Alkoholilakiin ehdotetut tiukennukset saavat sekä festivaalijärjestäjät että viranomaiset hämilleen.
Kummallakaan taholla mahdollisia tiukennuksia ei pidetä tarpeellisina. Mahdolliset lisäselvitykset eivät ainakaan vähentäisi asiaan jo nykyään liittyvää paperisotaa.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston alkoholiylitarkastaja Heikki Mäki kertoo, että asiat ovat ainakin hänen vastuualueensa festivaaleilla mallillaan.
– Meillä luvanhakijat ovat tehneet tarkkaan rajattua anniskelualueita. Festivaaleilla voi kuka tahansa alaikäinen katsoa konserttia ilman, että tarvitsee seisoskella anniskelualueella. Tai sitten ne ovat valmiiksi ikärajallisia tapahtumia, jolloin lippuja ei edes alle 18-vuotiaille myydä.
Myöskään viraston toiminta ei kaipaa hänen mukaansa terävöittämistä.
– En tiedä onko muissa aluehallintovirastossa tehty asioita löysemmin, mutta ei meillä ainakaan ole tarvetta mitään muutoksia tehdä.
Pori Jazzin toimitusjohtaja Juha Miikkulainen ei ole huomannut lupalinjan tiukentuneen.
– Lupakuviot ovat menneet aivan entisten vuosien tapaan. En ole kuullut, että tuolla rintamalla olisi jotakin uutta.
Jazzkonsertteihin saa edelleen viedä omia juomia
Pori Jazz on yksi harvoja festivaaleja, jonka konsertteihin voi mennä omien juomien kanssa. Tähän ei anniskelulupaa tarvita, mutta viranomaiset voisivat sen halutessaan kieltää. Juha Miikkulainen tietää hyvin miksi perinne on saanut jatkua.
– Järjestyshäiriöiden puuttuminen ja pitkät perinteet ovat varmasti vaikuttaneet asiaan. Ihmiset osaavat käyttäytyä vastuullisesti ja kun tapahtuman tunnelma on leppoisa, niin järjestyshäiriöitä ei tule. Ja totta kai meillä on myös riittävä määrä järjestysmiehiä paikalla koko ajan.
Myös Pori Jazzin tuotantopäällikkö Jari Leskinen toteaa nykymallin toimivan hyvin. Hän kertoo myös poliisin olevan sen kannalla.
– Asiasta on keskusteltu paikallisten poliisiviranomaisten kanssa ja hekin ovat sitä mieltä, että kieltämisellä saattaisi olla enemmän haitallisia vaikutuksia kuin nykykäytännöllä.
Leskinen ei näe alkoholinkäytön olevan Pori Jazzissa merkittävässä roolissa. Myös Miikkulainen on samoilla linjoilla.
– Piknik-tapahtumien järjestäminen on tärkeä asia, mutta jos sen kieltäviä päätöksiä tulee, niin sitten niiden kanssa on vain elettävä. Tiukennukset saattaisivat johtaa ainakin anniskelualueiden laajentamiseen.
Ruisrock pitää nykyisiä lupiaan riittävinä
Osaan tapahtumista saa viedä omia juomia, osaan taas ei. Ruisrockin ja Tavastia-klubin taustalta löytyvä Juhani Merimaa ei kuitenkaan koe tilannetta esimerkiksi Ruisrockin kannalta epäreiluksi.
– Meidän luvassa omat juomat on kielletty, mutta toisaalta taas meillä on aika laajat anniskeluoikeudet. Anniskelukapasiteetti on meidän tapauksessa riittävä, joten en koe asiaa ongelmaksi.
Merimaa kuitenkin kaipaa selkeämpiä ja kaikille samoja pelisääntöjä.
– Festivaalin järjestämiseen tarvitaan tällä hetkellä 11 eri lupaa. Se ei kyllä ainakaan kannusta uusia yrittäjiä alalle. Nyt joutuu kohtaamaan melkoisen viranomaisarmeijan varsinkin isommissa tapahtumissa.
Merimaa sanoo, että alkoholi on ilman tukia järjestettäville festivaaleille heti lipputulojen jälkeen tärkein tulonlähde.
– Ilman näitä tuloja tapahtumia olisi melko mahdotonta enää tulevaisuudessa järjestää. Luultavasti yleisökin niitä silloin karttaisi.
Nykylupien kiristämistä entisestään voisi Merimaan mukaan verrata siihen, että ampuisi tykillä väärään suuntaan.
– Anniskelun kautta tapahtuva kulutus on Suomessa alle 10 prosenttia, kotona juodaan moninkertainen määrä alkoholia ja matkustajatuontikin on kaksi kertaa enemmän. Yleisötilaisuuksissa alkoholin kuluttaminen on kontrolloidumpaa ja huomattavasti maltillisempaa. En pidä sitä ongelmana terveyspoliittisesti enkä järjestyksenpidon kannalta.
–Alkoholilupien kiristäminen olisi yhtä hyödytöntä toimintaa kuin olematon baarien ja yökerhojen aukioloajoilla kikkailu.