NY Times: Demokraatit valitsevat ehdokkaansa kahden viikon aikana

Jos vain yksi saa kasaan äänestykseen vaaditun määrän tukijoita, voi presidenttiehdokas varmistua jo ensi viikolla.

Yhdysvalloissa demokraattipuolue valitsee presidenttiehdokkaansa verkkoäänestyksessä elokuun 7. päivään mennessä, kertoo Demokraattien kansalliskomitean puheenjohtaja Jaime Harrison. Asiasta uutisoi New York Times.

Demokraateilla on yhteensä noin 4 700 delegaattia, joista reilut 700 on niin kutsuttuja superdelegaatteja. Äänestykseen voi asettua ehdolle, jos saa taakseen ainakin 300 delegaatin tuen, joista korkeintaan 50 voi olla samasta osavaltiosta.

Jos vain yksi ehdokkaaksi pyrkivä, esimerkiksi varapresidentti Kamala Harris, saa kasaan vaaditut 300 nimeä, verkkoäänestys voitaisiin pitää aikaisintaan 1. elokuuta. Jos ehdokkuudesta sen sijaan kisaa useampi, äänestys tapahtuisi joitakin päiviä tätä myöhemmin.

Puoluekokouksen sääntökomitean on määrä kokoontua keskiviikkona päättääkseen äänestyksen tarkasta päivämäärästä.

Myös varapresidenttiehdokas tiedossa pian

Puoluekokouksen puheenjohtaja Minyon Moore sanoi, että ehdokasprosessista tulee "nopea, läpinäkyvä ja reilu".

Mooren mukaan ehdokkaasta äänestäminen puoluekokouksessa ei olisi mahdollista. Hän perusteli tätä muun muassa vaalilistoille rekisteröitymistä koskevilla takarajoilla, joita on käytössä joissain osavaltioissa.

Demokraattien puoluekokous alkaa 19. elokuuta Chicagossa.

Puoluetoimijoiden mukaan myös varapresidenttiehdokas voisi olla tiedossa jo 7. elokuuta mennessä. He tosin sanoivat, että valitulla presidenttiehdokkaalla on sanansa sanottavana siihen, milloin varapresidenttiehdokas valitaan ja milloin delegaatit äänestävät asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat