Sankohiipimisen SM-kisat järjestetään kesällä 2019 jo neljättä kertaa. Humoristisesta nimestään huolimatta laji on todellinen, vakuuttaa järjestäjä.
Video: Vuonna 2017 amerikkalaiset innostuivat suomalaisesta eukonkannosta. Voittajapariskunnalle luvattiin matka Suomeen!
Kuvassa mies kykkii kesäisessä maisemassa kahden sinisen ämpärin kanssa. Hän ei kuitenkaan hae vettä saunan pataan tai sulata pakastinta – hän sankohiipii.
Sankohiipimisen SM-kisat järjestetään kesällä 2019 jo neljättä kertaa Kivijärvellä.
Vaikka sankohiipiminen sanana kuulostaa vitsiltä, se ei ole sitä. Kyseessä on Suomen perinneurheiluliiton laji, kertoo Villipeura Oy:n toimitusjohtaja Anne Hakkarainen.
Aluksi osallistuminen oli vaatimatonta
Suomen Perinneurheiluliiton kuvaus sankohiipimisestä:
Kilpailussa kuljetetaan kahta vesisankoa erilaisilla menetelmillä helpohkossa maastossa esteiden kautta mahdollisimman nopeasti. Jokaisesta läikytetystä desilitrasta tulee 5 sek.
Hakkarainen tiimeineen sai kolme vuotta sitten ajatuksen: Kivijärvelle olisi saatava sankohiipimisen SM-kisat! Alku oli tahmeahko ja osallistuminen vaatimatonta. Hiipijöitä oli vain parisenkymmentä.
Vuonna 2018 järjestäjät olivat valmiita panemaan lapun luukulle.
– Oli vähän sellainen olo, että pidetään nyt nämä kolmannet ja sitten ei enää, kun osallistujiakin oli vain kaksikymmentä. Siinä on kuitenkin oma järjestämisensä. Olimme porukalla miettineet, että jos nyt tämän kerran vielä, Hakkarainen sanoo.
Facebook-tapahtuma muutti kaiken
Viikkoa ennen sankohiipimistä Hakkarainen päätti luoda siitä tapahtuman Facebookiin. Sen nimeksi tuli Sankohiipimisen SM-kisat Kivijärvellä.
Sitten alkoi tapahtua.
– Se räjähti. Kun kiinnostuneita alkoi olla kymmenen tuhatta, ajattelimme, että apua! Ei meillä ollut mitään ennakkoilmoittautumistakaan, niin siinä kyllä vähän jännitti. Meitä oli kymmenen, jotka tätä järjestivät, ja jos tänne yhtäkkiä olisikin tullut kymmenen tuhatta ihmistä, Hakkarainen muistelee.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Tapahtuma levisi kuin kulovalkea. Siitä kirjoitettiin lehdissä. Hakkaraisen mukaan myös yksi kanadalainen media kiinnostui "hulluista suomalaisista".
– Viimevuotinen tuli heille vähän liian myöhässä, totta kai, oli vain viikon verran aikaa. Nyt olen jo laittanut viestiä, että heilläkin olisi aikaa suunnitella tuloa Suomeen ja tehdä juttua.
Ensi kesän kisoihin on jo ilmoittautuneita
Ihan kymppitonnin osallistujamääriin vuoden 2018 sankohiipiminen ei päässyt. Osallistujia oli 90 ja katsojiakin kolmisen sataa.
Ensi kesän kisoihin on jo ilmoittautunut kolmisenkymmentä hiipijää.
– Viime vuonna, niillä resursseilla, joita meillä oli, selvisimme ihan hyvin. Nyt olemme lähteneet hyvissä ajoin liikenteeseen ja suunnittelemme tapahtumaa vähän eri voimavaroin ja resurssein. Otamme ennakkoilmoittautumisia ja vähän katsomme, mikä osallistujamäärä on vuonna 2019, Hakkarainen sanoo.
– Se, miten tässä maailmassa ja somessa kaikki leviää, on ihan uskomatonta.
Monelle sankohiipimisen aitous tuli silti yllätyksenä.
– Viime vuonna, kun laitoin kuvia voittajista, ihmiset kysyivät, että oliko tämä ihan oikeasti? Osa ihmeellisistä tapahtumistahan on vain keksittyjä, mutta me olemme ihan tosissamme, Hakkarainen nauraa.
Kisassa kuljetetaan kahta täyttä vesisankoa erilaisilla menetelmillä
Ensi vuoden Facebook-tapahtuman on Hakkaraisen nähnyt jo yli miljoona silmäparia. Tuhannet uhkaavat osallistua ja 22 000 on kiinnostunut tapahtumasta.
– Nythän on trendinä laittaa, että kiinnostuu ja osallistuu. Toisaalta ainakin ihmiset käyvät klikkaamassa, että mitä tämä oikeasti on, vaikka eivät osallistuisikaan, Hakkarainen pohtii.
– Minulle on paljon laitettu sähköpostia ja viestiä Facebookin kautta, että mitä kisassa ihan oikeasti tapahtuu. Tässähän kuljetetaan kahta täyttä vesisankoa erilaisilla menetelmillä esteiden kautta, mahdollisimman nopeasti.
Läikytetyistä desilitroista saa aikarangaistuksen.
Kuva vuoden 2018 kisoista. Jos kuva ei näy, katso se täällä.
– Se, että tämä on olemassa oleva laji, tuo myös sellaista hullua suomalaisuutta siihen. Olen siitä tosi ylpeä, kaipaankin tällaista Suomeen. Onhan meillä eukonkannon kisatkin, ja monenlaisia tapahtumia. Ja sangot ovat nykypäivänä sellainen oma juttunsa, niitähän ihan jonotetaan. Keskustelusta, jota tapahtumassa on käyty, tulee niin hyvälle mielelle.
Mistä tietää, että on hyvä sankohiipijä?
Kisassa kolmelle parhaalle jaetaan SM-mitalit. Kaikki osallistujat saavat myös sangon – luonnollisesti. Lisäksi osallistujien kesken järjestetään arvonta.
Kokemusta tai tietynlaista ämpäriä lajiin ei tarvita. Mistä sitten tietää, että on hyvä sankohiipijä?
Lajissa aika ratkaisee, mutta myös muut seikat vaikuttavat.
– Viime vuonna huomasimme, että moni meni radan hyvällä tyylillä, ja tyyli otetaan myös huomioon seuraavissa kisoissa. Se ei ole pelkästään sitä, että ravataan rata mahdollisimman nopeasti läpi, kyseessä on kuitenkin hiipiminen. Pyrimme tekemään myös radan, jossa hiipiminen tulisi esiin: pitää mennä yli ja ali, monella lailla.
Vuonna 2018 kaikki osallistujat olivat suomalaisia. Paikalle tosin eksyi muutama turisti ihmettelemään suomalaisten harrastuksia. Nyt Hakkarainen toivoisi, että paikalle saataisiin myös kansainvälisiä osallistujia.
– Odotan, josko heitä tänä vuonna olisi, ja sitten ei muuta kuin MM-kisoja järjestämään. No, ei sentään!