Nuori suomalaismies istuu Thaimaassa 50 vuoden tuomiota – ”sellissä 60 vankia, ruoaksi kalanpääsoppaa”

pattaya
Suomalaisepäilty istuu kuulustelussa Thaimaassa. Kuvakaappaus Youtube-videolta, Pattaya One -kanavan lähetyksestä.
Julkaistu 02.07.2015 21:03
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Suomalainen 29-vuotias mies tuomittiin maaliskuussa 50 vuodeksi vankeuteen huumerikoksesta Thaimaan Pattayalla. Paikallinen lakitoimisto selvittää parhaillaan, olisiko vangin siirto Suomeen mahdollinen lähivuosina.

29-vuotias oli oleillut Thaimaassa puolisen vuotta ennen kuin hänet otettiin kiinni Pattayalla viime syyskuussa, kertoo miehen asioita Thaimaassa hoitanut Jouni Ollila.

Poliisi oli ensin kuulustellut thaimaalaista naista, jolta oli löydetty muutama ekstaasitabletti. Hän kertoi poliisille ostaneensa tabletit suomalaiselta.

Miehen hallusta löytyi tuhat tablettia. Hänet vietiin tutkintavankilaan kuulusteluja varten ja odottamaan oikeudenkäyntiä.

Tutkintavankila karmea kokemus

Miehen käyttämästä lakitoimistosta kerrotaan, että sokki oli valtava. Ollilan omistaman lakitoimiston mukaan 29-vuotias ei ole koskaan ollut vankilassa, eikä hänellä ole Suomessa rikosrekisteriä.

Thaimaa on kuuluisa siitä, ettei vankien ihmisoikeuksia juuri kunnioiteta.

– Se vankila oli kansainvälisiä standardeja ajatellen karmea. Poliisivankilassa oli 60 ihmistä yhdessä autotallin kokoisessa sellissä. Hygienia ja terveydenhuolto olivat jotain ihan kamalaa. Täytyy olla hyväkuntoinen kaveri, että selviää siellä hengissä.

Kuukaudet tutkintavankilassa kuluivat hitaasti. Kaikki vangit eivät mahtuneet nukkumaan pienissä ja kuumissa selleissä. Ruoka oli kuvottavaa: kananjalkasoppaa, kalanpääsoppaa tai likaista riisiä.

– Normaali ihminen ei selviä, jos apua ei tule ulkopuolelta. Kävimme ostamassa ruokaa ja tallettamassa rahaa vankilan myymälän tilille, jotta hän selviäisi.

ekstaasit

Tunnusti syyllisyytensä

Mies tunnusti syyllistyneensä rikoksen ja 19. maaliskuuta annettiin tuomio, joka oli kova: 50 vuotta vankeutta, josta paikallisen käytännön vuoksi vähennetään tunnustamisen jälkeen puolet. 

Suomessa tuhannen ekstaasitabletin hallussapidosta olisi saanut enimmillään 2 vuotta 4 kuukautta, ensikertalainen olisi saattanut selvitä ehdollisella.

– Se oli ihan odotettavissa. Thaimaassa on hurjat tuomiot huumausainerikoksista, Ollila kertoo.

Tuomion saamisen jälkeen suomalainen sai odottaa vielä kaksi kuukautta, kunnes sai siirron toiseen vankilaan. Länsimaisen vangit istuvat tuomionsa joko Bangkokin tai Chomburin vankilassa. Suomalaismies vietiin Chomburiin.

– Tämä paikka on vähän parempi. Saa käyttää puhelinta ja nukkumatilat ovat vähän väljemmät. Ruoka on vähän parempaa.

"Ainut henkireikä siirto Suomeen"

Ollilan toimiston paikallinen asianajaja on hoitanut alusta asti 29-vuotiaan tapausta. Nyt tuomio on saanut lainvoiman, ja miehen luovuttamisesta Suomeen on voitu alkaa keskustella.

Suomella ja Thaimaalla on sopimus, joka mahdollistaa vankien luovuttamisen Suomeen, mutta Ollila kertoo käytäntönä olevan, että ainakin kolmasosa tuomiosta on istuttava Thaimaassa. Sen jälkeen siirtoa voi anoa, mutta menee noin vuosi ennen kuin vanki on käyttäytymisellään osoittanut luottokelpoisuutensa.

Miehellä on siis jäljellä Thaimaassa ainakin vielä kahdeksan vuotta istuttavaa, elleivät Suomen ja Thaimaan viranomaiset pääse asiassa sopimukseen aiemmin.

– Tämä asia on se, mihin hän tähtää. Se on ainut henkireikä hänen elämässään.

Toinen vaihtoehto on armahdus, joka voidaan antaa noin 12 vuoden istumisen jälkeen.

Muut länsimaiset vangit tukena

Ollilan mukaan hänen asiakkaansa on roteva ja isokokoinen mies, joten hän ei ole joutunut väkivallan uhriksi vankilassa. Lisäksi samassa vankilassa on useita länsimaalaisia ja venäläisiä vankeja, jotka pitävät yhtä ja puolustavat toisiaan.

Vankilasta saa soittaa lyhyitä puheluita ja erityisluvalla suomalaismies saa tavata asianajajaansa tunnin ajan, kun muut vieraat saavat tavata vankeja vain muutaman minuutin ajan kerrallaan.

– Joka tapaamisella näen, että hänellä on henkisesti raskasta. Kelataan samoja juttuja ja taas kelataan ja kelataan, Ollila kertoo.

Miehen tuomiosta kertoi ensimmäisenä Suomessa Seitsemän päivää -lehti.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos