Huijaussoittojen ja -viestien varalta kannattaa olla tarkkana, muistuttaa Suomen Telemarkkinointiliitto tiedotteessaan.
Liitto selvitti, mistä maista tällä hetkellä tulee eniten petkutuspuheluita ja -viestejä. Uusina lähtömaina listalle ovat nousseet Saksasta (suuntanumero +49) ja Unkarista (+36) tulevat puhelut.
Jo pidempään yleisiä maita, joista yhteydenottoja tulee, ovat olleet Norja (+47), Tanska (+45), Ruotsi (+46), Puola (+48), Ranska (+33), Iso-Britannia (+44) ja Irak (+964), tiedotteessa kerrotaan.
Lue myös: Mehiläinen varoittaa: Älä klikkaa tällaisen viestin linkkiä
Tekstarihuijauksia yritysten nimissä
Liiton Kilpi-sovelluksessa on viime aikoina hoksattu paljon tekstiviestihuijauksia, joissa lähetellään viestejä suomalaisyritysten nimissä, joskin väärin kirjoitettuna.
Paljon viestejä lähetellään esimerkiksi nimillä ”Tervystalo” ja ”Tarficom”. Huijaussähköposteja näyttäisi tulevan melkoisesti myös suoratoistopalvelu Netflixin nimissä niin, että lähettäjäkentässä lukee esimerkiksi ”Netflixin jäsenpalvelut”.
Myös uhkapelimainoksia ja kotimaisten puhelinmyyjien yhteydenottoja näyttää tulleen runsaasti, liitto kertoo.
Liiton mukaan huijausviestien lähettely lisääntyy etenkin juhlapyhien aikaan. Silloin moni saa muutenkin runsaasti viestejä eri numeroista odottaessaan esimerkiksi tilatun paketin saapumista.
Tiedotteessa muistutetaan, että tuntemattomiin yhteydenottoihin pitää suhtautua varauksella. Tarkista viestin tai soiton alkuperä ennen kuin toimit!
Valppaus suojaa huijauksilta.Shutterstock.
Näin suojaudut huijauksilta
Nettihuijauksilta välttymistä edesauttaa se, jos noudattaa tiettyjä ohjeistuksia. Parin vuoden takaisessa viranomaisten ja yritysten yhteisessä tietoturvakampanjassa annettiin muutama käytännön ohje tähän.
Tärkeintä on, että henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai maksukorttien tietoja ei anneta ulkopuolisille missään viestintäkanavassa tai verkkopalvelussa, jonka luotettavuudesta et voi olla aivan varma.
Älä klikkaa tuntemattomia linkkejä, vastaa epäilyttäviin puheluihin tai anna tietoja tuntemattomille.
Älä luota sokeasti siihen, mitä sinulle kerrotaan. Tarkista, onko viestin lähettäjä tai soittaja se, joka hän väittää olevansa.
Kirjoita pankin tai viranomaisen osoite selaimeen itse tai käytä tallennettua kirjanmerkkiä.
Jos tulet huijatuksi, kerro siitä heti pankillesi ja tee rikosilmoitus.
Katso myös video: Varo huijauksia, kun metsästät tarjouksia verkossa
0:49Tietoturvayhtiö muistuttaa tarjouspäivien tietoturvariskeistä. Video vuodelta 2022.