Kaksi suomalaisillekin tuttua tekijää nostavat Alzheimerin riskiä

Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? 2:21
KATSO MYÖS: Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta?

Alzheimer on etenevä sairaus, joka heikentää ajatteluun, muistiin ja kieleen liittyviä aivoalueita. Neurotieteilijöiden mukaan kaksi suomalaisillekin yleistä tekijää voivat altistaa Alzheimerin taudille.

Alzheimerin uskotaan aiheutuvan proteiininen epänormaalista kertymisestä aivosoluihin ja niiden ympärille. 

Alzheimerin taudin riskiä lisäävät geneettiset tekijät ja ympäristötekijät, mutta tutkijoille on edelleen epäselvää, mikä laukaisee epänormaalin proteiinien kertymisen aivoihin.

Kaksi merkittävää ympäristötekijää, jotka lisäävät sairastumisen riskiä, ovat alkoholin käyttö ja krooninen stressi.

Alkoholin käytöllä ja stressillä on synergistinen vaikutus Alzheimerin taudin riskiin ja yleiseen kognitiiviseen heikkenemiseen, kertoo Penn Staten Neurotieteiden Instituutin johtaja ja biologian apulaisprofessori Nikki Crowley Newsweek-verkkolehdelle.

Synergistinen vaikutus tarkoittaa sitä, että kun ihminen altistuu sekä suurelle määrälle alkoholia että stressiä, on tällä suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin, mikä johtaa kognitiivisten taitojen heikkenemiseen. Jotkut ihmiset käyttävät alkoholia stressistä selviytymiseen, mikä voi lisätä kielteistä vaikutusta.

Crowleyn mukaan riski Alzheimerin tautiin on suoraan yhteydessä siihen, kuinka paljon ja pitkän aikaa ihminen kokee stressiä ja käyttää alkoholia.

Keski-iän kohtalainen alkoholin kulutus voi johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin aivoissa

Crowley kollegoineen julkaisi äskettäin aikaisempia tutkimuksia analysoineen meta-analyysin stressin, alkoholin kulutuksen ja Alzheimerin taudin synergistisestä yhteydestä.

Neurobiology of Stress -lehdessä julkaistussa meta-analyysissa käy ilmi, että jopa keski-iän kohtalainen alkoholin kulutus voi johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin aivoissa, eivätkä aivot enää koskaan palaa takaisin niin sanotulle lähtöviivalle. Tämän Crowley tiimeineen huomasi laboratoriossaan eläinkokeissa.

Alkoholin käyttö voi aiheuttaa muutoksia glutamaattisignaaleissa, joilla on tärkeä rooli oppimisessa ja muistin muokkaamisessa. Samoja muutoksia tapahtuu aivoissa, kun siellä tapahtuu dementiasta johtuvaa kognitiivista heikkenemistä, kertoo Newsweek.

Toimi näin pienentääksesi Alzheimer-riskiäsi

– Turvallisempaan alkoholin käyttöön on olemassa ohjeistuksia, jossa kaksi alkoholiannosta päivässä on suositeltu maksimi miehille ja yksi annos naisille. Silti kaikkeen alkoholin kulutukseen liittyy riski. Ei ole olemassa turvallista määrää alkoholia, Crowley kertoo Newsweek-lehdelle.

Alkoholin välttämisen lisäksi Crowley suosittelee hoitamaan kaikkia mahdollisia kroonisia sairauksia lääkärin ohjeiden mukaisesti, noudattamaan moinipuolista ruokavaliota ja rajoittamaan myös tupakointia.

Sitten tietenkin stressin vähentämisellä on myös myönteisiä vaikutuksia. Siihen voivat liittyä sosiaalisten suhteiden ylläpito ja ajan viettäminen henkisesti stimuloivissa ympäristöissä.

Katso myös: Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille?

Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille? 1:16
Keskustelemassa geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto.

Lue myös:

    Uusimmat