Olympialaisten suurimpia supertähtiä hellitään hulppealla erikoisjärjestelyllä – Yhdysvallat pani haisemaan

Vuonna 1992 Barcelonassa miesten koripallon olympiakultaan jyrännyt Yhdysvaltain Dream team loi oman aikansa ennakkotapauksen, josta lajin nykyisetkin tähdet pääsevät nauttimaan.

NBA-ammattilaiset nähtiin 32 vuotta sitten ensimmäistä kertaa olympiaparketilla, ja Yhdysvaltain koripalloliitto oli tuolloin halukas tekemään heidän hyväkseen erikoisjärjestelyitä. Michael Jordan ja muut tuon ajan huippunimet majoittuivat kisakylän ulkopuolella omassa hotellissaan, ja tämä käytäntö on voimissaan vielä Pariisissakin.

Yhdysvaltain olympiakomitea ja koripalloliitto ovat vuosien mittaisen valmistelun jälkeen valinneet Pariisista kokonaisen hotellin, jonka kaikki 800 huonetta on varattu vain miesten ja naisten koripallomaajoukkueiden, niiden taustaryhmien ja perheenjäsenten käyttöön. Järjestelystä kertoo Forbes-lehdelle eräs Yhdysvaltain olympiakomitean johtoportaaseen aiemmin kuulunut henkilö.

Jos huoneita jää yli, niitä voidaan tarjota muiden lajien edustajille. Esimerkiksi kolme vuotta sitten Tokiossa Yhdysvaltain golfarit majoittuivat koripalloilijoiden kanssa samassa hotellissa.

Forbesin arvion mukaan erikoisjärjestely maksaa Yhdysvaltain koripalloliitolle Pariisin kisojen tapauksessa noin 15 miljoonaa dollaria. Edellä mainitun olympiakomitean ex-johtajan mukaan kisakylään majoittumisen hintalappu olisi tästä vain noin 10 prosentin luokkaa.

Yhdysvaltain koripallossa liikkuvat tunnetusti suuret rahat, joten liitolla on erikoisjärjestelyyn myös varaa. Forbesin mukaan USA Basketballin liikevaihto viimeisten neljän vuoden ajalta on noin 78 miljoonaa dollaria. Siitä noin puolet tulee NBA:n kanssa tehdystä lisenssi- ja markkinointisopimuksesta.

Vertailun vuoksi: 20 urheilijasta koostuvan Yhdysvaltain miekkailujoukkueen matka Pariisiin maksaa kyseisen lajiliiton toimitusjohtajan Phil Andrewsin mukaan enintään 400 000 dollaria.

24 koripalloilijalle tehdyn erikoisjärjestelyn hinta on tähän verrattuna lähes 40-kertainen.

Mutta vaikka hotellimajoitus maksaa, siitä on myös kiistattomia hyötyjä. Se tuo nimittäin joustoja ja mahdollisuuksia muun muassa turvallisuutta ja ajankäyttöä koskeviin suunnitelmiin sekä ruokailuihin ja perheenjäsenten vierailuihin.

Yhdysvaltain miesten koripallomaajoukkue koostuu tälläkin kertaa kisojen kirkkaimmista supertähdistä LeBron Jamesin, Stephen Curryn ja Kevin Durantin johdolla. Joukkueen yhteenlasketut bruttotulot viimeisen vuoden ajalta olivat yli 600 miljoonaa dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat