Omakotirakentamisen suosio räjähti – talokauppojen määrä kasvoi viime vuoden loppupuolella roimasti: "Alan tekijät vain myhäilevät"

8:19img
Katso myös video: Asuntojen kysyntä on nyt korkealla tasolla.
Julkaistu 07.02.2021 17:46

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Omakotiasumisen suosio on jälleen nousussa ja omakotirakentamisen luvut ovat lähteneet kasvuun.

Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen kertoo, että sen jäsenyritysten uusien talokauppojen määrä kasvoi viime vuoden neljännellä neljänneksellä huimat 59 prosenttia.

Lue myös: Koronan seuraukset näkyvät trendinä asuntokaupassa: "Ihmiset kaipaavat turvallista tilaa"

Numerot vuoden 2019 loppuun verrattuna ovat niin kovat, ettei Rautiainen ole koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa hyppäystä.

– Olen todella hämmästynyt ja halusin tarkistaa kauppaluvut monesta suunnasta. Näin on myynti mennyt ja kaikki alan tekijät vain myhäilevät, Rautiainen summaa.

– Tämä on aivan uskomatonta, vaikka talotoimitukset ehtivät käydä 15 prosentin kasvussa jo vuoden 2020 alussa.

"Korona ja kotoilu muuttavat omakotitoiveita todeksi"

Loppuvuonna tehtiin niin paljon talokauppoja, että se näkyy omakotialoituksissa vuoden 2021 alkupuolella. Rautiaisen mukaan koronan lisäämät etätyöt piiskaavat talokauppoja kasvuun.

– Pientaloasuminen on vuosia ollut kaikkein halutuin asumismuoto. Korona ja kotoilu muuttavat nyt omakotitoiveita todeksi.

PTT laskee lisäksi, että tehtyjen kauppojen keskimääräinen arvo lähes kaksinkertaistui viime vuoden lopulla. Tämä johtuu muuttovalmiiden talojen suosion kasvusta.

Rakennustutkimus RTS Oy on laskenut, että omakotitalojen rakentamisia käynnistyi noin 7000 kappaletta sekä vuonna 2019 että vuonna 2020.

Pientalorakentaminen on ollut matalapaineessa useita vuosia, mutta selvä käänne parempaan on parhaillaan käynnissä. Pientalorakentamisen näkymät vuodelle 2021 ovat kirkkaammat kuin vuosiin.

Lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että vuonna 2021 omakotialoitukset kasvavat selvästi. Paljon on kuitenkin kiinni tonttien ja rahoituksen saatavuudesta.

– Vasta marraskuussa 2020 ennustimme, että vuoden 2021 omakotialoitukset nousevat vain lievästi. Nyt uskomme, että vuodesta 2021 tulee selvästi parempi, Rautiainen arvioi.

Rautiainen uskoo toteutuneen myynnin perusteella, että omakotirakentamisen luvat ja toimitukset kasvavat "roimasti" vuoden 2021 alkupuoliskolla.

Pientaloteollisuuden suhdanneodotukset ovat nousseet plussan puolelle. Lisäksi kuluttajien asunnonostoaikeet ovat jopa korkeammalla kuin ennen koronaa.

Hirsirakentaminen vetää kovaa

RTS on lisäksi kertonut, että hirsirakentaminen kasvattaa markkinaosuuksia. Vuonna 2020 hirsirakentamisen aloitusten arvo kasvoi 20–30 prosenttia.

– Hirsirakentajatkin ovat kertoneet, että loppuvuoden kasvu oli huomattavan kovaa, PTT:n Rautiainen vahvistaa.

Ei siis ihme, että pörssiyhtiö Honkarakenne antoi aiemmin tällä viikolla positiivisen tulosvaroituksen.
Honkarakenne kertoi, että vuoden 2020 liikevaihto kasvoi aiemmin annettua arviota enemmän. Myös tulos on ollut odotuksia parempi.

– Syynä ennakoitua parempaan kehitykseen on loppuvuoden arvioitua suurempi volyymi, Honkarakenne perusteli.

Rakennustarvikkeet käyvät kaupaksi

Rautakaupan luvut koviaTeknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto vahvistaa samaa viestiä. Hänen mukaansa rakentamisen vahva veto jatkui vuoden 2020 lopulle.

Uiton mukaan rakentamisen tuotteet ja palvelut ovat lisänneet myyntiään. Viime vuoden lopulla toimialan myynti kasvoi noin neljä prosenttia.

– Erityisesti kodin parantamiseen ja vapaa-aikaan liittyvissä tuotteissa viime vuosi oli jopa ennätyksellinen, Uitto viestii.

Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistys Rasi ry laskee, että rautakaupan myynti kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia. Näin siksikin, että korona ja tiukat sulkutoimet ajoivat kuluttajat kodin seinien sisäpuolelle.

Rasi ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo, että sisätiloissa tehtiin aiempaa enemmän remontteja ja uudistuksia. Hänen mukaansa kuluttajat löysivät "sisäisen tee-se-itse-tekijänsä".

– Rautakaupan vuoden 2020 myynnin kasvuluvut olivat poikkeuksellisen korkeat. Tilastoissa ei ainakaan kymmeneen vuoteen ole saavutettu vastaavia kehityslukuja, Liuksiala summaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti