Oikeus Salon kidutusmurhan uhrista: "Täysin avuton, puolustuskyvytön ja varmuudella kauhuissaan"

Oikeus on tuominnut 39-vuotiaan miehen Salon Kiikalassa tammikuussa tapahtuneesta raa'asta kidutusmurhasta elinkautiseen vankeuteen. Syyttäjä vaati rangaistusta murhasta kaikkiaan neljälle miehelle, mutta oikeus katsoi kolmen muun syyllistyneen asiassa murhan sijaan törkeään pahoinpitelyyn.

Käräjäoikeus totesi, että uhriin kohdistettu väkivalta osoitti tekijöissä poikkeuksellista välinpitämättömyyttä ja piittaamattomuutta hänen
ihmisarvostaan.

– Teko on alkanut voimakkaalla väkivallalla, jatkunut huumausaineen piikittämisellä ja 1–2 tunnin tuolissa sidottuna pitämisellä, oikeus totesi ratkaisussaan.

Väkivalta päättyi lopulta siihen, että puolustuskyvytön uhri ammuttiin kuoliaaksi.

Henkirikos paljastui, kun 41-vuotias miesuhri löytyi kuolleena kotoaan 11. tammikuuta. Poliisi alkoi tutkia tapahtumia heti murhana.

Murhasta tuomittu mies ja kolme muuta miestä tunkeutuivat aamuaikaan uhrin omakotitaloon lukitsemattomasta ovesta. Yksi heistä rikkoi kirveellä uhrin eteisessä vahtia pitäneen valvontakameran.

Nelikolla oli monenlaisilla välineillä aseistautuneina. Heillä oli mukanaan muun muassa kaksi ladattua pistoolia, pesäpallomaila, teleskooppipatukka, kirves, nyrkkirauta ja metalliketju, jonka päässä oli kiinnitettynä riippulukko. 

Väitetty velka johti väkivaltaan

Miehet olivat suunnitelleet teon kostoksi siitä, että he epäilivät uhrin varastaneen yhdeltä heistä huumeita ja rahaa.

Väkivallan tarkoitus oli antaa uhrille opetus ja saada uhri tunnustamaan varkaus ja paljastamaan, missä hänen varastamansa omaisuus oli.

Miehet herättivät uhrin huutamalla ja lyömällä häntä eri välineillä. Uhria hakattiin muiden muassa metalliketjulla, pesäpallomailalla ja teleskooppipatukalla. 

Uhri sidottiin pakkaus- ja ilmastointiteippien avulla tuoliin kiinni niin, että hän oli täysin toimintakyvytön.

Oikeuden mukaan 39-vuotias ampui asunnossa useita laukauksia sohvaan, kattoon ja seiniin pelotellakseen uhria.

Miehet olivat hankkineet ennen tekoa amfetamiinia ja alfa-pvp:tä pahoinpitelytarkoituksessa. Uhriin piikitettiin tai hänet pakotettiin piikittämään itseensä yliannostusta vastaava määrä kyseisiä aineita.

Miehet etsivät varastetuksi epäilemiään huumeita ja rahaa uhrin talosta, sen piharakennuksesta ja uhrin autosta kuitenkaan löytämättä mitään. 

Väkivalta päättyi siihen, että miehet irrottivat uhrin väkivalloin tuolista. Kun muut pahoinpitelijät poistuivat asunnosta, 39-vuotias ampui lattialla sidottuna makaavaa uhria vatsaan.

Tämän jälkeen seurue poistui paikalta autolla.

Oikeus piti 39-vuotiasta päätekijänä

Poliisi otti aluksi kiinni kahdeksan henkilöä epäiltynä teosta, mutta esitutkinnan edetessä rajasi epäiltyjen määrän neljään 18–40-vuotiaaseen mieheen. Syyttäjä vaatii kaikille neljälle tuomiota murhasta.

Kaikki miehet kiistivät murhan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että kaikki neljä osallistuivat yhteistuumin uhrin pahoinpitelyyn tai ainakin hyväksyivät tapahtumat paikan päällä.

39-vuotiaan lisäksi syytettynä oli hänen 20-vuotias poikansa ja 21- sekä 19-vuotiaat sukulaispoikansa. Oikeus katsoi, että päätekijällä oli voimakas auktoriteettiasema lapseensa ja sukulaispoikiinsa.

Paikan päällä nuoret miehet olivat pelänneet 39-vuotiaan aggressiivista ja arvaamatonta käytöstä, kuten ympäriinsä ammuskelua. Lisäksi ensitilanteen jälkeen väkivallan uhrille teki 39-vuotias.

Oikeuden mukaan 39-vuotias joko pisti itse tai pakotti uhrin pistämään itseensä kuolettavan määrän huumausaineita. Hän myös lopulta ampui puolustuskyvyttömän uhrin kuoliaaksi.

Miehen kuoleman aiheutti ampumahaava. Kuolemaan myötävaikutti myös huumausaineiden yliannostus.

Uhrin verestä mitattiin kuolettava pitoisuus amfetamiinia. Uhrista löytyneiden ruhjeiden ja mustelmien perusteella häntä oli hakattu kymmeniä kertoja eri välineillä.

Kaikkinensa uhrin kuolemaan johtanut väkivalta kesti useita tunteja.

Oikeus katsoi, että henkirikos täytti murhan tunnusmerkistön. Miehet olivat nöyryyttäneet uhria ja tehneet tästä puolustuskyvyttömän. Tämän jälkeen uhria oli piinattu kidutustyyppisellä väkivallalla.

Kun 39-vuotias päätti surmata uhrin, oikeuden mukaan uhri oli "täysin avuton, puolustuskyvytön ja varmuudella kauhuissaan". 

Oikeus piti teloitustyyppistä laukausta näissä olosuhteissa poikkeuksellisen kylmänä ottaen vielä huomioon, ettei 39-vuotiaalla ollut tekoon mitään aihetta.

Oikeus katsoi, etteivät kolme nuorempaa miestä olleet tietoisia siitä, 39-vuotiaan aikeena oli tappaa uhri.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 39-vuotiaan Toni Mikael Jaakolan elinkautiseen vankeuteen murhasta.

19-vuotias Jami Kristian Jaakola sai uhrin törkeästä pahoinpitelystä ja muista rikoksista 3 vuotta 7 kuukautta ehdotonta vankeutta. 21-vuotias Jere Johannes Jaaakola sai samasta teosta 3 vuotta 3 kuukautta ehdotonta vankeutta.

20-vuotias Jiri Rasmus Mikael Vänttiselle oikeus antoi niin ikään kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat