Nykydeittailun moraalisäännöt repivät ja raastavat – ”Ennen seurusteltiin yhden kanssa kerrallaan”

Nykyään yhä useampi ihminen etsii potentiaalista kumppania netistä. Loputtomien mahdollisuuksien maailmassa soudetaan ja huovataan sitoutumatta useampien vaihtoehtojen välillä.

– Mahdollisuudet ovat mahdollisesti jopa liian laajat. Koskaan ennen ei ole voinut tavata näin nopeasti ja näin nopealla vaihtuvuudella näin paljon ihmisiä, Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen sanoi Huomenta Suomessa.

Vanhat deittailun ”lait” eivät välttämättä netissä enää päde.

– On uudenlaiset moraalisäännöt, käyttäytymissäännöt, säännöt kiinnostuksen osoittamisesta mutta myöskin siitä, että kiinnostus alkaa hiipua.

Puhutaan esimerkiksi ghostaamisesta (tylysti katoamisesta), penkittämisestä (varalla pitämisestä), löysästä hirrestä (suhteen tilan epämääräisyydestä), mooningista (ei-toivotun viestin vaimentamisesta) sekä cushioningista eli pehmustamisesta (kakkosvaihtoehtojen haalimisesta).

– Nettideittimaailma antaa hyvin paljon mahdollisuuksia soutamiselle ja huopaamiselle.

Monet virittelevät juttua samanaikaisesti useamman henkilön kanssa.

– Deittailukulttuuri on vähän niin kuin amerikkalaistunut. Ennenhän meillä oli Suomessa hyvin konservatiivista, että seurusteltiin yhden kanssa kerrallaan. Tällä hetkellä tuntuu olevan nimenomaan niin, että ei anneta sitoumusta ”seurustelen kanssasi”, vaan pidetään monia väyliä auki.

Ulkonäköön ja kirjoitustaitoon kiinnitetään korostetun paljon huomiota.

– Eli tällaisiin ominaisuuksiin, joilla ei ole loppujen lopuksi kovin paljon tekemistä sen todellisen ihmisen kanssa elämisen kanssa.

Pettymyksiä voi tulla, kun muokatut selfiet eivät kasvokkain tavatessa vastaakaan todellisuutta.

– Olen kuullut esimerkiksi nuorten poikien sanovan, että ei se tyttö aina näytäkään siltä (kuin kuvassa).

Toisaalta Vaaranen muistuttaa, että suuri osa tänäkin vuonna vihittävistä pareista on alun perin löytänyt toisensa netistä.

– Kyllä se on myös ihan hyvä keino monelle löytää toisensa. Mutta ne kielteiset puolet ovat repiviä ja emotionaalisesti tosi raastavia, ja se on ihan uutta.

Lue myös:

    Uusimmat