Onnistumiset huoltorekalla ovat tasoittaneet tietä yllättäväänkin suomalaismenestykseen Oberstdorfin MM-hiihdoissa. MTV Urheilu kysyi muutamalta maajoukkuehiihtäjältä ajatuksia urheilijoiden takana ahkeroivista ammattilaisista.
Suomalaishiihtäjät ovat kehuneet välineitään lähes poikkeuksetta Oberstdorfissa. Huoltopäällikkö Martin Norrgårdin johtama ryhmä onkin onnistunut vaikeissa ja vaihtelevissa olosuhteissa loistavasti.
Martin Norrgård avaa onnistumisten taustoja yllä olevassa haastattelussa!
Alla ajatuksiaan hiihdon arvokkaista huoltojoukoista avaavat muun muassa maajoukkuehiihtäjät Johanna Matintalo ja Iivo Niskanen. Ääneen pääsee myös MTV Urheilun asiantuntija, mittavan uran maajoukkueessa hiihtänyt Jari Isometsä.
Johanna Matintalo
Tällä reissulla tuli mieleen hauska yksityiskohta. Ensimmäiset arvokisareissuni nuorten tasolla tapahtuivat vuoden 2013 tammikuussa (PM-kisat) ja helmikuussa (Euroopan nuorten olympiafestivaalit). Meillä oli mukana kaksi huoltomiestä: Maajoukkueen nykyinen huoltopäällikkö Martin Norrgård ja Reino Holck, joka oli pitkään esimerkiksi Aino-Kaisa Saarisen huoltomies maajoukkueessa.
Muistelisin, että esimerkiksi Martinin kanssa ei tehty yhteistyötä enää sen jälkeen moneen vuoteen. Martin oli sen yhden reissun minun kanssani, mutta nyt kahdeksan vuoden jälkeen tiet tavallaan taas kohtaavat.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Vaikka olin tuolloin nuori, enkä huoltohommista ja suksien voitelemisesta hirveästi ymmärtänyt, niin silloinkin jäi mieleen se, että kaksi huoltomiestä teki meille kahdeksalle hiihtäjälle erittäin hyvät sukset joka kisaan. Tiimi onnistui kokonaisuutena todella hyvin.
Hiihtomaajoukkueen huollossa töissä oleminen tarkoittaa vaikka kuinka pitkiä päivä ja kovaa duunia. Ei siellä ole ihmisiä, jotka eivät tekisi tätä rakkaudesta lajiin. Rahan takia sitä ei kukaan tee, vaan kyllä se ratkaiseva tekijä on intohimo ja halu viedä suomalaista maastohiihtoa eteenpäin.
Ristomatti Hakola
Minulla on oikeastaan koko maajoukkueuran ollut sama huoltomies, Heikki Käyhkö. Meillä on yhteinen sävel, viimeisen päälle.
Hän on ihan hirveä työmyyrä. Aamulla lähtee viideltä ja tulee illalla joskus takaisin hotellille. Huoltajat tekevät ihan järjettömän pitkiä päiviä. He hiihtävät tuolla, ja se hiihtotestihän ei ole mitään pikkuhiihtelyä, vaan siihen sukselle pitää saada vähän vauhtiakin. On ne kovia.
Iivo Niskanen
Meillä on iso huoltoryhmä täällä, ja he tekevät joukkueena taustalla työtä todella paljon. Oikeat hionnat, luistovoiteet, pitovoiteet ja käsikuviot päälle – jokaisella sektorilla on omat miehet. Taustalla on siis iso joukkueena tehty työ.
Henkilökohtaisessa suksihuoltajassani Heikki Alakärpässä on sellaista perfektionismia aika paljon. Pidot on just eikä melkein laitettu ja sen todella näkee, että hän tykkää tehdä asioita tarkasti. Suksien voitelu on omanlaistaan käsityötä, niin kyllä siinä näkee, että työ on tehty huolella ja ajatuksella.
LUE MYÖS: Suomen MM-joukkueessa on perfektionisti, joka herättää Iivo Niskasessakin syvää arvostusta – "Se monesti ratkaisee asioita"
Työ on fyysistä ja raskasta, eikä ainoastaan ladulla. Se on pitkiä päiviä, ja sitä kuormaa on siedettävä päivästä toiseen. Hyvä suksi pitää tuntea jalan alla, ja kun Heikki on hiihtänyt niin pitkään hyvällä tasolla, niin hän ymmärtää sen, miltä hyvä suksi tuntuu ja mitä itse sukselta toivoo.
Riitta-Liisa Roponen
Olen todella ylpeä heistä, sillä he pakertavat huoltokopilla ja ladulla aamusta iltaan. He testaavat kuvioita, voiteita ja suksia.
Annan esimerkin näistä kisoista. Ennen 10 kilometrin vapaan kisaa suksitestissäni oli 16 paria suksia, mukana myös Jasmin (Joensuu) ja Katrin (Lylynperä) kalustoa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Anne Kyllönen
Todella suuri hatunnosto siitä, mitä he tekevät. He tekevät todella pitkää päivää, ja vielä iltasella pitävät palaveria. He tekevät suuremman työn kuin kukaan urheilijoista tai muusta henkilöstöstä täällä.
Pekka Kemppi on ilman muuta sellainen huoltaja, jonka muistan. Vuonna 2011 olin ensimmäisessä MM-kisoissa, ja Pekka oli silloin joukkueessa. Nyt hän on täällä yhdistetyn joukkueessa. Hänellä on pitkä ura takana, ja hän on erittäin arvostettu huoltomies kaikkinensa.
Jari Isometsä
Esimerkiksi Esko Kuntola oli urallani velho pitovoiteiden kanssa. Hän oli niin pitkään ollut tekemässä sitä puolta, että hän oli velhon maineessa. Se oli urheilijoille hyvin tärkeää. Vaikka oli vaikea voitelukeli tulossa, niin kaikki tiesivät, että "kyllä se Esko keksii pitovoiteen". Hän on jäänyt mieleen omilta ajoiltani.
Hänen veljensä Ossi Kuntola oli saman kategorian mies, teki pitkän uran voitelupuolella. Hän oli myös erittäin hiihtotaitoinen, ja oli itsekin aikoinaan huippuhiihtäjä.
Veljeni Raimo oli minulla pitkään huoltajana. Se oli huippuhomma, kun hän oli urani aikana kutakuinkin samanpainoinen kuin minä ja oli hyvässä kunnossa. Se helpotti urheilijan arkea älyttömästi, kun oli huoltomies, joka pystyi tekemään paljon testejä.
MM-kisojen viimeinen kilpailu, miesten 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla, starttaa sunnuntaina Suomen aikaa kello 14.