Harris voi voittaa vain yhdellä taktiikalla, arvioi asiantuntija ja vertaa häntä kahteen suomalaiseen poliitikkoon

Suomesta löytyy kaksi poliitikkoa, joihin Risto E. J. Penttilä demokraattipuolueen todennäköistä presidenttiehdokasta Kamala Harrisia vertaa.

Demokraateilla on useita "oikein hyviä ehdokkaita", jotka todennäköisesti saisivat Kamala Harrisia enemmän ääniä presidentinvaaleissa, arvioi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä MTV Uutisille.

Siitä huolimatta Harris on Penttilän mukaan ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Penttilän mukaan Harrisin sivuuttaminen on mahdotonta.

– Hän on ollut varapresidentti ja hän on musta nainen. Demokraattipuolueen vasemmistosiipi on sitä mieltä, että jos Harris sivuutetaan, tulee puolueeseen sisällissota, Penttilä sanoo Huomenta Suomessa.

Presidentti Joe Bidenin luovuttua eilen sunnuntaina presidenttiehdokkuudesta, ilmoitti Harris aikovansa sekä ansaita että voittaa ehdokkuuden. 

Useat nimekkäät demokraatit, kuten Biden ja ex-presidentti Bill Clinton, ovat jo ilmoittaneet tukevansa Harrisin presidenttiehdokkuutta.

Yksi ainoa voittava taktiikka

Salamurhayrityksestä selvinneen republikaanipuolueen Donald Trumpin voittaminen marraskuun vaaleissa on Penttilän mukaan hyvin vaikeaa.

Penttilän mielestä se voi oikeastaan onnistua vain yhdellä taktiikalla.

– Demokraattien taktiikka perustuu puoluekokouksessa nostettavaan kannatusaaltoon. Sillä aallolla lähdettäisiin Trumpin vastaiseen kampanjaan, Penttilä katsoo.

– Vaikeaa se on. Jos demokraatit saavat maksimaalisesti kaikki Trumpin vastustajat liikkeelle, on yllätys mahdollinen, hän jatkaa.

Harrisin kannalta toiveita herättävän vertauskohdan Penttilä löytää Ranskasta, jossa Marine Le Penin Kansallinen liittouma voitti äskettäin vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta hävisi toisen. 

Ranskassa ratkaisevassa roolissa oli, että vasemmistolaisen Uuden kansanrintaman ja presidentti Emmanuel Macronin Yhdessä-vaaliliiton ehdokkaista lukuisat jäivät pois toiselta kierrokselta. Käytännössä ryhmittymät yhdistivät voimansa estääkseen Kansallisen liittouman voiton.

– Karismaattinen Le Pen sai niin ison joukon vastustajia liikkeelle, että se ratkaisi vaalit. Vastaava on oikeastaan demokraattien ainoa toivo.

Penttilä luonnehtii Harrisia erittäin päteväksi juristiksi, joka teki loistavaa työtä syyttäjänä Kaliforniassa. 

Harris voi Penttilän mukaan lisäksi nojata mustien yhdysvaltalaisten tukeen ja aborttikysymykseen, joka on republikaanien heikko kohta.

– Juttelin erään mustan professorin kanssa ja hän sanoi, että Trumpin joukot aliarvioivat Kamala Harrisin. Häntä pidetään roolimallina, koulutettuna ja pätevänä. Sieltä voi tulla yllättävää tukea, Penttilä kertoo käymästään keskustelusta.

"Täysin väritön"

Komeasta ansioluettelosta huolimatta Harrisilla on iso ongelma presidenttiehdokkaana.

– Poliitikkona häntä pidetään täysin värittömänä ja henkilönä, joka ei oikein pysty puhumaan. Hän ei saa ihmisiä taakseen. Pätevä ihminen, joka ei ole ollut tähän mennessä pätevä poliitikko, Penttilä arvioi.

Suomesta löytyy kaksi poliitikkoa, joihin Penttilä Harrisia vertaa.

Olli Rehn (kesk.) ei varmasti tästä tykkää, mutta hänessä ja Harrisissa on vähän samaa. Erittäin pätevä, mutta ei ole noussut siihen karismaattiseen sarjaan, jota olisi tarvittu presidentinvaaleissa, Penttilä sanoo.

Ideologisesti Harris on lähempänä vasemmistoliittoa tai ainakin hänen taustajoukkonsa ovat, Penttilä lisää. Nimeltä Penttilä mainitsee Li Anderssonin (vas.).

Harrisilla on kaksi merkittävää heikkoutta, joihin republikaanipuolue eittämättä iskee tauotta, lujaa ja armotta.

– Etelärajan yli on tullut kymmenen miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa. Toisekseen Kamala Harris oli osa väitettyä "salaliittoa", joka peitteli Bidenin kyvyttömyyttä toimia presidenttinä täysipainoisesti, Penttilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat