanottamisesta. 

Meriläisen mukaan monet urheilijat ovat menestyneitä suomalaisessa politiikassa. 

– Suomalaiset rakastavat huippu-urheilijoitaan ja kuuntelevat heitä mielellään.

Esimerkkinä yhteiskunnallisen keskustelun parissa aktivoituneesta urheilijasta juontaja Shahin Doagu nostaa entisen jääkiekkoilija Teemu Selänteen, joka on herättänyt kannanotoillaan myös huomiota.  

– Selänne on Amerikassa pitkiä aikoja asunut mies, joka on myös kuvaillut olevansa hauskalla tavalla sovinisti. Ei ole kauhean yllättävää, että hän on republikaani ja haluaa äänestää puolueen ehdokasta, eli Donald Trumpia, Neihum toteaa.

Selänne paljasti äänestyskantansa Yhdysvaltojen vaaleihin liittyen keskiviikkoiltana Helsingissä pelatussa tennisturnauksessa.  

Lue myös:

    Uusimmat