Jos heräät kukkumaan keskellä yötä, saatat kärsiä unen ylläpitämisen ongelmista.
Menet illalla sänkyyn, nukahdat normaalisti – ja heräät sitten muutaman tunnin kuluttua, etkä saa enää unta. Jos tämä kuulostaa tutulta, saatat kärsiä unen ylläpitämisen ongelmista, kertoo Buzzfeed-sivusto.
Heräilylle voi olla monenlaisia syitä, kuten pissahätä. Buzzfeed kysyi neurologi W. Christopher Winterilta, mikä meitä yöllä valvottaa.
– Tämän voisivat aiheuttaa monet tekijät, kuten hampaiden pureminen, levottomat jalat, refluksitauti, uniapnea, kuorsaaminen, lemmikki, yliaktiivinen rakko, alkoholi tai monet muut tekijät, Winter listaa.
Aluksi täytyisikin saada tietää, mistä herääminen johtuu.
Levottomat jalat
Oudosti kasaantuneet lakanat tai aamuisin väsyneet jalat voivat olla merkki levottomuudesta yöllä. Winterin mukaan aktiivisuusranneke voi auttaa: kiinnitä se yöksi nilkkaasi ja tarkista aamulla, paljonko olet liikkunut.
Uniapnea
Uniapnea on vakava tila ja vaatii hoitoa. Ongelmalliseksi uniapnean tekee se, ettei sitä huomaa itse.
Jos sinulla on kumppani, pyydä häntä tarkkailemaan hengitystäsi ja kertomaan, kuorsaatko kovaa tai onko hengityksesi öisin katkonaista. Jos heräät haukkoen henkeäsi, jokin voi olla vialla.
Hampaiden pureminen
Kysy hammaslääkäriltäsi, ovatko hampaasi kuluneet epätavallisilla tavoilla. Hampaiden pureminen eli bruksismi aiheuttaa myös ääntä, jonka kumppani voisi kuulla. Syy puremiselle voi olla esimerkiksi stressi, mutta tarkkaa alkusyytä ei tiedetä.
Voimakas hampaiden pureminen vahingoittaa hampaita ja aiheuttaa muitakin ongelmia, kuten päänsärkyjä ja korvien soimista.
Refluksitauti
Päivisin refluksitauti on helpompi tunnistaa kuin öisin. Winterin mukaan pahanhajuinen hengitys tai outo maku kurkussa voisi kertoa refluksista öisin. Ongelman vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin.
Unettomuudesta kärsivä Juulia valvoi neljä vuorokautta putkeen eikä enää ollut varma, onko olemassa. Artikkeli jatkuu videon alla.
11:00
Oletko sittenkin nukkunut liikaa?
Öisen heräämisen syy voi olla myös se, että kehosi on jo levännyt tarpeeksi.
– Jos huomaat, että heräät usein ja sinulla kestää 30-40 minuuttia nukahtaa uudelleen, mene nukkumaan 30 minuuttia myöhemmin, mutta älä vaihda hereilläoloaikaasi kahteen viikkoon. Jos vieläkin heräät keskellä yötä tämän rajoitetun aikataulun kokeilemisen jälkeen, saatat kaivata unitutkimusta, Winter sanoo.
24 tunnin vuorokausirytmi ei sovi kaikille
On mahdollista, ettei 24 tunnin vuorokausirytmi sovi kaikkien keholle.
– Vuorokausirytmit eivät noudata tarkkaa 24 tunnin sykliä, Ohio Staten yliopiston unilääketieteen apulaisprofessori Lawrence Chan sanoo.
Uni voi myöhästyä, jolloin sänkyyn mennään myöhään ja myös herääminen myöhästyy, tai se voi aikaistua, jolloin henkilö nukahtaa ja herää aikaisin. Esimerkiksi näyttöjen sininen valo voi häiritä unirytmiä.
Jos heräät yöllä, älä katso kelloa
Unirytmin muutoksista on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Winterin mukaan itsehoitona voi kokeilla liikunnan lisäämistä, kofeiinin, alkoholin ja tupakan vähentämistä tai nukkumapaikan muutosta.
Myös päivänet ja puhelimen selaaminen iltaisin kannattaa jättää pois.
Lue myös 6 keinoa, joiden avulla nukahdat uudestaan!
Jos heräät yöllä, älä katso kelloa ja ala hermoilla.
– Haluat minimoida ajan, jonka vietät sängyssäsi hereillä, joten jos heräät etkä nukahda vartissa, nouse ylös ja tee jotakin, mikä edistää unta ja rentoutta, kuten lue tylsää kirjaa tai tee vähäpätöisiä askareita, Chan sanoo.
– Kun huomaat, että lasket, miten monta unituntia saat, ja ajattelet, että kaikki on pilalla, koska olet huomenna ihmisraunio, meditoi. Se on melkein yhtä hyvä idea kuin nukkuminen.
Tässä vinkit meditointiin:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Buzzfeed.com, Terveyskirjasto.fi