Nuoret tekevät yhä vakavampia rikoksia, kerrotaan MTV Uutisille syyttäjälaitokselta. Esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden rikosten osalta nuorten huumausainerikokset ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Tilanne huolestuttaa myös syyttäjää.
– Oman näkemykseni mukaan tämä liittyy tietysti tähän nuorten mielenterveysasioihin, palveluiden heikentymiseen ja lastensuojelun kuormittumiseen, arvioi aluesyyttäjä Kati Lindholm.
Lindholm panostaisi nopeaan saatavuuteen.
– Kun tukea saa tarpeeksi, rikoskierteet saadaan mahdollisesti päättymään tai sellaisia ei muodostukaan, kun tukea saa tarpeeksi.
– Ei tarvitsisi odottaa sitä, että nuoret pääsevät avun piiriin, syyttäjä toivoo.
Ryöstöjä, huumeita, väkivaltaa
Syyttäjä pyysi nuorista rikoksesta epäillyistä taustaselvityksiä eli niin sanottuja nuoren seuraamusselvityksiä viime vuonna peräti viitisensataa enemmän kuin vuotta aiemmin. Pelkästään alaikäisten kohdalla laadituissa selvityksissä näkyy noin sadan kappaleen kasvu.
– Vaikea uskoa, että se on ihan koronankaan vaikutusta, että se on näin räjähdysmäisesti kasvanut, mutta ehkä osaltaan sitten sekin, arvioi Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Tiina Vogt-Airaksinen.
– Nuorten seuraamusselvitysten määrän nousu tarkoittaa tietysti sitä, että nuoret tekevät vakavampia rikoksia. Erityisesti nämä ryöstörikokset ja väkivaltarikokset ovat lisääntyneet tässä viime aikoina ja huumausaineiden myyntiin liittyvät rikokset myös.
Kun syyttäjä pyytää Rikosseuraamuslaitosta selvittämään nuoren tilannetta, kartoituksessa katsotaan nuoren riskiä uusia rikoksia, hänen suhtautumistaan ja tukiverkostoa.
– Ylipäätänsä nuorten seuraamusselvityksistä täytyy todeta, että nehän laaditaan vain rikoksista, joista voi seurata vankeutta, Lindholm toteaa.
"Nuoret välittävät some-maailmassa paljon huumeita"
Yleensä oikeus noudattaa Rikosseuraamuslaitoksen suositusta valvonnasta, silloin kun nuorelle tuomitaan ehdollinen vankeus. Valvonnassa nuorta kannustetaan muun muassa jättämään päihteiden käyttö ja rikosten tekeminen ja ohjataan häntä palveluiden piiriin.
Lindholm on havainnut työssään muun muassa huumekaupan yleistymisen. Nuorten huumausainerikokset ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Tämä heijastuu myös käyttörikoksiin.
– Nuoret välittävät some-maailmassa paljon huumeita. Tällainen on helpottunut.
Koulupudokkaat huolestuttavat
Rikosten tekeminen kuitenkin keskittyy yhä pienemmälle joukolle. Vogt-Airaksinen näkee, että ammattikouluihin tehdyt leikkaukset heikentävät nuorten selviytymismahdollisuuksia. Myös korona näkyy.
– Ehkä koronan aikana, he ovat entisestäänkin tipahtaneet koulusta pois, etäkoulun myötä esimerkiksi, erityisasiantuntija arvioi.