Nuorten ongelmakäyttäytymistä ehkäisevä viranomaisyhteistyö laajenee - Ankkuritoiminnan tavoitteena on auttaa nuoria koko Suomessa yhden luukun periaatteella

Nuorten ongelmat liittyvät yleensä huumeisiin, rikollisuuteen tai perheväkivaltaan. Sisäministeriön eri viranomaisten kanssa toteuttama ankkuritoiminta pyrkii ehkäisemään myös väkivaltaiseen ääriajatteluun hakeutumista.

Sisäministeriön julkaiseman Ankkuritoiminnan käsikirjan toivotaan tukevan ankkuritoiminnan toteuttamista, kehittämistä ja arviointia Suomessa. Ennaltaehkäisyä ja perhetyötä vahvistetaan tänä vuonna muun muassa palkkaamalla 40 uutta lähiöpoliisia.

Ankkuritoiminnassa korostuu moniammatillinen yhteistyö, joka kohdistuu nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen.

Ankkurissa poliisi, sosiaali-, terveys- sekä nuorisotoimi työskentelevät yhtenä tiiminä nuoren ongelmien ratkaisemiseksi.

Ankkurikäsikirjan hankeryhmän jäsen, tutkija Tanja Moilanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ankkuritoimintaa on koko Suomen alueella mutta aivan kaikissa kunnissa sitä ei ole saatavilla.

– Nuoret ovat hivenen eriarvoisessa asemassa näiden palvelujen suhteen, Moilanen toteaa.

Moilasen mukaan, yleisin syy ankkuritoimintaan pääsemiselle on jokin rikoksiin liittyvä tapahtuma tai epäily. Taustalla saattaa myös olla hyvinvointiin liittyvät ongelmat kuten päihteiden käyttö tai myös perheväkivaltaan liittyvät tapaukset.

Ankkuriprosessi etenee usein niin, että nuori kutsutaan tapaamiseen poliisin, sosiaalityöntekijän tai muun ankkuritiimin työntekijän toimesta. Yleensä myös nuoren huoltaja pyydetään mukaan tapaamiseen.

– Ajatuksena on, että ankkuritapaamiset ovat lyhytkestoisia, eli ei pidettäisi pitkiä asiakkuuksia. Tapaamisessa kartoitetaan nuoren ja perheen kokonaisvaltainen tilanne, sekä minkälaisia tukipalveluita tai tarpeita heillä on ja sitten ohjataan eteenpäin, Moilanen kertoo.

Jos kunnan palveluiden tilanne on sellainen, ettei nuori pääse esimerkiksi psykiatristen palvelujen piiriin, niin ankkuritiimin ammattilaiset voivat kannatella nuorta siihen asti, kunnes palvelut järjestyvät.

Ongelmat ovat aina yksilökohtaisia, eikä Moilanen osaa sanoa onko esimerkiksi radikalisoituminen tai väkivaltainen ekstremismi nuorten keskuudessa kasvava ilmiö, mutta siihen kiinnitetään varmasti enemmän huomiota kuin ennen.

– Nuorten eriarvoistuminen on näkyvissä, sekä terveyden ja hyvinvoinnin ääripäät. Eli hyvinvoivat nuoret voivat todella hyvin ja toisilla nuorilla ongelmat kasautuvat. Kompleksisten ongelmien ratkaiseminen vaatii moniammatillista tukea, Moilanen sanoo.

Sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan, että ankkuritoiminta aloitettiin 2000-luvun alussa Hämeenlinnassa. Ankkuritoiminta on koettu ammattilaisten ja nuorten kannalta mielekkääksi ja toimivaksi tavaksi tehdä yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kesken.

Hankkeen toimintaan ja palveluihin voi tutustua ankkuritoiminnan verkkosivuilla.


Lue myös:

    Uusimmat