Nopeaa psykiatrista hoitoa tarvitsevia käännytetään Suomessa jatkuvasti – katso oman alueesi tilanne

2:09img
Katso video: "Suomessa joudutaan joka ilta ja yö sanomaan ei-oota psykiatrisille potilaille."
Julkaistu 24.10.2022 19:16
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Suomessa ei pystytä noudattamaan lakia, jolla pitäisi turvata riittävä hoito akuutissa hädässä oleville psykiatrian potilaille.

Kestämättömästä tilanteesta kertoo MTV Uutisille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija. Hoidon riittämättömyys johtuu siitä, että THL:n koordinoiman selvityksen mukaan psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty aivan liian paljon potilastarpeeseen nähden. 

OECD:n mukaan Suomessa sairaalapaikkojen määrä väheni viime vuosikymmenellä enemmän kuin missään muussa OECD-maassa. Merkittävä osa vähenemästä on psykiatrisia paikkoja. Esimerkiksi vuodesta 2015 lähtien psykiatrian paikat ovat vähentyneet yli 40 prosenttia.

2410-joonas-graffa-2

Näin suuresti psykiatrisen sairaanhoidon sairaansijat vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

Asiantuntijan mukaan paikkoja on jo niin vähän, että lain turvaamaa hoitoa ei pystytä käytännön arjessa toteuttamaan.

– Suomessa joudutaan joka ilta ja yö sanomaan ei-oota psykiatrisille potilaille, jotka tarvitsisivat akuuttia hoitoa, toteaa THL:n ylilääkäri Outi Linnaranta MTV Uutisten haastattelussa.

Peräti 120 prosentin käyttöasteita

Sairaanhoitopiirien välillä on moninkertaisiakin eroja psykiatristen sairaalapaikkojen määrässä suhteessa väestöön. Kuvassa on nähtävillä alueiden väliset eroavaisuudet. Vähiten niitä on Etelä-Karjalassa, Eniten Keski-Pohjanmaalla.

– Ja tätä eivät selitä erot väestön määrässä, väestöennusteessa eikä sairastavuudessa, Linnaranta. 

Linnaranta

Psykiatrisen hoidon paikat ovat niin täynnä ympäri Suomea, että hoidon laatu kärsii, sanoo THL:n ylilääkäri Outi Linnaranta.

Paikat ovat täynnä ympäri Suomea. 

– Puhutaan paikoin jopa 120 prosentin käyttöasteesta, joka ei kyllä ole laadukasta hoitoa missään tapauksessa – ei myöskään henkilökunnan turvallisuuden kannalta järkevä kuormitusaste, Linnaranta kertoo.

Asiantuntija: Ei todellista säästöä

2410-joonas-graffa-1

Psykiatristen sairaansijojen määrä on supistunut rajusti, ja supistuu yhä.

Asiantuntijan mukaan sairaalapaikkojen vähennyksillä on tavoiteltu säästöjä, joiden lopputuloksena oikeaa säästöä ei ole syntynyt. 

– Rahat, mitä on psykiatriasta säästetty, niitä ei ole suinkaan avohoitoon siirretty, vaan ne on käytetty johonkin muuhun.

Paikat ovat siis vähentyneet paljon, mutta jatkoa seuraa, toteaa Linnaranta. 

– Kaikkein huolestuttavinta on se, että vaikka jo nyt millä tahansa mittarilla on liian vähän sairaalapaikkoja, niin joka puolella, missä tehdään uusia sairaaloita – ja niitä tehdään vähän joka puolella nyt – paikat edelleen vähenevät.    

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys