MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää Martin Norrgårdia hyvänä kaappauksena Suomen maastohiihtomaajoukkueen uudeksi huoltopäälliköksi, mutta muistuttaa myös uuden pestin haasteista.
Suomenruotsalainen Norrgård, 32, saapuu uudistuneen huoltoryhmän johtoon Ruotsista, jonka naisten maajoukkue on takonut kovaa tulosta viime vuosina.
– Norrgård on Suomen joukkueelle varmasti iso vahvistus. Vaikka hän ei ollut Ruotsin huoltotiimissä pomon asemassa, niin tietous voiteista, suksista ja suksikuvioista jaetaan kaikille. Joten tietotaitoa tulee varmasti miehen mukana Suomen joukkueeseen, ihan väistämättä, Jari Isometsä aloittaa.
– Kuulostaa hyvältä kaappaukselta.
Samaan hengenvetoon Isometsä muistuttaa kuitenkin muutoksen tuomista haasteista.
– Kun hän tulee Suomeen, resurssit ovat erilaiset, ja asema vaihtuu ryhmän jäsenestä johtajaksi. Nämä ovat isoja muutoksia, ja kannukset pitää ansaita. Kaikesta huolimatta erittäin hyvä muutos.
"Suksikalustot tulevat muuttumaan"
Yksi iso haaste tulevalla ja sitä seuraavilla kausilla liittyy Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätökseen vähentää asteittain fluorivoiteiden käyttöä kauteen 2022-23 mennessä.
Ruotsin maajoukkueesta on kantautunut puheita, että siellä on edistytty merkittävästi fluorivapaiden voiteiden testaamisessa. Huoltopäällikkö Petter Myhlbäckin mukaan siihen on uhrattu hyvin paljon paukkuja, jo Norrgårdin aikana viime kaudella.
LUE MYÖS: Hiihtopiirejä myllää kohupuheenaihe: "Suurempi vaikutus kuin veridopingilla"
Voisiko Norrgård, joka on työskennellyt myös suksivoiteita ja -välineitä valmistavan ruotsalaisen Skigon palveluksessa, tuoda tälle osastolla erityisosaamista kontaktiensa avulla?
– Tämä on yksi tärkeä osa-alue, mutta voitelu- ja huoltoporukoilla on yleensäkin hyvät suhteet materiaalitoimittajiin. Ja suksipuoli on yhtä tärkeässä asemassa kuin voidepuoli, Isometsä huomauttaa.
– Kun fluorirajoitteet tulevat voimaan, suksikalustot ja -valinnat tulevat muuttumaan lyhyen ajan sisällä.
"Sitä työtä ei ehdittäisi vuodessa tehdä"
Hiihtoliitto kertoi torstaina myös nimittäneensä virolaiset Are Metsin ja Raul Seeman, Petri Koiviston sekä Heikki Alakärpän täysipäiväisiksi huoltomiehiksi. Heistä Mets, Seema ja Koivisto olivat mukana jo viime kaudella.
Vaikka Suomen huoltoryhmässä oli ollut turbulenssia ja muutoksia oli luvassa, Isometsä ei ollut etukäteen lainkaan huolissaan uusista valinnoista. Hiihtoliiton mukaan hakemuksia huoltopäällikön ja huoltajien tehtäviin tuli yhteensä 34.
– Tiesin, että Suomesta löytyy hyviä ja ammattitaitoisia huoltajia. Enemmänkin tässä on kyse resursseista, joilla toimitaan. Esimerkiksi siitä, kuinka monta säännöllistä huoltomiestä joukkueessa on. Voiteita ja suksikuvioita pitää testata itse, sillä kukaan ei tule kertomaan, että "tämä toimii". Miehitystä pitää siis olla sen verran, että voiteiden ja kuvioiden testaaminen ehditään tehdä.
Suomen joukkueen kohdalla on noussut esiin myös huoli siitä, onko huoltoryhmässä tarpeeksi henkilöitä, jotka pystyvät tekemään kisavauhtisia testejä. Tässä auttaa varsinkin oma kilpatason kokemus.
Isometsä nostaa tässä esiin esimerkin omalta uraltaan.
– Testien tekeminen on todella kovaa hommaa. Muistan uraltani eräät arvokisat, joiden aikana meidän testaajamme hiihti pelkästään suksitestejä 200 kilometriä kahden viikon aikana. Joten omasta hiihtotaustausta on apua. Silloin tuntee myös suksen ominaisuudet paremmin.
Norrgård ylsi vuonna 2014 päättyneellä urallaan parhaimmillaan Skandinavian cup -tasolle, ja hiihtokokemusta tiimissä on muutenkin, mistä myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen huomautti.
– Hakijoita leimasi kova kokemus niin huollon kuin myös kilpailemisen puolelta. Testaus on iso osa työtä, missä tarvitaan myös kovaa kuntoa, Hämäläinen selvitti tiedotteessa.
Isometsä linjaa, että maastohiihdon huoltotyöstä on glamour kaukana.
– Huolto- ja testihommat ovat niin rajuja, ettei sinne ole hirveästi halukkaita. Hotellielämää puolet vuodesta, herätykset hyvin aikaisin aamulla, tiukka budjetti ja melko pieni palkkapussi työnkuvaan nähden. Ex-hiihtäjälle, joka on reissannut jo uransa aikana paljon, tämä voi olla kova yhtälö.
– Huoltoporukan kaverit ovatkin sydämeltään hiihtoihmisiä, siellä ei lasketa työtunteja. He ovat oma rotunsa.
Isometsä pitää tärkeänä sitä, ettei koko huoltaryhmää vaihdettu yhdessä hujauksessa.
– Jo joukkueessa olleet huoltajat tietävät hiihtäjien kalustoista paljon. Jos laitettaisiin pakka kokonaan uusiksi, niin sitä työtä ei ehdittäisi vuodessa tehdä. Muutama uusi innokas kaveri vanhaan porukkaan on ideaaliratkaisu.
– Ulkopuolelta voi tulla hyviä uusia ajatuksia, Isometsä summaa viitaten varsinkin uuteen huoltopomoon.
Hiihtoliiton mukaan huoltotiimiä täydennetään lähiaikoina.