Hirvikolareissa vaarallisimmat kuukaudet ovat syyskuu, lokakuu ja marraskuu, joina tapahtuu selvästi yli kolmannes hirvikolareista.
Näin ehkäiset hirvikolarin
- Vähennä nopeutta hirvivaara-alueella ja jarruta heti, jos havaitset jotain poikkeavaa.
- Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja.
- Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.
- Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää takaa.
Lähde: Liikenneturva
– Syyskuukaudet ovat ilmiselvästi onnettomuusmäärien suhteen pahimpia. Asiaan vaikuttaa toisaalta käynnissä oleva hirvestyskausi, toisaalta lisääntyvä hämäryys. Vaarallisinta hirvikolarien suhteen onkin ajaminen syyshämärässä, kertoo liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.
Toinen kasvaneen riskin aika on alkukesän vasomisaika. Karkotetut ylivuotisvasat voivat liikkua aikuista hirveä arvaamattomammin ja sitä kautta päätyä autotielle.
Peurakolareissa vaarallisin kuu on marraskuu, jossa tapahtui lähes viidennes onnettomuuksista. Muuten onnettomuuksia tapahtuu erityisesti loka-, joulu- sekä toukokuussa.
Ajonopeudella väliä hirvialueella
Tolvanen muistuttaa, että hirvivaroitusmerkillä on merkitystä.
– Varoitusmerkkejä pidetään siellä, missä tarkkaavaisuus hirvien suhteen on tarpeen. Niitä ei sinne sattumanvaraisesti sinne asetella, hän kommentoi.
Tolvasen mukaan ajonopeutta on syytä laskea hirvialueella ainakin kymmenisen kilometriä nopeusrajoitusta alemmaksi. Hiljaisempi nopeus helpottaa mahdollista väistöä ja parantaa jarrutuksen mahdollisuutta.
– Se myös vähentää vaurioita, jos törmäys tapahtuu. Nopeus on ensimmäinen tekijä, joka vaikuttaa onnettomuuden vakavuuteen. Toinen on tuuri, Tolvanen kertoo.