Nord Streamin räjähdyspaikan lähellä merenpohjassa makaa kemiallisia aseita

Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikalta ei ole pitkä matka alueelle, jonne on upotettu laivalasteittain kemiallisia aseita.

Nord Stream -kaasuputkien vuotopaikoilla havaittiin seismologisissa mittauksissa merkkejä räjähdyksistä vuotojen alkaessa. Bornholmin saaren lähellä tapahtuneet räjähdykset voivat liittyä esimerkiksi kaasuputkien epäiltyyn sabotaasiin.

Räjähdykset ovat herättäneet asiantuntijoissa huolta, sillä Bornholmin syvänteessä on niin sanottu pääupotuspaikka, jonne on upotettu huomattava määrä kemiallisia aseita: ammuksia, tynnyreitä ja jopa kokonaisia aluksia. 

Aseet ja muu vaarallinen materiaali on upotettu syvänteeseen toisen maailman sodan jälkeen.

Niiden liikkeelle lähteminen tai altistuminen räjähdykselle voisi vapauttaa mereen sinappikaasua ja muita vaarallisia kemiallisia aseita.

Oma riskinsä liittyy siihen, että toistaiseksi kaikkia kemiallisten aseiden upotuspaikkoja ei edes tiedetä.

Räjähdykset 11 kilometrin päässä keskeisestä upotusalueesta

Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikön Kari K. Lehtosen mukaan Bornholmin saaren viereinen räjähdyspaikka on noin 11 kilometrin päässä kemiallisten aseiden niin sanotusta "päädumppausalueesta". Sen sijaan hänellä ei ole tarkkaa tietoa räjähdysten voimakkuudesta tai siitä, miten voimakas vaikutus niillä voisi olla tuon matkan päähän. 

– Ovatko esimerkiksi räjäytykset olleet ylimitoitettuja vai täsmäräjäytyksiä, hän pohtii.

Hän kuitenkin arvioi, että etäisyys vaikuttaa pitkältä ajatellen mahdollisia vaikutuksia upotusalueella.

Aiempien tutkimusten perusteella putkien vuotoalueella tai sen lähistöllä ei pitäisi olla kovin paljon mereen upotettuja sotatarvikkeita, sillä se on sivussa kemiallisten aseiden virallisilta pääkuljetusreiteiltä upotuspaikoille.

Aihe puhuttaa asiantuntijoita tässä vaiheessa paljon, osaltaan tietojen vaillinaisuuden vuoksi. Erityiseen huoleen ei Lehtosen mukaan ole kuitenkaan juuri nyt aihetta.

– Tämänhetkisten tietojen perusteella pidän kohtuullisen epätodennäköisenä, että räjähdyksillä tai vuodoilla olisi merkittävää vaikutusta näihin sotamateriaaleihin tai niiden leviämiseen. Riski toki on aina, Lehtonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat