Yksi tulevien talviolympialaisten suomalaisittain kiinnostavimmista kisapäivistä on 19. helmikuuta. Tuolloin pikaluistelija Mika Poutala taistelee kultamitalista 500 metrillä.
Poutala, 34, oli lähellä olympiakultaa jo kahdeksan vuotta sitten Vancouverissa. Hän johti 500 metrin kisaa ensimmäisen luistelun jälkeen, mutta putosi toisella kierroksella viidenneksi.
– Mika olisi nykysäännöillä jo olympiavoittaja, Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen kommentoi Olympiakomitean infossa tiistaina Helsingissä viitaten nykyiseen yhden luistelukierroksen kilpailumuotoon.
Yhden luistelun kisoihin urheilijat ovat jo tottuneet, mutta Etelä-Koreassa on kuitenkin edessä toinen erikoisuus. Kilpailut nimittäin käydään epätavallisen myöhään.
– 90 prosenttia kisoista käydään klo 12-16 välissä. Joskus on iltakisoja, jotka ovat kuuden tai seitsemän aikaan. Olympialaisten kilpailut alkavat klo 20, ja kun Poutala luistelee viimeisissä pareissa, niin se saattaa olla lähempänä iltakymmentä paikallista aikaa, kun hän on radalla. Se on poikkeuksellisen myöhään, Hänninen selvittää.
Hännisen mukaan Poutala ja muu joukkue pyrkii pysymään enemmän Suomen rytmissä. Aikaero on seitsemän tuntia.
– Me menemme myöhään nukkumaan ja nukumme pitkään. Aamupala saattaa olla vasta klo 12, Hänninen selvittää.
Tarvittavat sadasosat Kanadasta
Hännisen mukaan olympialaisten 500 metrillä on 12-15 mitalisuosikkia, ja Poutala on ehdottomasti yksi heistä. Poutala on ollut hirmuvireessä tänä syksynä – siitä merkkinä kolmostila Calgaryn maailmancupissa joulukuun alussa ja heti perään uusi Suomen ennätys Salt Lake Cityssä.
Vancouverissa lähellä mitalia olleen Poutalan ura lähti loivaan alamäkeen syksyllä 2010 sairastetun mykoplasman myötä. Hännisen mukaan aallonpohja nähtiin Sotshissa 2014.
Työ kohti seuraavia olympialaisia aloitettiin kuitenkin nopeasti. Poutala treenaa nyt jo kolmantena vuonna peräkkäin Kanadassa, ja hän on viettänyt maassa noin puolet vuodesta. Hänen valmentajanaan on toiminut olympiamitalisti Kevin Crockett.
– Totta kai se (Kanadassa harjoittelu) on suurin syy nykytason takana. Siellä on hyvä harjoitteluryhmä ja hyvä valmentaja, Hänninen summaa.
Olympiakomitea julkisti 13 ensimmäistä olympiaurheilijaa tiistaina, Poutala oli yksi heistä. Alla huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken ajatuksia valinnoista.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.