Olympiakullan tuoneeseen kisaan oli tyrkyllä toinen mies, sitten hirviömäinen Iivo Niskanen ilmestyi kuin tyhjästä – "Ei tuollaista kukaan osannut odottaa"

GettyImages-469319139
Iivo Niskanen teki läpimurron Sotshin olympialaisissa helmikuussa 2014. 2014 Getty Images
Julkaistu 16.02.2022 05:55
Toimittajan kuva

Ossi Karvonen, Zhangjiakou

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Iivo Niskanen ei ollut mukana Sotshin talviolympialaisissa Suomelle kultaa tuoneen pariviestijoukkueen ennakkokaavailuissa, mutta yksi suoritus muutti pelin täysin. 

LUE MYÖS: Näin maajoukkuekaverit muistavat Iivo Niskasen satumaisen kuukauden – Sami Jauhojärveltä suoraa puhetta Sotshin jälkeisistä haasteista: "Ura olisi saattanut olla siinä"

Iivo Niskasen raketin lailla maastohiihtomaailman huipulle lähettäneet Sotshin olympialaiset olisivat olleet suomalaistunnelmiltaan hyvin erilaiset ilman tuolloin 22-vuotiaan savolaisen esityksiä. Niskasen ponnistus olympiakultamitalistiksi herättää hämmästelyä edelleen, Pekingin olympialaisten aikaan kahdeksan vuotta myöhemmin.  

– Eihän Iivo Niskasen nimi ollut kenenkään huulilla muutamaa viikkoa ennen Sotshin kisoja edes siinä mielessä, että hän pääsisi joukkueeseen, MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä huomauttaa.

Niskanen aloitti petaamaan kisamatkaansa uransa ensimmäisellä SM-mitalilla tammikuun puolivälissä. Kuun vaihteessa tuli nuorten MM-kultaa Val di Fiemmessä ja kaksi päivää myöhemmin kahdeksas sija maailmancupin startissa Toblachissa. Kahdessa jälkimmäisessä matkana oli 15 kilometriä perinteisellä.

LUE MYÖS: Kivikovat hiihtäjäkaksikot! Näillä pareilla Suomi säntää olympiamitalijahtiin

Tässä vaiheessa Sotshin kisojen alkuun oli aikaa viikko. Pitkäaikaisen maajoukkuehiihtäjän ja Niskasen tulevan kultamitaliparin Sami Jauhojärven mukaan joukkueessa käytiin paljon spekulaatiota tulevista urheilijavalinnoista olympialaisten eri matkoille. Valinnat näyttivät melko selviltä.  

– Toblachin (maailmancupin) jälkeen käytiin aika paljon sellaista keskustelua, että minä, Matti (Heikkinen) ja Iivo rakennamme viestijoukkueen rungon, ja sitten siinä on joko Ville (Nousiainen) tai Lari (Lehtonen), Jauhojärvi muistelee MTV Urheilulle.

– Ja ajatuksena alun perin oli se, että minä ja Ville hiihdämme pariviestiä, neljä vuotta sitten kisaladut hyvästellyt Jauhojärvi lisää.

"Kokemuksella oli hieman erilainen näkemys kuin innokkuudella"

GettyImages-469319139

Iivo Niskanen teki läpimurron Sotshin olympialaisissa helmikuussa 2014. 

Kun Sotshin kisat alkoivat, Niskanen oli avausmatkalla yhdistelmähiihdossa 25:s. Viisi päivää myöhemmin jysähti, kun loistosuksilla hiihtänyt Niskanen jäi vaivaiset 0,2 sekuntia pronssimitalista 15 kilometrin perinteisellä.

– Ei tuollaista kukaan osannut odottaa, että hän hyppää noin nopeasti mitalin syrjään kiinni, myös Sotshissa hiihtänyt Matti Heikkinen toteaa. 

LUE MYÖS: Nämä hauikset Iivo Niskanen haluaa nähdä huomenna – "Jospa hän niitä pullistelee"

Tämä hiihto muutti pelin. Lisäksi viestistä ulos jäänyt Nousiainen tulistui päävalmentaja Magnar Dalenille ja lähti kisoista kotiin.

– Sen jälkeen ei minun mielestäni ollut kahta puhettakaan siitä, että kuka hiihtää pariviestiä. Ja se kääntyi niin, että kuka hiihtää pariviestiä Iivon kanssa. Matti siinä oli ilmeisesti jollain sorttia vielä keskusteluissa mukana, mutta tietäen kaverin kirikyvyt ja sen, että hän ei oikeastaan koskaan ollut pariviestiä hiihtänyt, se oli aika selvää, että minä ja Iivo hiihdämme, Jauhojärvi sanoo.

– Jos mies on tuollaisessa kunnossa, niin hän on se, joka valitsee, mitä matkoja hän hiihtää. Ja muut ottavat sen, mitä jäljelle jää.

Myös Heikkinen muistaa Sotshin hiihtäjävalinnat ja niistä nousseen porun.

– Magnar Dalenhan oli tunnettu siitä, että hän uskalsi tehdä kovia ratkaisuja. Ja välillä ne herättivät keskustelua, mutta se keskustelu aina jossain vaiheessa rauhoittui. Asiat ratkaistaan ladulla, uransa keväällä 2019 päättänyt Heikkinen linjaa.

Ja niin ratkaistiin.

Niskanen ja Jauhojärvi pumppasivat itsensä pariviestiin erilaisin tavoittein.   

– Kokemuksella oli hieman erilainen näkemys kuin innokkuudella. Iivo sanoi siinä ruokailusta lähdettäessä, että "meillä on tänään voittosaumat". Minä totesin, että "panepas poika hieman jarrua", Jauhojärvi muistelee.

– Ei tosiaankaan olla voitosta taistelemassa, ehkä mitalista, ajattelin minä. Kaveri oli siinä maailmassa, että mikä on se unelmatulos. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-470473871

Unelmatulos: Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven suuri päivä Sotshissa. 

Sotshin parisprintti käytiin poikkeuksellisen rankalla ladulla, mikä suosi normaalimatkan hiihtäjiä.

– Suomelta oli fiksu veto valita siihen kaksi puhtaasti normaalimatkojen hiihtäjää. Esimerkiksi Norja valitsi sprintin olympiavoittajan Ola Vigen Hattestadin, ja eihän hän jaksanut hiihtää viestiä kuin yhden osuuden. Siinä kilpailussa oli Suomella kaikki tähdet kohdallaan, Isometsä kertaa.

LUE MYÖS: Suomi taistelee jopa kahdesta olympiakullasta – Jari Isometsä ennakoi ratkaisua: "Ei pysy Niskasen vauhdissa"

Jauhojärven mukaan Niskanen jatkoi siitä, mihin 15 kilometrin kisassa jäi. 

– Se fiilis, joka huippu- ja nousukuntoisen urheilijan kropassa on, buustaa aika paljon omaa itseluottamusta.

– Se on käsittämätön tunne, kuin huume. Se näkyi myös pariviestiin lähdettäessä, Jauhojärvi summaa.

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi juhlivat olympiakultaa Sotshissa 19. helmikuuta 2014.

Näillä kaksikoilla huippumaat hiihtävät pariviestiä keskiviikkona Zhangjiakoun olympialaduilla:

Naiset: Alkuerä 1 (klo 9.15):
USA: Rosie Brennan–Jessie Diggins.
Sveitsi: Laurien van der Graaff–Nadine Fähndrich.
Slovenia: Eva Urevc–Anamarija Lampic.
Saksa: Katharina Hennig–Katherine Sauerbrey.

Naiset: Alkuerä 2 (klo 9.45):
ROC: Julia Stupak–Natalia Neprjajeva.
Ruotsi: Maja Dahlqvist–Jonna Sundling.
Suomi: Kerttu Niskanen–Krista Pärmäkoski.
Norja: Tiril Udnes Weng–Maiken Caspersen Falla.

Miehet: Alkuerä 1 (klo 10.15):
Norja: Erik Valnes–Johannes Hösflot Kläbo.
Suomi: Iivo Niskanen–Joni Mäki.
Ranska: Hugo Lapalus–Richard Jouve.
Britannia: James Clugnet–Andrew Young.

Miehet: Alkuerä 2 (klo 10.40):
ROC: Aleksandr Bolshunov–Aleksandr Terentjev.
Italia: Francesco de Fabiani–Federico Pellegrino.
Ruotsi: Williams Poromaa–Oskar Svensson.
Sveitsi: Jonas Baumann–Jovian Hediger.

Naisten kilpailussa on mukana 26 joukkuetta ja miesten kilpailussa 25 joukkuetta. Alkuerien neljä parasta sekä kaksi joukkuetta ajalla etenevät finaaleihin, joissa kilpailee kymmenen joukkuetta.

Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022