Kolmekymppinen suomalaismies on istunut huumerikostuomiotaan karuissa oloissa Thaimaassa kohta vuoden. Tuomiota on jäljellä vielä 24 vuotta, mutta mahdollisuus päästä suorittamaan loput tuomiosta Suomeen on miehen avustajan mukaan hänen ainoa valopilkkunsa.
Suomalaismies oli saapunut Thaimaahan keväällä 2014. Vain puolisen vuotta myöhemmin syyskuussa poliisi pidätti miehen epäiltynä huumausainerikoksesta Pattayalla. Miehen hallusta löytyi tuhat ekstaasitablettia. Tästä alkoi tutkintavankeus todella karuissa oloissa.
– Suomalaiset vankilat tuntuvat hotelleilta sen jälkeen, Thaimaassa miehen asioita hoitanut Jouni Ollila kertoo MTV Uutisille.
Tutkintavankilassa saattoi olla 60 ihmistä ahdettuna autotallin kokoiseen huoneeseen. Kaikki vangit eivät mahtuneet nukkumaan ahtaissa selleissä. Myös hygienian ja ruoan taso oli karmea.
– Perusruoka on riisiä. Sen seuraksi on joskus kalanpääsoppaa, joskus kananjalkasoppaa. Aika karua se ruokapuoli on.
Koska ruoka on kehnoa, on ulkopuolisen avun saaminen erityisen tärkeää. Moni vanki laskeekin sen varaan, että ulkoa tulevalla avustuksella saa ostaa lisäravintoa. Miestä on avustanut hänen Suomessa asuva perheensä.
Tunnustamalla 25 vuoden tuomio
Maaliskuussa oikeus tuomitsi miehen 50 vuodeksi vankeuteen huumausainerikoksesta. Tunnustettuaan rikoksensa miehen tuomio aleni puoleen, ”vain” 25 vuoteen.
– On maan yleinen tapa, että kun tunnustaa, niin tuomiota alennetaan.
On mahdollista, että tulevaisuudessa mies pääsee istumaan loput tuomiostaan Suomessa. Ollila sanoo, että vangin on mahdollista päästä kotimaahansa, kun tuomiosta on istuttu Thaimaassa kolmasosa. Suomalaismiehen kohdalla tämä tarkoittaa, että siirto Suomeen olisi mahdollista noin 7-8 vuoden istumisen jälkeen. Mikään automaatio tämä ei kuitenkaan ole. Suomen ulkoministeriön pitää olla asiassa aktiivinen ja myös Thaimaan vankilaviranomaisten pitää puoltaa siirtoa.
– Se on hänen ainoa valopilkku elämässä, ja sen varaan hän laskeekin asioita tällä hetkellä.
Siirto kovempaan vankilaan
Tutkintavankilasta mies siirrettiin Chonburin provinssin vankilaan, jossa olot ovat hieman paremmat. Ollila kertoo, että hän tapasi suomalaisvangin viimeksi noin pari kuukautta sitten hieman ennen joulua. Suomalaisvanki oli itse halunnut rajoittaa käyntejä, koska vanki joutuu maksamaan jokaisesta tapaamisesta.
– Olosuhteisiin nähden hän voi oikein hyvin. Hän on ottanut asian psykologisesti hienosti vastaan, että pärjää siellä.
Vangin mukaan Chonburin vankila kohtelulta kovempi paikka kuin tutkintavankila, mutta olosuhteet ovat paremmat. Siellä voi nukkua lattialla suorassa, saa käyttää saippuaa, shampoota ja ihonhoitotuotteita. Hiuksiakin voi kasvattaa normaaliin mittaan.
Suomalaisvanki on myös ollut pääosin terve, mutta hän on valitellut hammassärkyä.
– Mutta hammaslääkärin siellä ei ole pahemmin pääse. Terveydenhuolto ei toimi niin kuin sen kuuluisia toimia.
Mies on koulutukseltaan mielisairaanhoitaja, jonka Ollila uskoo olevan avuksi karuissa vankilaolosuhteissa.
– Hän ehkä kykenee ottamaan asiat paremmin kuin tavallinen kadunkulkija.
Länsimaalaiset eivät saa tehdä töitä
Varsinainen tekeminen on thaimaalaisessa vankilassa vähissä. Aikaa joutuu kuluttumaan lähinnä oleskelemalla pihalla. Esimerkiksi mitään töitä länsimaalaiset vangit eivät saa tehdä.
– Herätys on viideltä aamulla, jonka jälkeen mennään ulos pihalle. Siellä ollaan iltapäiväneljään saakka, jolloin tullaan takaisin selliin. Päivän aikana saa pari kertaa ruokaa, mutta illalla ei mitään.
Muutoksia päivärytmiin tuovat vieraat, joita kuitenkin käy vankilassa harvakseltaan.
– Kirkon työntekijöitä siellä käy. Myös muutama miehen ystävä on käynyt vierailulla, mutta miehen vanhemmat eivät.
Tutkintavankilasta poiketen Chonburissa on kuntosali, jota vangit saavat rajoitetusti käyttää. Ollilan mukaan länsimaalaisia vankeja kohdellaan myös hieman paremmin kuin paikallisia.
– Yleensä valkoiset länsimaalaiset pitävät vankilassa yhtä. Vartijat tietävät, että jos länsimaalaisille tapahtuu vankilassa jotain, niin se aiheuttaa asioiden kaivelemista, joten heitä kohdellaan siksi muita paremmin.
Chonburin vankilassa ei ole tällä hetkellä muita suomalaisvankeja.
– Eurooppalaisia, muutamia pohjoisamerikkalaisia ja venäläisiä, jotka ovat suurin yksittäinen kansallisuus, Ollila luettelee.