Suomelle kahdeksan olympiamitalia – MTV Sport arvioi sinivalkoiset mitalitoivot

Untitled-1
EPA/imago sportfotodienst/Itar-TASS
Julkaistu 09.02.2018 05:58

MTV SPORT

MTV Sportin toimitus on tehnyt C Moren asiantuntijoiden kanssa arvion Suomen mitalisaaliista Pyeongchangin talviolympialaisissa.

Suomelta on matkustanut kisoihin 102 urheilijan vahvuinen joukkue. Edustusta on yhteensä 11 eri lajissa. Näistä mitalinäkymiä on varsinkin jääkiekossa, maastohiihdossa, ampumahiihdossa ja lumilautailussa, mutta myös yhdistetty sekä pikaluistelu ovat tarkassa suomalaisseurannassa.

Suomen olympiamitalit talvikisoissa 1998-2014:

Nagano 1998: 2+4+6=12
Salt Lake City 2002: 4+2+1=7
Torino 2006: 0+6+3=9
Vancouver 2010: 0+1+4=5
Sotshi 2014: 1+3+1=5

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski linjasi Suomen joukkueen tavoitteeksi 5-7 mitalia torstain Tulosruudussa (video yllä).

MTV Sport arvioi Suomen joukkueen saaliiksi Etelä-Koreasta kahdeksan mitalia, mikä olisi paras saldo sitten Torinon 2006 (yhdeksän mitalia). Vancouverissa 2010 ja Sotshissa 2014 Suomen saalis oli viisi mitalia. 

Alla toimituksen näkemys siitä, kuinka Suomen mitalit Pyeongchangissa jakautuvat lajikohtaisesti.

Mitalitoivot:

Ampumahiihto

Kun puhutaan ampumahiihdon mitalitoivoista, katse suuntautuu automaattisesti Kaisa Mäkäräiseen, mutta myös Mari Laukkanen on huomioitava.

Mäkäräinen jahtaa Pyeongchangista uraltaan vielä puuttuvaa olympiamitalia. Latuprofiilit sopivat vahvalle hiihtäjälle, joten menestys ratkeaa Mäkäräisen osalta pitkälti ampumapenkalla. Vaikka Mäkäräinen sairasteli hieman kisamatkan alla, maailmancup-menestys on osoitus rautaisesta pohjakunnosta, mikä takaa kaikki mahdollisuudet myös olympialaisissa. 

Laukkanen päätti viime kauden ryminällä otettuaan kaksi voittoa Holmenkollenilla, mutta tältä kaudelta huippusijoitukset puuttuvat. On mukana kärkikahinoissa loistosuorituksella, mutta mitaliodotukset eivät ole realismia.

Arvio: Mäkäräinen oli palkintopallilla kolmena edellisenä maailmancup-kisaviikonloppuna, ja nousee korokkeelle myös Pyeongchangissa. Mäkäräinen nappaa yhden mitalin. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Jääkiekko

Vaikka Leijonat on menestynyt hienosti olympiakiekossa NHL-pelaajien mukana olon aikakaudella, taalaliigan poisjäänti Etelä-Koreasta vain nostaa Suomen menestysmahdollisuuksia. Pelaajat ovat päävalmentaja Lauri Marjamäelle erittäin tuttuja, ja hänen ajamansa pelitapa istuu paremmin Euroopan sarjoista valituille maajoukkuemiehille.

C Moren jääkiekkoselostajan Antero Mertarannan mielestä Venäjä on kisojen selkeä suosikki ja Suomi sen ykköshaastaja. Muut mitaliehdokkaat ovat Ruotsi, Kanada ja Tshekki.

– NHL:n poisjäänti satoi eniten Suomen ja Venäjän laariin. Kanada ja Yhdysvallat heikkenivät eniten. Venäjää on kisoissa todella vaikeaa voittaa, Mertaranta puntaroi.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Naisleijonillakin on kisoissa vahva nippu. Lisävirtaa tuo ensimmäinen arvokisavoitto Pohjois-Amerikan maista, kun Kanada kaatui viime vuoden MM-kisojen alkulohkossa. Nyt Suomi on jättiläisten ykköshaastaja, joten kaikki muu kuin mitali olisi pettymys.

– Venäjä on myös yksi mitaliehdokas, mutta sen joukkueen ympärillä on paljon turbulenssia, mikä nostaa entisestään Suomen mahdollisuuksia, Mertaranta toteaa viitaten dopingpaljastuksiin.

Arvio: Mitali tulee sekä naisissa että miehissä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lumilautailu

Olympialaisiin vuonna 1998 mukaan otetusta lumilautailusta on tullut 2000-luvulla yksi Suomen menestyslajeista. Suomen mitaliputki on nyt kolmien kisojen mittainen, ja sen jatkamiseen on loistavat näkymät.

Ykköslaskijat Enni Rukajärvi, Peetu Piiroinen ja Roope Tonteri ovat ennestään tuttuja arvokisamenestyjiä, ja heistä Rukajärvellä ja Piiroisella on jo palkintokaapissaan olympiahopea. Nyt mukana olympialaisissa on lajina myös big air, jossa Rukajärvi, Piiroinen ja Tonteri ovat todella vahvoja. Jokainen heistä laskee myös slopestylea, Piiroisen kolmas laji on halfpipe.

Suomen joukkueen muut laskijat ovat Kalle Järvilehto, Janne Korpi, Markus Malin, Anton Lindfors ja varamies Ville Paumola.

Arvio: Mitalikandidaatteja ja lajimuotoja on monta, ja mitaliputken katkeaminen olisi yllätys. Big airin mukaan tulo lisää odotuksia entisestään. Lumilautailijat ottavat yhden mitalin, mutta isompikin potti on täysin mahdollista.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Maastohiihto

Tässä lajissa Suomella on paljon mitalipotentiaalia, mutta myös kilpailu kovimmille kärkisijoille on kerrassaan armotonta. Jokaiselle henkilökohtaiselle matkalle on mitaliehdokkaita varsinkin miesten puolella ainakin 10-15, mutta myös naisissa kilpailu on kiristynyt entisestään.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Suomen toiveet henkilökohtaisilla matkoilla kohdistuvat Krista Pärmäkoskeen ja Iivo Niskaseen. Realistisen mitalitavoitteen voi asettaa myös naisten viestiin, mutta muiden hiihtäjien ja matkojen kohdalla mitali olisi jo superyllätys.

– Ehdottomasti Pärmäkosken paras mahdollisuus mitaliin on päätösmatka eli 30 kilometrin perinteisen yhteislähtö. Hänen pitää miettiä tarkkaan sitä, mitkä matkat hän hiihtää ennen sitä, C Moren hiihtoselostaja Antero Mertaranta näkee. 

– Iivo Niskasen kohdalla ainoa mahdollisuus on 50 kilometrin perinteisen yhteislähtö. Muut matkat eivät vielä suosi Iivoa. Kaikki paukut pitää siis laittaa kuninkuusmatkalle ja muu ohjelma pitää järjestää sen mukaan, Mertaranta summaa.

Arvio: Kaksi mitalia. Pärmäkoski ja Niskanen taistelevat mitalista kumpikin yhdellä henkilökohtaisella matkalla. Naisten viesti on ollut viime arvokisoissa yksi varmimmista mitalimatkoista, ja sitä se on nytkin, mutta yksi maa kivikovasta kolmikosta Norja-Ruotsi-Yhdysvallat on lyötävä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Pikaluistelu

Suomelta on kisoissa kolmen urheilijan pikaluistelutiimi: Elina Risku, Pekka Koskela ja Mika Poutala. Heistä Riskulta ei ole odotettavissa huippumenestystä ja Koskelalla on jaloissaan paukut pistesijaan, mutta Poutalan kohdalla mitali on täysin realismia.

Poutala oli lähellä jättipottia jo Vancouverissa vuonna 2010, kun hän johti kisaa ensimmäisen vedon jälkeen, mutta putosi viidenneksi. Nyt 500 metrillä luistellaan vain yksi veto. Viime vuosien harjoittelu Kanadassa on nostanut Poutalan vauhdin uudelle tasolle, mikä on tuonut myös menestystä maailmancupissa ja EM-kisoissa (hopeamitali 500 metriltä tammikuussa). 

Arvio: Poutala korjaa kahdeksan vuoden takaisin pettymyksen – mitali 500 metriltä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Yhdistetty

Yhdistetty oli 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Suomen mitalisampo Samppa Lajusen johdolla. Edellinen arvolätkä on Torinon 2006 viestikisan pronssi, jota oli hyppäämässä ja hiihtämässä myös C Moren nykyinen asiantuntija Anssi Koivuranta.

Suomen yhdistetty on tehnyt viime vuodet uutta tulemista, ja nyt se on siinä asemassa, että mitalitavoitteesta voidaan jälleen puhua. Sitä lähtee toteuttamaan Etelä-Koreaan Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Hannu Manninen, Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho.

– Ilkka Herola on tällä hetkellä joukkueen kovin mitalikandidaatti. Hän on rautaisessa kunnossa. Toivottavasti hän pysyy terveenä ja tekee yhtä vahvoja hyppyjä kuin valmistautumisleirillä, Koivuranta kehuu Herolaa, joka oli kolmas maailmancupin kisassa Ranskassa tammikuun lopulla.

1:49img

Myös Hirvonen on noussut tällä kaudella palkintokorokkeelle, peräti kolmesti. Joukkueenakin Suomi ylsi kolmospaikalle tammikuun lopulla.

– Joukkuekisassa pronssimitali on hyvinkin mahdollista ottaa. Saksalla ja Norjalla on ennakkoon selvästi kovimmat joukkueet.

– Uskon, että mitali, tulisi se sitten miltä tahansa matkalta, on asetettu tavoitteeksi joukkueen sisällä, Koivuranta summaa.

Arvio: Ohjelmassa on kaksi henkilökohtaista kisaa ja joukkuekilpailu, ja kaikissa niissä on mahdollisuus kärkikolmikkoon. Suomi ottaa taistelumitalin viestissä ja palaa mitalikantaan 12 vuoden jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Muut lajit:

Alppihiihto

Suomen joukkueessa laskevat Andreas Romar (vauhtilajit ja alppiyhdistetty) sekä Samu Torsti (suurpujottelu). Romar on laskenut tällä kaudella kolmesti maailmancupin pisteille, mutta sijoitukset ovat väliltä 25-27. Torsti ei ole puolestaan päässyt edes toiselle kierrokselle. 

C Moren asiantuntija Jouni Pellinen pitää ovea auki yllätyksille, varsinkin Romarin kohdalla, mutta mitalipuheet eivät ole hänen mielestään realismia tämän kauden näyttöjen perusteella.

– Mahdollisuudet ovat hieman paremmat kuin maailmancupissa, sillä mukana on vähemmän laskijoita huippumaista (kiintiöiden takia) ja suomalaiset saavat paremmat lähtönumerot. Molemmille voisi olla realistinen tavoite hyvänä päivänä paikka 15 parhaan joukossa, Pellinen summaa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Curling

Suomi on mukana ensi kertaa olympialaisissa pelattavassa sekaparikilpailussa. Suomen joukkueen muodostavat Oona Kauste ja Tomi Rantamäki. Kaksikko lähtee kisoihin altavastaajan asemasta, minkä tunnusti reilusti myös Rantamäki MTV Sportille joulukuussa.

– Todennäköisyys olympiakultaan on noin prosentin luokkaa, sillä olemme haastajia muille. Itse olympiakisoihin pääsy oli jo ylisuoritus, eli voitto sinänsä, Rantamäki arvioi tuolloin.

Suomi on jo pelannut kolme alkusarjan ottelua ja hävinnyt ne kaikki. Torinon curlinghuuman uusiminen on siis kiven alla.

42837204

Tomi Rantamäki ja Oona Kauste ottivat tuntumaa olympiajäähän jo keskiviikkona.

Freestyle

Kisoissa nähdään kolme suomalaismiestä: Joona Kangas (slopestyle) sekä Jimi Salonen ja Jussi Penttala (kumpareet). Naisten freestylessa on mukana joukkueen kuopus, 17-vuotias Anni Kärävä (slopestyle).

Salonen ja Penttala ovat joukkueen vahvimmat laskijat. Penttala on ollut parhaimmillaan arvokisoissa yhdeksäs (MM-kisat 2015) ja Salonen 12:s viime vuoden MM-kumpareissa. Mitaliodotuksia ei ole, ja kymppisakki on heille varmasti hyvä tavoite.

Mäkihyppy

Vielä muutama olympiadi sitten mäkihyppy olisi ollut tämän listan kärkipäässä, mutta romahdus on ollut jyrkkä. Mäkihyppymiehet Antti Aalto, Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä ja Eetu Nousiainen suuntaavat nyt olympiatorniin realistisena tavoitteenaan päästä toiselle kierrokselle.

Ainoalla naisedustajalla Julia Kykkäsellä on rahkeet olla Suomen joukkueen ykköshyppääjä, mutta kuten tämän kauden maailmancupin tulokset osoittavat (parhaat sijoitukset 18:s ja 19:s), paikka kärkikymmenikössä olisi voitto.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Taitoluistelu

Emmi Peltonen suuntasi Etelä-Koreaan ilman menestyspaineita. Hän kävi kovan taistelun kisapaikasta Viveca Lindforsin kanssa, ja koko olympiaprojekti on Peltoselle hyvää kokemusta tulevia menestystavoitteita ajatellen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Pyeongchangin talvikisat käynnistyivät jo torstaina, mutta viralliset avajaiset järjestetään tänään perjantaina alkaen klo 13 Suomen aikaa.

0702 olympiamitalit

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto