EU:n täytyy uskottavuutensa, järkevän taloudellisen ajattelun ja Euroopan rauhan takia pystyä viestimään laajentumisestaan rehellisesti ja pitää siihen liittyvät lupauksensa, sanoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhuessaan Euroopan parlamentille tiistaina. EU:n täytyy myös tunnustaa jäsenyyspolulla olevien maiden edistysaskeleet, jotta EU:n viehätys säilyy, Scholz arvioi.
Scholzin mukaan avainpäätös aiempaa geopoliittisemman EU:n hahmosta syntyi viime vuonna, kun Ukrainalle, Länsi-Balkanin maille, Moldovalle ja mahdollisesti Georgiallekin lähti viesti siitä, että Eurooppa haluaa maat osaksi Euroopan unionia.
Samaan aikaan Scholz muistutti, että esimerkiksi Länsi-Balkanin maille laajentumisesta on tehty lupauksia jo parinkymmenen vuoden ajan.
– Geopoliittisen Euroopan täytyy pitää lupauksensa naapureilleen, hän sanoi.
Hän myös nosti esille, että esimerkiksi vuosia jatkuvat hedelmättömät neuvottelut vapaakauppasopimuksista johtavat siihen, että muut solmivat niitä EU:ta heikoimmilla ympäristöstandardeilla.
Lue myös: Valtavasta tuulipuistohankkeesta sähköä jopa 300 miljoonalle eurooppalaiselle – Scholz: "Pohjanmerestä voi tulla maailman suurin voimalaitos"
Miltä yhä geopoliittisempi Eurooppa näyttää?
Saksan liittokansleri kapusi puhujanpönttöön Strasbourgissa Eurooppa-päivänä vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli pitänyt oman voitonpäivän puheensa Venäjällä. Siellä voitonpäivänä juhlitaan voittoa natsi-Saksasta, minkä Putin puheissaan yhdisti omaan hyökkäyssotaansa Ukrainassa.
Scholz puolestaan asetti vastakkain "tuhoisan nationalismin" ja toisaalta EU:n sekä Euroopan rauhanomaisen kehityksen toisen maailmansodan jälkeen. Hän myös piti nykyisessä tilanteessa EU:n geopoliittisempaa roolia tärkeänä unionin uskottavuuden, järkevän taloudellisen ajattelun ja Euroopan rauhan takia.
Hän myös viestitti, että Euroopan on pysyttävä Ukrainan tukena nyt ja maan mittavan jälleenrakennusprosessin aikana.
Scholz viestitti, että EU:n yhtenäisyyttä ei saa horjuttaa. Hänen mukaansa EU:n on laajennuttava, uudistuttava ja lisättävä yhteistyötä muiden maiden kanssa tilanteessa, jossa maailman moninapaisuus lisääntyy.
Kiina-politiikassa Scholz viittasi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ajatteluun siitä, että EU:n ei pidä irrottautua täysin Kiinasta, mutta riskejä täytyy vähentää fiksusti. Tämä liittyy Scholzin mukaan muun muassa siihen, että Eurooppa onnistuu monipuolistamaan kriittisiä raaka-aineita koskevia tuotantoketjujaan, jotka ovat nyt pitkälti Kiinan varassa.
Vastaavasti EU:n ja Naton suhteita täytyy Scholzin mukaan yhä tiivistää ja Euroopan yhteistä ammustuotantoa, ilmapuolustusyhteistyötä ja muuta puolustusyhteistyötä lisätä.