Olli Rehn hakee toiselle seitsenvuotiskaudelle Suomen Pankin johdossa – "Virtaa ja motivaatiota riittää"

Rehnin vuonna 2018 alkanut toimikausi tulee päätökseensä ensi heinäkuussa.

Pääjohtaja Olli Rehn hakee uudelle seitsenvuotiskaudelle Suomen Pankin johdossa.

Suomen Pankki kertoi perjantaina, että eduskunnan pankkivaltuusto päätti kokouksessaan käynnistää hakumenettelyn pääjohtajan viran täyttämiseksi.

Rehnin vuonna 2018 alkanut seitsenvuotinen toimikausi tulee päätökseensä ensi heinäkuussa.

Rehn kertoo aikovansa viikonloppuna luonnostella työhakemusta.

– Suomen Pankki on hyvässä iskussa ja EKP:n rahapolitiikkakin alkaa vääntyä oikeaan asentoon. Virtaa ja motivaatiota riittää jatkaa työtä SP:n pääjohtajana, jos minut siihen valitaan, ja EKP:n neuvostossa, Rehn kirjoitti STT:lle.

Liikanen pääjohtajana 14 vuotta

Hakemukset pääjohtajan tehtävään tulee toimittaa pankkivaltuustolle 8. marraskuuta mennessä. Pankkivaltuusto tekee virkaa koskevan nimitysesityksen valtioneuvostolle. Lopullisen päätöksen nimityksestä virkaan tekee tasavallan presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta.

Viran lakisääteiset kelpoisuusvaatimukset ovat virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys rahatalouteen tai rahoitustoimintaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus.

Olli Rehn on hoitanut Suomen Pankin pääjohtajan tehtävää heinäkuusta 2018. Häntä ennen tehtävää hoiti Erkki Liikanen kahden seitsenvuotiskauden ajan vuodesta 2004 alkaen.

Kymmenen vuotta komissaarina

Ennen Suomen Pankin pääjohtajaksi nousemistaan Rehn toimi muun muassa elinkeinoministerinä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa vuosina 2015–16. EU-komissaarina Rehn toimi vuosina 2004–14. Vuosina 2004–10 hän toimi EU:n laajentumiskomissaarina ja vuosina 2010–14 EU:n talouskomissaarina.

Rehn on toiminut myös kansanedustajana vuosina 1991–95 ja 2015–17 sekä europarlamentaarikkona 1995–96 ja 2014–15.

Rehn oli valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokkaana kuluvan vuoden alussa järjestetyissä presidentinvaaleissa. Hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 15,3 prosenttia äänistä eli neljänneksi eniten kaikista ehdokkaista.

Rehn vieraili Uutisextrassa viime maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat