Espoon Saunalahden koulun rehtorin tehtävästä viime viikon torstaina irtisanottu Hanna Sarakorpi aikoo käynnistää juridisen prosessin asian oikaisemiseksi. Hän kirjoittaa MTV Uutisille lähettämässään tiedotteessa, että häntä kohtaan on toimittu epäasiallisesti opetustoimen johdon taholta.
– Minulla ei ole asiassa mitään salailtavaa tai hävettävää. On myös hyvä, että opetuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi on ilmoittanut selvittävänsä irtisanomisen taustat huolellisesti.
Selvityksiä jopa kotitaloustuntien lihan laadusta
Sarakorven mukaan hänen johtamansa koulun toiminnasta on etsitty virheitä poikkeuksellisilla tavoilla.
– Minuun on kohdistunut viimeisen kahden vuoden aikana jatkuvaa moittimista ja arvostelua virkamiesjohdon lähiesimiesten taholta. Minulta ja henkilökunnalta on kulunut valtavasti aikaa erilaisten lisäselvitysten kirjoittamiseen muun muassa opetussuunnitelmastamme, tuntijaostamme ja esimerkiksi kotitalousopetuksessa käytetyn lihan laadusta sekä siitä, millä rahoilla se on hankittu.
Sarakorpi kirjoittaa esittäneensä keväällä selvityspyynnön lähiesimiesten toiminnasta.
– Hyvin pian tämän jälkeen oikeudet irtisanomiseeni siirrettiin henkilöille, joiden toiminnasta olin esittänyt kysymyksiä. Kysymyksiini en vieläkään ole saanut vastauksia.
Sai kaksi varoitusta aiemmin
Rehtorin tehtävästä irtisanotun Sarakorven erottamisen syiksi kerrottiin hallinto- ja johtamisongelmat. Ennen irtisanomista Sarakorpi oli saanut kaksi varoitusta. Toisesta varoituksesta tehdyn hallintokantelun käsittely on vielä kesken.
– Havaintoni mukaan Espoon opetustoimessa on vallalla hyvin ikävä pelolla johtamisen kulttuuri, joka saa opettajamme sekä rehtorikollegani pelkäämään siten, etteivät uskalla kertoa kokemastaan epäasiallisesta johtamisesta. Pelko rangaistuksista saa heidät vaikenemaan.
Sarakorven mukaan puolustautumista hankaloittaa se, että hän ei pääse käsiksi aineistoon, jolla epäasiallisten toimien todistaminen olisi mahdollista.
– Kaupungin tietojärjestelmiin pääsy on puolustautumiseni kannalta välttämätöntä ja käyttöoikeuden puuttuminen vaikeuttaa oikeuttani edetä asiassa. En ole täydellinen johtaja, mutta pyrin päätöksissäni aina ajattelemaan kaikkien lasten ja koko kouluyhteisön etua.