Näin maahantulon ehdot tiukentuvat kolmansista maista matkustaville – Kiuru: "Varauduttava hyökyaaltoa vastaan"

6:27img
Maahantulon ehtoja kiristetään - Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta tulevat terveystarkastukseen.
Julkaistu 16.12.2021 14:24(Päivitetty 16.12.2021 15:44)

MTV UUTISET

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta ja täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos, asia kävi ilmi ministerien tiedotustilaisuudessa. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö kertovat tiedotustilaisuudessa uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana tässä artikkelissa.

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Krista Mikkonen sekä osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Liisa Katajamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoo, että valtioneuvosto on tänään päättänyt, että 21.12. alkaen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta vaaditaan enintään 48 tuntia vanha koronatesti täyden rokotussarjan lisäksi.    

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy. 

Kiuru kertoo, että STM on ohjeistanut alueita siitä, että resurssien mukaan on huolehdittava terveystarkastuksista Nigeriasta, Britanniasta, Tanskasta ja Norjasta saapuville.

Lisäksi ennakkotestausta suositellaan kaikille Suomeen saapuville riippumatta, mistä he tulevat. Lisäksi kotitestiä suositellaan kaikille Suomeen tuleville.

– On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan, joka on tulossa, Kiuru sanoi tilaisuudessa. 

Nyt Ruotsi ei ole listalla, mutta Kiurun mukaan omikronmuunnoksen väestöleviäminen tulee alkamaan myös Ruotsissa. Tähän yksi syy on avoin raja Tanskan kanssa. 

Kiuru sanoo, että jos terveystarkastuksia aletaan tehdä Ruotsista saapuville samalla tavoin kuin Norjasta, on se hankalaa erityisesti Tornion ja Ahvenanmaan rajanylityspaikoilla. 

Kiuru sanoo, että työterveyshuolto otetaan sitovammin mukaan antamaan koronarokotuksia. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset