Onko kasvisruokavaliosta haittaa lapselle? Tutkimus: Näin kasvukäyrät ja vitamiinitasot vertautuivat sekasyöjiin

2:21img
KATSO MYÖS: Suomalaislapsista lähes joka neljäs on ylipainoinen, uutisoitiin 2019. Mutta miksi lasten painoissa on alueellisia eroja?
Julkaistu 18.07.2022 14:46

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Tutkimus lasten ruokavalioista vahvistaa näyttöä, jonka mukaan kasvisruokavalio sopii myös lapsille.

Kasvisruokavaliota noudattavat lapset kasvavat yhtä hyvin ja saavat yhtä paljon rautaa ja D-vitamiinia kuin sekaravintoa syövät, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 8 900 keskimäärin kaksivuotiaan kanadalaislapsen kolmivuotiseen seurantaan. Lapsista 248 oli kasvissyöjiä, 25 vegaaneja.

Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelle

Lasten paino ja pituus kehittyivät samaa vauhtia riippumatta heidän ruokavaliostaan, tulokset osoittivat. Myös veren ferritiini- ja D-vitamiinitasot olivat samanlaisia.

Lehmänmaitoa käyttävien kasvissyöjien kolesterolitasot olivat keskimäärin huonompia, mutta eroja ei näkynyt lapsilla, joiden maidonkulutus jäi muutamaan desilitraan päivässä.

Lue myös: Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkään

Kasvissyöjälapset olivat alipainoisia todennäköisemmin kuin sekaravintoa syövät, mutta käytännössä alipainoisia oli hyvin vähän. Kasvissyöjistä alipainoisia oli kuusi prosenttia ja sekaravintoa syövistä kolme prosenttia.

Kanadalaisten tulokset vahvistavat näyttöä, jonka mukaan kasvisruokavalio on terveellinen ja turvallinen vaihtoehto myös lapsille. Lapsen kasvisruokavaliossa tulisi kuitenkin huomioida riittävä energiansaanti ja monipuolisuus, mikä tosin pätee myös muihin ruokavalioihin.

Lue myös: Lihansyöjien raati testasi 9 erilaista vegemakkaraa – selkeän suosikin lisäksi mukaan mahtui järkytyksiä: "Kenenkään ei pitäisi ikinä koskea tuohon"

Katso myös: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria:

3:26img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset