Hinkuyskätapaukset kasvussa – alentunut rokotekattavuus mahdollinen selitys

0:56imgHinkuyskätapaukset lisääntyneet.
Julkaistu 04.05.2024 18:41
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa. Huhtikuun puolivälissä niitä todettiin Helsingissä jopa 40 viikossa. Tartuntoja on erityisesti teini-ikäisillä.

Helsinki avaa ensi maanantaina näytteenottopisteen Tullinpuomin laboratoriossa. 

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että Hinkuyskää aiheuttavaa bakteeria esiintyy luontaisesti koko ajan.

– Bakteeria on väestössä ja rokotukset pitävät taudin sillä tavalla kurissa, että vakavaa tautimuotoa ei ilmene. 

Lehtosen mukaan hinkuyskän lisääntyminen on koskenut viime aikoina Pohjois-Eurooppaa. Lehtosen mukaan ilmiölle ei ole yksiselitteistä selitystä. Lehtonen pohtii, että hinkuyskätapausten lisääntyminen voi johtua aiempaa alhaisemmasta tehosterokotteiden ottamisesta. 

– Euroopassa vähän vanhempien lasten nelos- ja vitosrokotusten kattavuus on alentunut. Se voisi olla yksi syy, minkä takia nyt nimenomaan teini-ikäisillä on hinkuyskää ollut.

Lehtonen pohtii, että tehosterokotusten jättämisessä väliin voi olla mukana rokotevastaisuuttakin, kun rokotuksista on käyty julkista keskustelua. Syynä voi olla myös se, että kun hinkuyskää ei ole paljon esiintynyt, niin tehosterokotuksiakaan ei ole tullut hoidettua ajallaan.

– Sitten toisaalta voi olla niin, että kun korona-aikana väestö oli eristyksissä, niin tällainen luontainen altistuminen taudille oli vähäisempää. Kun ihmiset ovat taas yhdessä, niin tautia tulee enemmän.

Hinkuyskätartunnalle altistumista ei voi estää

Lehtonen toteaa, että hinkuyskää aiheuttavaa bakteeria on väestössä koko ajan, eikä taudille altistumista voi välttää.

– Kuten kaikessa epidemian hallinnassa, kun on epätyypillisen pitkää yskää, niin sitten hakeudutaan selvityksiin ja annetaan lääkärin hoitaa tauti.

Lehtonen toteaa, että hinkuyskä ei ole vaikeasti hoidettava tauti, vaan antibiootit tepsivät siihen.

– Mutta toki se voi aiheuttaa tavallista hankalamman hengitystieoireiston ja pienille lapsille se voi olla vaarallinenkin ja kehittyä hankalaksi keuhkokuumeeksi. Kyse on vain siitä, että hoidetaan ne tilanteet.

Lehtosen mukaan viranomaiset puuttuvat tehokkaasti tilanteeseen, kun tautia alkaa esiintyä.

– Ihan sinänsä rutiinitoimilla tämä hoituu. Tärkeätä on vain olla tietoinen, että vähän hankalamman hengitystieoireiston taustalla voi olla myös hinkuyskä - varsinkin teini-ikäisten ikäluokalla. 

Lehtosen mukaan sairaalamaailmassa lisääntyneet hinkuyskätapaukset eivät näy käytännössä ollenkaan. Potilaat ovat olleet avohoidossa hoidettuja.

Näytteenottoon kasvomaski mukana

Lehtonen ei näe tämän hetkisessä hinkuyskätilanteessa isompaa terveydellistä ongelmaa. Hänen mielestään Helsingin kaupungin tartuntatautiyksikkö on reagoinut tilanteeseen hyvin. 

Hinkuyskätartuntaa epäilevien kannattaa Lehtosen mukaan tulla näytteenottoon samanlaisin varotoimin, kuin koronapandemian aikaan.

Kasvomaskin käytöllä estetään bakteerin leviämistä pisaratartuntana. 

– Kun näytteenottoon tulee, niin se maski on hyvä taas kaivaa jostain esille.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit