Yksi Britannian kansanäänestyksen isoista kysymysmerkeistä on, miten aktiivisia ihmiset ovat äänestyspäivänä. Asiantuntijat raapivat päätään asian ennakoinnissa.
– Kyselytutkimusten suurin ongelma on identifioida, kuka tosiasiassa aikoo äänestää, sanoo politiikan kyselytutkimusten johtaja Tom Mludzinski ComRes-yhtiöstä.
Viime kevään parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuuden ennakointi epäonnistui. Tämä selitti sitä, miksi gallupit menivät niin pahasti metsään.
– Meillä oli liian paljon ihmisiä, jotka sanoivat, että he aikovat äänestää ja he äänestävät työväenpuoluetta. Äänestyspäivänä he eivät vain ilmaantuneet uurnille. Pääosin kyse oli nuorista ja vähempiosaisista ihmisistä.
1:45
Vastaavaa epävarmuutta on ilmassa myös kansanäänestyksen alla.
– Trendi näyttää olevan sama: nuoret, pienituloiset ja alempiin sosiaaliluokkiin kuuluvat ilmaantuvat uurnille epätodennäköisemmin kuin vanhemmat, hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut, Mludzinski sanoo.
Britanniassa yleinen arvio on, että mitä alhaisempi äänestysprosentti, sitä todennäköisemmin EU-eroa ajava leiri voittaa. Tätä perustellaan sillä, että nukkuvien äänestäjien joukossa on yleensä paljon nuoria. Nuoret ovat todennäköisemmin niitä, jotka kannattavat EU-jäsenyyttä.
– En usko, että vaikutus on niin vahva kuin monet ihmiset väittävät, Mludzinski sanoo.
Hän huomauttaa, että EU-jäsenyyden kannatus on vahvaa myös ylemmän keskiluokan joukossa.
– Nuoret äänestävät epätodennäköisemmin, mutta hyväosaiset ilmaantuvat uurnille todennäköisemmin. Vaikutukset melkein mitätöivät toisensa.