Helsingin kirjamessuilla vieraillut Åsne Seierstad matkusti uutuuskirjaansa varten Afganistaniin tutustumaan Talebanin jäseniin.
Taleban-äärijärjestön valloitettua jälleen Afganistanin vuonna 2021 toimittaja ja tietokirjailija Åsne Seierstad päätti, ettei hänelle riittäisi talebanien maanpaossa olevien uhrien haastatteleminen Norjassa. Hänen olisi matkustettava Afganistaniin ja puhuttava talebanien kanssa.
Norjalainen Seierstad halusi tutustua kasvotusten ihmisiin ja perheisiin, joista pelätty äärivanhoillisen islamin liike koostuu. Matka toteutui alkuvuodesta 2022, mutta sen alku ei ollut rohkaiseva. Kun Seierstad saapui rekisteröitymään Talebanin hallinnoimaan ulkoministeriöön Kabulissa, häntä kehotettiin luopumaan suunnitelmastaan.
– He sanoivat, että se ei missään nimessä tule onnistumaan, koska me Talebanissa emme puhu yksityisasioista, Helsingin kirjamessuilla vieraillut Seierstad kertoi STT:lle.
Voitokkaat talebanit osoittautuivat kuitenkin puheliaammiksi kuin ministeriö väitti, ja sopiva ihminen kirjan yhdeksi päähenkilöksi löytyi fikserin Taleban-kontaktien kautta. Niin Seierstad tapasi Bashirin, lähes koko 34-vuotisen elämänsä sotineen taleban-komentajan, ja pyysi tätä osallistumaan kirjan tekemiseen.
– Hän meni kysymään vaimoiltaan ja äidiltään, saako hän tehdä sen. Muutamaa päivää myöhemmin hän sanoi, että se sopii.
Lue myös: Naisten ja tyttöjen asema Afganistanissa on olematon, ja avustukset valuvat talebanien käsiin – asiantuntijan mukaan naisissa piilee silti maan toivo: "Minulla on siellä salakoulu"
Talebanit määräsivät jyrkän sukupuolierottelun
Talebanien valtaa Afganistanissa on leimannut naisten lähes täydellinen karkotus kaikesta julkisesta elämästä kuten koulutuksesta ja työpaikoilta.
– Maassa on todellakin sukupuoliapartheid, joka on nyt vielä paljon pahempi kuin maassa ollessani, Seierstad sanoo.
Kirjailijan mukaan sukupuolten väliset valtasuhteet perheiden sisällä ovat kuitenkin moniulotteisempia, ja äideillä sekä vaimoilla voi olla perheiden sisällä valtaa.
Eikö yksin matkustavaa länsimaista naiskirjailijaa pelottanut Afganistanissa matkustaminen?
– En pelännyt talebaneja, koska he olivat voittajia ja halusivat vakuuttaa maailman siitä, että he ovat tuoneet vakauden maahan ja kohtelevat vieraitaan hyvin. Pelkäsin sen sijaan (terroristijärjestö) Isistä, joka on saanut sijaa Afganistanista. Siksi matkustin burkaan pukeutuneena.
Bashirin kotona pelkoa herättivät lähinnä taleban-komentajan lapset, jotka harjoittelivat kotona rynnäkkökiväärien huoltoa.
– Yksi Bashirin pojista, olikohan hän silloin 12-vuotias, sanoi minut nähdessään verensä palavan, koska minut tappamalla hän menisi suoraan paratiisiin. Hänen isänsä kyllä torui poikaansa ankarasti, Seierstad kertoo.
"Maailmasta puuttuu vastapuolen perspektiivi"
Talebanin tarinoiden kertominen sopii Seierstadille, jolla on aiempaa kokemusta roistojen elämänkerturina.
– Yritin kerran haastatella jopa Breivikiä, Seierstad kertoo.
Norjan sodanjälkeisen historian pahimman joukkosurman tehnyt äärioikeistolainen terroristi Anders Behring Breivik oli aiheena Seierstadin vuonna 2013 ilmestyneessä teoksessa Yksi meistä. Haastattelu ei lopulta onnistunut, koska Breivik vaati saada kirjoittaa itse osan kirjasta.
Seierstadin mielestä maailmassa ei ole ketään, jonka kanssa hän ei moraalisista syistä suostuisi keskustelemaan. Myös hirviöinä pidettyjä on kuultava.
– Maailmasta puuttuu nyt vastapuolen ihmisten perspektiivi, vihollisten näkökulma, Seierstad sanoo.
Seierstadin uutuuskirja Afgaanit ilmestyi syyskuussa suomeksi Gummeruksen kustantamana. Kirja seuraa Bashirin ohella afganistanilaisnaisia Jamilaa ja Arianaa.