Eläintenpitokiellossa olleilta löytyi talosta lähes 50 eläintä kilpikonnista siileihin, olot kyseenalaiset – poliisi tutkii törkeitä eläinsuojelurikoksia

Lounais-Suomen poliisi tutkii kahta lyhyen ajan sisällä Salon seudulla ilmi tullutta törkeää eläinsuojelurikosta.

Omakotitalosta löydettiin joulukuussa lähes 50 eläintä kyseenalaisissa olosuhteissa poliisin ja valvontaeläinlääkärien eläinsuojelutarkastuksessa.

Poliisin mukaan asunnossa oli kissoja, koiria, kilpikonnia, liskoja, käärmeitä, jyrsijöitä, kaneja ja siili. Lisäksi asunnossa oli runsaasti akvaariokaloja, joita poliisi ei huomioinut eläinten kokonaismäärässä.

Poliisin mukaan omakotitalossa asui kolme henkilöä, joista kahdella oli eläintenpitokielto.

– Kiellot liittyvät vuonna 2020 samassa kohteessa tehtyyn tarkastuskäyntiin, jolloin talosta löydettiin lähes 100 huonosti hoidettua eläintä. Epäiltyinä olivat samat henkilöt ja tapauksesta tuli tuomio, kertoo rikoskomisario Jukka Kyynäräinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Kaikki eläimet vietiin pois tarkastuskäynnin yhteydessä.

Asukkailla olisi saanut olla neljä koiraa, mutta nekin viestiin valvontaeläinlääkärin hallinnollisella päätöksellä pois asunnosta. Kaikille eläimille on etsitty uudet kodit.

– Poliisi tutkii asiana törkeänä eläinsuojelurikoksena, eläinsuojelurikkomuksina ja luonnonsuojelurikoksena, Kyynäräinen sanoo.

Huonokuntoisia koiria jouduttiin lopettamaan

Poliisi kertoo myös toisesta eläinsuojelurikosepäilystä Lounais-Suomen alueella.

Poliisi oli tehnyt Salon valvontaeläinlääkärin kanssa eläinsuojelutarkastuksen omakotitaloon helmikuussa.

– Sisällä odotti surkea näky: asunnossa oli yhteensä 12 koiraa, joista osa oli pienissä häkeissä ja erittäin huonokuntoisia, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan kaikki koirat vietiin pois asunnosta, ja niille hankittiin kiireellistä väliaikaista hoitoa. Seuraavana päivänä viisi koiraa jouduttiin lopettamaan huonon kunnon vuoksi.

Poliisi muistuttaa, että laki eläinten hyvinvoinnista velvoittaa kohtelemaan eläimiä hyvin, eikä niille saa aiheuttaa turhaa kipua tai kärsimystä.

Epäillystä eläimen kaltoinkohtelusta voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen valvontaeläinlääkärille, jonka yhteystiedot yleensä löytyvät kunnan ympäristöterveydenhuollon nettisivuilta. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa tai halutessaan nimettömänä.

Lue myös:

    Uusimmat