Ovensuukyselyt: Oikeiston nousu lässähti – vasemmisto saamassa yllätysvoiton Ranskassa

Ranskan vasemmistolainen Uusi kansanrintama on voittamassa maan parlamenttivaalit tuoreiden ovensuukyselyiden tulosten perusteella vaalien toisella kierroksella.

Laitaoikeiston Kansallinen liittouma (RN) oli maanantaina ottamassa voiton Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella reilulla kolmasosalla äänistä.

Nyt vasemmistolainen Uusi Kansanrintama on kuitenkin viemässä voiton.

Reutersin mukaan vihervasemmistolainen koalitio Uusi kansanrintama (NFP) olisi saamassa 178–205 paikkaa toisen kierroksen perusteella parlamentissa. Koalitio yhdistää laitavasemmiston, kommunistisen puolueen ja vihreät.

Reutersin mukaan ennustuksia voidaan pitää jo tässä vaiheessa luotettavina.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtama keskustalainen vaaliliitto Yhdessä näyttäisi saavan 157–174, mikä on huomattava pudotus väistyvän kansalliskokouksen 250 paikasta.

Kansallinen liittouma on puolestaan saamassa ennustuksien mukaan 113–148 paikkaa.

Ehdottomaan enemmistöön parlamentissa vaaditaan 289 paikkaa 577:stä. Tämän hetkisten tulosten perusteella mikään puolue ei ole saamassa ehdotonta enemmistöä.

Attal jättää eronpyyntönsä

Pääministeri Gabriel Attal sanoi sunnuntai-iltana, että hän jättää eronpyyntönsä presidentti Macronille maanantaina, vaikka Yhdessä-vaaliliitto saikin enemmän paikkoja kuin oli ennustettu.*

Vaaliliitto ei kuitenkaan saanut enemmistöä, joten Attal sanoo jättävänsä eronpyynnön maanantaiaamuna.

Attal kuitenkin lisäsi, että jos hänen eronpyyntöönsä ei suostuta, hän on valmis jatkamaan tehtävässä "niin kauan kuin velvollisuus vaatii".

MTV Uutisten toimittaja Kira Poutanen arvioi aiemmin sunnuntaina Seitsemän Uutisissa, että ilman selkeää vaalivoittajaa edessä voi olla poliittisesti epävarma tilanne.

– Edessä on poliittisesti epävarma tilanne, jossa hallituksen muodostamiseen menee varmasti aikaa, koska Ranskassa ei ole totuttu koalitiohallitukseen.

*Juttua päivitetty 7.7.2024 kello 23.48: Lisätty tieto pääministeri Attalin eropyynnöstä.

Lue myös:

    Uusimmat