Olympialaisten mitaliselkkauksessa taas käänne – Yhdysvallat löysi uutta todistusaineistoa

Yhdysvaltain voimisteluliitto on valittanut Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen päätöksestä palauttaa Jordan Chilesin naisten telinevoimistelun permannon pronssimitali Romanian Ana Barbosulle. Välitystuomioistuimen mukaan Chilesin pronssille nostanut Yhdysvaltain tarkistuspyyntö myöhästyi neljällä sekunnilla. Yhdysvallat pyrkii osoittamaan, että pyyntö jätettiin ajallaan.

Barbosu oli menettänyt pronssimitalinsa viime maanantain permantofinaalissa Yhdysvaltain joukkueen tekemän pisteidentarkistuspyynnön jälkeen.

Pronssimitali pujotettiin Barbosun sijaan yhdysvaltalaisen Chilesin kaulaan, ja tämä pääsi juhlimaan palkintokorokkeella joukkuetoverinsa Simone Bilesin ja olympiakultaa voittaneen brasilialaisen Rebeca Andraden kanssa.

Yhdysvaltalaiskaksikko tarjoili korokkeella yhden Pariisin olympialaisten ikimuistoisimmista hetkistä, kun kumpikin urheilija osoitti kunnioitustaan Andradea ja tämän voittoa kohtaan kumartamalla tuoreen mestarin suuntaan.

Lopputulema oli sen sijaan kova kolhu Barbosulle, joka oli jo luullut saaneensa pronssia 13 700 pisteellä ja ehtinyt alkaa juhlia voittoaan.

Romanian voimisteluliitto kuitenkin valitti tapahtuneesta välitystuomioistuimeen ja valituksen kerrottiin lauantaina menneen läpi.

Välitystuomioistuin katsoi Yhdysvaltain tarkistuspyynnön myöhästyneen neljällä sekunnilla. Tarkistuspyynnön tekemiseen on aikaa vain minuutti.

Yhdysvallat: Pyyntö jätettiin ajallaan

Yhdysvaltain voimisteluliitto lähetti sunnuntaina välitystuomioistuimelle kirjeen ja videotodisteaineistoa, joiden avulla liitto pyrkii osoittamaan, että päävalmentaja Cecile Landin tarkistuspyyntö jätettiin 47 sekuntia tuloksen julkistamisen jälkeen.

Kirjeessään liitto sanoo, ettei välitystuomioistuimelle nyt toimitettu videomateriaali ollut liiton saatavilla ennen tuomioistuimen päätöstä, eikä liitolla ollut täten mahdollisuutta lähettää sitä aiemmin.

Kirjeessään liitto pyysi välitystuomioistuimen päätöksen tarkistamista ja Chilesin pronssimitaliin oikeuttaneen pistemäärän (13 766) palauttamista.

Chiles reagoi CNN:n mukaan pronssimitalin menettämiseen ilmoittamalla Instagram-tilillään ottavansa aikaa asian käsittelyyn ja kertoi poistuvansa sosiaalisesta mediasta hetkeksi.

Chiles sai permantofinaalin jälkeen vihakommentteja siitä, kuinka hän oli riistänyt mitalin Barbosulta, vaikka pyynnön jättivät hänen valmentajansa.

Romanian pääministeri Marcel Ciolacu oli vuorostaan kutsunut Barbosulle mitalin maksanutta alkuperäistä päätöstä "skandaalinomaiseksi tilanteeksi" ja sanonut boikotoivansa olympialaiset sunnuntaina päättäneitä juhlallisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat