Oireet voivat olla pelottaviakin – tällainen on Suomessa nyt lisääntyvä hinkuyskä

0:56img
Hinkuyskä lisääntyy Helsingin alueella nopeasti.
Julkaistu 06.05.2024 11:52

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa. Hinkuyskä on erityisen vaarallinen pienelle imeväiselle.

Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa. Huhtikuun puolivälissä niitä todettiin esimerkiksi Helsingissä jopa 40 viikossa. Myös Varsinais-Suomen alueella on todettu lisääntyneesti hinkuyskätapauksia 10–14-vuotiailla, heidän sisaruksillaan sekä nuorilla aikuisilla.

Miten hinkuyskän tunnistaa?

Hinkuyskän oireet

Hinkuyskässä tyypillistä on puuskittainen voimakas yskä ja hengityskatkokset, kertoo Terveyskirjasto. Yskää esiintyy etenkin yöaikaan.

Kyseessä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama keuhkon ja keuhkoputkien tulehdus. THL:n mukaan hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana. Taudin tartuttavuus on pahimmillaan alkuvaiheessa ja vähenee taudin kestäessä.

Suomalaislapset rokotetaan hinkuyskää vastaan, ja ensimmäiset kolme annosta annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden iässä, tehosteannokset vielä 4 vuoden ja 14–15 vuoden iässä. Aikuisetkin saavat tehosteannokset armeijassa tai 25 vuoden iässä.

Jos rokottomaton imeväinen saa hinkuyskätartunnan, seurauksena voi olla jopa hengenvaara. Hinkuyskä voi johtaa keuhkokuumeeseen.

Hinkuyskä muistuttaa alussa tavallista flunssaa, mutta tulevien päivien aikana yskiminen muuttuu puuskittaiseksi, ja kohtauksen aikana voi olla vaikea saada henkeä. Terveyskirjaston mukaan ihonväri voi jopa alkaa sinertää ja hengitys alkaa vinkua. Yskänkohtauksia voi olla useita kymmeniäkin päivässä. Kohtausten välissä voidaan tyypillisesti kuitenkin hyvin, eikä kuumetta ole.

Lue myös: Marjo meni lääkäriin pitkittyneen yskän vuoksi, diagnoosi oli karu – tavoittavatko syöpäseulonnat tarvitsevat?

Hinkuyskärokote ei ole teholtaan täydellinen, joten muutkin kuin rokottamattomat voivat sairastua, ja viime aikoina tartuntoja onkin havaittu erityisesti yläkouluikäisillä. Varsinais-Suomen Hyvinvointivalue Varhan mukaan hinkuyskä leviää helposti kouluissa nuorten ikäluokassa, jolle kouluajan tehostetta ei vielä ole ehditty antaa.

Kun rokotettu lapsi tai aikuinen sairastuu hinkuyskään, on kyse taudin epätyypillisestä muodosta. Tautiin voi tällöin kuulua viikkojen ajan kuivaa tai limaista jatkuvaa yskimistä etenkin yöaikaan. Yskä on puuskittaista ja voimakasta, mutta ei aiheuta hengityskatkoksia tai vinkumista. 

Milloin hoitoon?

Hoitoon tulee hakeutua erityisesti silloin, jos alle puolen vuoden ikäisellä lapsella esiintyy voimakkaita yskäkohtauksia tai toistuvia hengityspysähdyksiä. Joskus kohtaukset ovat alkuvaiheessa niin lieviä, että hinkuyskä jää hoksaamatta. 

– Jos perheessä on hinkuyskäepäily ja lisäksi alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia tai alle vuoden ikäinen, joka ei saanut kahta hinkuyskärokoteannosta, diagnoosiin tulee pyrkiä nopeasti, sanoo Tyksin lasten infektiolääkäri Paula Tähtinen tiedotteessa.

Jos perheessä ei kuitenkaan ole alle vuoden ikäisiä lapsia, tätä vanhempien lasten kohdalla ei välttämättä Varhan mukaan päivystyksellisiä tutkimuksia, jos lapsen vointi on hyvä.

Hinkuyskä todetaan nenänielun eritteestä ja hoidetaan alkuvaiheessa antibioottikuurilla. Teho on sitä parempi, mitä nopeammin hoito päästään aloittamaan.

– Kuten kaikessa epidemian hallinnassa, kun on epätyypillisen pitkää yskää, niin sitten hakeudutaan selvityksiin ja annetaan lääkärin hoitaa tauti, totesi ykskantaan Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen MTV Uutisille aiemmin.

Yli kaksi viikkoa kestäneeseen tautiin antibiootista ei THL:n mukaan ole apua, mutta oireiden tulisi hävitä vähitellen useiden viikkojen kuluessa.

Lue myös: Hinkuyskätapaukset kasvussa – alentunut rokotekattavuus mahdollinen selitys

Ärsyttääkö jatkuva yskä? Varoitusmerkit, joista on syytä huolestua

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Varsinais-Suomen Hyvintoivalue Varha, Terveyskirjasto, THL

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit