Oletko vaarassa alkoholisoitua? ”Turvallista rajaa ei välttämättä ole”

6:14img
Julkaistu 29.11.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Huomenta Suomessa kerrottiin keskiviikkoaamuna, ettei alkoholinkäytölle välttämättä ole olemassa turvallista riskirajaa. Jos juo nuoresta pitäen jonkin verran, riski riippuvuuteen ja pysyviin muutoksiin aivoissa kasvaa.

Alkoholi vaikuttaa aivoissa kahteen merkittävään prosessiin: käyttäytymisen säätelyyn sekä muistiin ja uuden oppimiseen.

– Useimmille alkoholia juoville nämä efektit ovat tuttuja. Otamme pieniä alkoholiannoksia vähän hillitsemään käyttäytymisen säätelyä ollaksemme sosiaalisempia, mutta isommilla annoksilla monesti tapahtuu niin, että teemme jotain, mitä kadumme seuraavana päivänä. Jotkut ovat myös väkivaltaisia, ja vielä suuremmilla annoksilla monesti menetetään muisti illan tapahtumista, lääketieteen tutkija Olli-Kalevi Kärkkäinen Itä-Suomen yliopistossa kertoo lähetyksessä.

Säännöllinen ja pitkäkestoinen alkoholinkäyttö aiheuttaa edellä mainittuihin prosesseihin myös pysyviä muutoksia.

– Uusin tieto näyttää, ettei turvallista rajaa välttämättä ole. Myös se, mitä on ennen pidetty turvallisena pitkäkestoisena käyttönä, näyttää vuosikymmenten saatossa heikentävän näitä prosesseja.

Kärkkäisen mukaan alkoholinkäyttö nuoruusiässä on yksi suurimmista riskitekijöistä sille, että kehittyy alkoholiriippuvuus aikuisiässä.

– Nuorten aivoissa nimenomaan käyttäytymisen säätely kehittyy voimakkaasti. Alkoholin käyttö nuorena muuttaa aivojen toimintaa niin, että se mahdollistaa alkoholiriippuvuuden kehittymisen.

Myös geneettisen perimän ja ympäristötekijöiden tiedetään lisäävän alkoholiriippuuvuuden riskiä. Alkoholistien lapsista tulee herkemmin alkoholisteja, ja riskiä lisäävät myös lapsuusiän traumat, kuten väkivaltakokemukset.

Suomalaisessa geeniperimässä ei Kärkkäisen mukaan ole mitään erityistä alkoholismille altistavaa muutosta. Alkoholi vaikuttaa kuitenkin moneen suomalaiseen epäsuotuisalla tavalla.

– Meillä on itse asiassa aika paljon sellaisia geenimuunnoksia, jotka altistavat nimenomaan väkivaltaiselle käyttäytymiselle alkoholin vaikutuksen alaisena, Kärkkäinen kertoo.

"Alkoholistilla täytyy olla syntipukki"

Alkoholismista omakohtaisen Happotesti-nimisen teoksen kirjoittanut Kalle Lähde vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2016. Valehtelu, selittely ja salailu sekä itselle että muille olivat hänellekin tuttuja asioita.

12:07img

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi