Neljän sekunnin virhe kävi kalliiksi – tähtivoimistelijalla kova kohtalo olympialaisten kabinettipelissä

Yhdysvaltalainen voimistelija Jordan Chiles menettää naisten permantokilpailussa voittamansa pronssimitalin.

Chiles, 23, nousi kilpailussa viidenneltä sijalta pronssille sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen joukkue vaati hänen pisteidensä tarkistamista kilpailun tuomaristolta. Urheilun vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin katsoi, ettei Yhdysvaltojen tarkistuspyyntö tullut sääntöjen mukaisen aikarajan puitteissa. Näin Chilesin alkuperäiset pisteet jäävät voimaan ja hän putoaa lopputuloksissa viidenneksi.

Chiles sai permantosuorituksestaan pisteet 13.666, joilla sijoittui Brasilian Rebeca Andraden voittamassa kilpailussa viidenneksi. Yhdysvaltojen valmentaja pyysi kuitenkin tuomaristoa tarkistamaan voimistelijan ohjelman vaikeuspisteet, minkä johdosta hänen pisteensä nousivat 0,1 pisteellä. 

Uudet pisteet 13.766 nostivat Chilesin kolmanneksi Andraden ja Yhdysvaltojen Simone Bilesin jälkeen.

Chilesin nousu pronssille oli karmiva pettymys romanialaiselle Ana Barbosulle, joka ehti jo juhlia pronssia maansa lipun kanssa, mutta putosikin nyt neljänneksi. Romanialaiset tyrmistyivät päätöksestä. Päätöstä skandaalimaiseksi kutsunut pääministeri Marcel Ciolacu ilmoitti jopa boikotoivansa olympialaisten päätösseremoniaa tapahtuneen vuoksi.

Romanialaiset eivät jääneet tilanteessa toimettomiksi. Maan voimisteluliitto valitti tuomariston päätöksestä Urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin. Romanialaisten mukaan yhdysvaltalaiset tekivät tarkistuspyyntönsä tuomaristolle liian myöhään, neljä sekuntia sääntöjen mukaisen minuutin aikarajan umpeuduttua. Valituksessa vaadittiin, että Chilesin loppupisteiksi määritettäisiin alkuperäinen tulos 13.666.

Asian tutkinut CAS päätyi tapauksessa Romian kannalle. Yhdysvaltojen tarkistuspyyntö tuli neljä sekuntia liian myöhään, jolloin sitä ei pitänyt enää ottaa huomioon. Näin Chilesin loppupisteiksi tuli alkuperäinen 13.666.

Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitea ilmoitti valittavansa CASin päätöksestä viedä Chilesilta pronssi.

– Uskomme vakaasti, että Jordan oikeutetusti ansaitsi pronssimitalin, ja sekä Kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) alkuperäisessä pisteytyksessä että myöhemmässä CASin valitusprosessissa oli kriittisiä virheitä, joihin on puututtava, Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitea ilmaisi tiedotteessa.

Yhdysvaltojen voimisteluliitto ja olympiakomitea kommentoivat aiemmin CASin päätöstä yhteisessä tiedotteessa. Siinä todettiin asianosaisten uskoneen toimineensa Kansainvälisen voimisteluliiton sääntöjen mukaan oikeiden pisteiden varmistamiseksi. Tiedotteen mukaan Chiles on joutunut permantofinaalin jälkeen vihakampanjan kohteeksi.

– Jordan on joutunut täysin perusteettomien ja erittäin vahingollisten hyökkäysten kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Yhdenkään urheilija ei pitäisi kohdata tuollaista kohtelua. Tuomitsemme hyökkäykset ja kaikki, jotka ovat olleet osallisia tai tukevat tai yllyttävät sellaisiin.

Chiles kommentoi CASin päätöstä vähäeleisesti Instagramin tarinat-osiossaan. Voimistelija julkaisi särkynyt sydän -emojin ja ilmoitti poistuvansa sosiaalisesta mediasta mielenterveytensä parhaaksi.

Chiles oli Pariisissa mukana Yhdysvaltojen joukkuekilpailun kultaa voittaneessa joukkueessa.

Juttua päivitetty kello 17.30 tiedolla, että Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitea on tekemässä valituksen.

Lue myös:

    Uusimmat