Nyt puhuu Ukrainan sotilas, joka on nähnyt Venäjän ihmisaaltotaktiikan omin silmin: "He lähettävät koko ajan lisää lihaa linjalle"

Ukrainan armeijan puolella taistelee tällä hetkellä kaksi tshetshenialaisten muodostamaa yksikköä. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi niin sanotun Dudajevin pataljoonan sotilaita Kiovassa.

Ukrainan joukoissa sotii parisataa tshetsheenitaistelijaa. Heitä motivoi muun muassa taistelu Tshetshenian Venäjä-mielisen hallinnon joukkoja vastaan.

Nurmisen mukaan haastatellut sotilaat ovat lähdössä suoraan Donetskin rintamasuuntaan, jossa he liittyvät omaan joukkoonsa, joka tunnetaan Dudajevin pataljoonana.

MTV Uutisten haastatteleman ryhmänjohtaja Magan mukaan venäläisten toiminta on ollut samanlaista vuodesta 2014 lähtien.

– Se ei ole muuttunut mihinkään Venäjän taktiikasta Tshetshenian sodissa. He lähettävät vain koko ajan lisää lihaa linjalle. Tulee ensimmäinen aalto miehiä, sitten toinen aalto miehiä tuhottavaksi. Tämä jatkuu, kunnes kymmenennen aallon kohdalla he hakeutuvat joihinkin asemiin.

Venäjän armeijaa analysoiva Dara Massicot Rand Corporationista totesi helmikuussa brittilehti Financial Timesille maan armeijan hyökänneen alkuvuodesta useilla alueilla ihmisaaltotaktiikalla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Donetskin suunnalla käydään tällä hetkellä päivittäin raskaita taisteluita. Venäjä aloitti Itä-Ukrainassa uudet laajat hyökkäykset alkuvuodesta, eivätkä ne raporttien mukaan ole päättyneet.

Ukraina on väittänyt Venäjän hyökkäävän päivittäin yli 20 paikkakunnalla. Merkittäviin läpimurtoihin Kremlin joukot eivät ole kuitenkaan kyenneet, ja sen tappioita on kuvailtu paikoittain katastrofaalisiksi.

Suomen Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpään mukaan Venäjä ei alkusodasta taistellut niin kuin oli harjoitellut. Sittemmin Venäjä on palannut sen perinteisten sotaoppien pariin.

Sieltä löytyivät tykistön ja panssareiden runsas käyttö. Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa käyttää tästä termiä "tulijyrätaktiikka".

– Sodan alussa kärsityt tappiot ovat haitanneet Venäjän vanhaan palaamista, mutta sotataidollisesti on palattu "toimi kuten harjoittelit" -ajatteluun.

Vanhaan palaamista ovat hankaloittaneet Venäjän kärsimät raskaat henkilöstö- ja kalustotappiot. Uusien joukkojen koulutustaso ei ole vanhojen tasolla. Venäjä on myös menettänyt valtavan määrän panssarikalustoa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä olisi pitänyt pysäyttää jo aiemmin

Dudajevin pataljoona toimii Ukrainan erikoisjoukkojen alaisuudessa.

Se on ollut etulinjoissa pahimmissa taisteluissa erikoisuutenaan tiedustelu, sabotaasit ja yllätysiskut venäläisiä vastaan, MTV Uutisten Nurminen raportoi.

Pataljoonan varakomentaja Muslim Madievin mukaan heille on "miehiä enemmän kuin tarpeeksi".

– Me olemme jo perustamassa uutta pataljoonaa, koska hyviä tulokkaita on niin paljon. Ja silloin kun emme ole rintamalla, me kouluttaudumme.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaikki ei ole kuitenkaan hyvin. Joukkoja painaa etenkin pitkän kantaman aseiden puute. Sotilaat kuitenkin vakuuttivat uskoaan voittoon.

Tshetsheenivapaaehtoisten toinen maali on ehkä joskus päästä kaatamaan kotimaansa Venäjä-mielistä hallintoa. Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on ollut äänekäs Venäjän suurhyökkäyksen puolestapuhuja.

Venäjä hyökkäsi itsenäiseksi julistautuneeseen Tshetsheniaan vuonna 1994. Sota kesti vuoteen 1997 saakka. Sota syttyi uudelleen vuosiksi 1999–2009.

Ukrainan puolella taistelevat vapaaehtoiset löytävät Venäjän väkivallasta Ukrainassa ja Tshetsheniassa paljon samaa. Heidän mielestään Venäjä olisi pitänyt pysäyttää jo paljon aiemmin.

– Jos maailma olisi Tshetshenian sodan alussa tullut avuksi siellä, ei täälläkään nyt olisi käynnissä tällainen ukrainalaisten kansanmurha.

Lue myös:

    Uusimmat