Nurmikon kasvattamisen ABC - Näin onnistut!

Kunnon pihanurmikko kestää kovaakin käyttöä ja säilyy kauniina suhteellisen pienellä vaivalla. Perusta nurmikko huolella, jotta säästyt työltä myöhemmin.

Hyvinvoiva nurmikko vaatii huolellista pohjatyötä ja hyvää hoitoa. Vältä virheet nurmikon perustamisessa ja hoidossa noudattamalla seuraavia asiantuntijan neuvoja.

Vaihe A: Maaperän muokkaus

Viherympäristölehden päätoimittajan ja Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtajan Seppo Närhen mukaan nurmikon perustamisen voi aloittaa siinä vaiheessa vuotta, kun maa on sulanut.

Uusilta tonteilla on useimmiten jouduttu poistamaan pinta-maat, eli se kasvualusta, johon nurmikon voisi kylvää. Tällöin ennen nurmikon kylvämistä pohjamaan päälle täytyy saada uusi kasvualusta.

Ennen kasvialustan levittämistä, pohjamaa täytyy tasata.

– Jos pohjamaa on epätasainen, se pitää tasoittaa, koska jos pohjamaahan jää kuoppia, nurmikkokin tulee menemään kuopille, sanoo Närhi.

Tasoittamisen jälkeen on aika levittää kasvualusta. Närhen mukaan nurmikot tehdään Suomessa käytännössä lähes aina käyttäen tuotteistettuja kasvualustoja. Kun kasvualusta on tuotteistettu, sen tuottamista valvotaan, jolloin se täyttää nurmikon kasvuun tarvittavat edellytykset.

– Tuotteistetussa kasvualustassa on oikea rakenne, eli siellä on humusta ja vettä pidättävää ominaisuutta, ja kalkitus, happamuus ja ravinnesuhteet oikein.

Kasvualustan suositeltu paksuus on 20 senttiä. Alusta tiivistyy reilusti riippuen kasvualustan rakenteesta.

– Joissakin kasvualustoissa käytetään turvetta, joka painuu erityisesti kasaan maatuessaan, Närhi kertoo.

Kasvualustaa saa ostettua pienissä määrin säkeissä puutarhakaupoista, mutta uutta nurmikkoa perustettaessa kasvualusta ostetaan irtomultana, eli kuorma-autolasteittain.

Kasvualustan levittämisen jälkeen maa pitää tasoittaa ja jyrätä, jotta maa painuu tasaiseksi.

Silloin kun nurmikon pohjamaa on hyvin kosteaa, tai nurmikko on sellaisessa paikassa, että siihen kertyy paljon sadevettä, nurmikko täytyy ennen maan muokkaamista salaojittaa. Useimmiten salaojitus ei ole kuitenkaan tarpeellista.

Jos tontilla on valmis vanha kasvualusta, kasvualustan laatua kannattaa tutkia, ja tarpeen mukaan lisätä siihen uutta kasvualustaa ennen kylvöä.

– Vanhassa kasvualustassa on jo siemenpankki, joten jos sitä käyttää, niin ei voi olla varma mitä maasta nousee ylös. Mutta kun kasvualustan kylvää ja sitä alkaa hoitaamaan, niin se lajittuu vähitellen nurmikoksi, Närhi sanoo.

Vaihe B: Kylvö

Syksy on Närhen mukaan otollisinta aikaa nurmikon kylvölle, koska silloin maassa on luontaisesti kosteutta. Paras aika kylvölle on alkusyksystä, mutta kylvö onnistuu myöhemminkin.

– Vaikka nurmikko ei ehtisi taimittua syksyllä, niin kyllä se todennäköisesti nousee sitten keväällä, sanoo Närhi.

Kylvötyössä on tärkeää saada levitettyä siemenet tasaisesti alueelle, jolle nurmikon haluaa kasvattaa. Kylvö kannattaa tehdä tyynellä ilmalla: tuulisella säällä on vaikeaa saada siementä levittymään tasaisesti.

Närhi kertoo, että kylvö kannattaa tehdä ristiin varmistaakseen tasaisen kylvön. Ristiinkylvö tarkoittaa sitä, että siemenet levitetään maahan kahdessa erässä kulkemalla alueella pysty- ja vaakasuunnassa.

Sopiva siemenmäärä on noin 1,5 - 2,5 kg sadalle neliömetrille, mutta määrässä kannattaa aina noudattaa siemenpussin ohjeita. Siemenissä kannattaa panostaa laatuun.

– Nurmikon siemenissä ei kannata säästää. Kun ostaa laadukkaita siemeniä, takaa sen, että siemenet ovat Suomen olosuhteisiin sopivia. Jos siis haluaa korkeatasoisen nurmikon, kannattaa ostaa hyvälaatuista siemeniä, sanoo Närhi.

Siemensekoituksissa voi olla raiheinää. Närhi muistuttaa, että tämä laji on yksivuotinen. 

– Raiheinän hyvä puoli on se, että se kyllä nousee nopeasti pintaan, mutta sitten se häviää talven jälkeen.

Kylvön jälkeen maa pitää harata. Maan voi myös jyrätä tässä vaiheessa.

– Jos maan jyrää kevyesti, silloin maa painuu, eikä pintamaa lähde juoksemaan niin helposti, kun tulee sade, sanoo Närhi.

Vaihe C: Kastelu

Jos nurmikon perustaa keväällä tai kesällä, sen ahkera kasteleminen on erityisen tärkeää.

– Kylvönurmikko on erityisen arka ja herkkä kuivuudelle siinä vaiheessa, kun se taimittuu, eli siemen itää ja taimet nousevat pintaan, sanoo Närhi.

Sen jälkeen kun nurmikon taimenet nousevat pintaan, nurmikko täytyy kastella kuivan jakson aikana päivittäin. 

Nurmikkoa täytyy kastella kerralla runsaasti sen sijaan, että sitä kastelisi useammin ja vähän kerrallaan.

– Jos kastelee vähän kerrallaan, vain nurmikon pinta kostuu, ja silloin juuristo hakeutuu vain sille alueelle, joka on kostea. Silloin nurmikosta tulee pintajuurinen, jolloin se on herkkä jatkossakin kuivuudelle.

Lue myös:

    Uusimmat