Perustuslaki ei estä pakollisten koronatestien järjestämistä Suomen rajoilla, arvioivat perustuslakiasiantuntijat.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi lauantaina Helsingin Sanomille, että pakollisiin koronatesteihin voi liittyä perustuslaillisia ongelmia.
Lehtitietojen mukaan hallitus valmistelee parhaillaan lakiesitystä rajoilla tehtävistä pakkotesteistä kiireellisellä aikataululla. Helsingin Sanomien mukaan lakiesitys on tarkoitus saada valmiiksi ensi torstaihin mennessä.
Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei esimerkiksi saa estää saapumasta maahan, mutta oikeusoppineiden mukaan tämä tai muutkaan perustuslain säädökset eivät estä pakollisten koronatestien järjestämistä rajoilla.
– Perustuslaki ei estä pakkotestejä, jos ne voidaan osoittaa välttämättömiksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo.
Ojanen ihmettelee uutisia hallituksen valmistelemasta uudesta lakiesityksestä, sillä Suomen lainsäädäntö mahdollistaa jo nykyisin pakollisten terveystarkastusten järjestämisen. Asiasta säädetään tartuntatautilain 16. pykälässä, jonka otsikkokin on "Pakollinen terveystarkastus".
Lait kirjoitettava huolellisesti
Lakiesitystä valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén painottaa, että kansalaisten perusoikeuksiin puuttuvat lakiesitykset on kirjoitettava huolella ja perusteellisesti.
– Jos ihmisiin kohdistetaan joitakin perusoikeuksien kannalta merkittäviä rajoituksia, niin rajoitusten on oltava välttämättömiä esimerkiksi jonkin terveydenhuoltoon liittyvän tavoitteen saavuttamiseksi. Rajoittamisessa ei saa mennä pitemmälle kuin mikä on välttämätöntä, Hidén sanoo.
Pakollisten koronatestien kohdalla on Hidénin mukaan esimerkiksi syytä tarkastella, onko välttämätöntä kohdistaa testit kaikkiin Suomeen tuleviin heidän lähtömaastaan riippumatta vaiko vain niihin, joiden lähtömaassa koronatilanne on vakava.