Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"

1:11imgKatso video: Tällaisia tuotteita vegeruoan ystävät vielä kaipaavat.
Julkaistu 26.01.2025 13:25
Toimittajan kuva
Juuso Kääriäinen

juuso.kaariainen@mtv.fi

Vegemessujen järjestäjän mukaan valmistajat ovat panostaneet voimakkaasti vegaanisten tuotteiden kehitykseen, ja se näkyy markkinoilla. Vegetuotteet eivät ole hänen mukaansa enää pelkän marginaalin juttu.

Vegaaniset tuotteet eli elintarvikkeet, joissa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia, ovat arkipäiväistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä selviää Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetyillä Vegemessuilla, joilla on esillä pelkästään vegaanisia tuotteita.

Lauantaina paikalla oli runsaasti ihmisiä, ja messujen järjestäjä Karry Hedberg kertoo olevansa tyytyväinen päivän kävijämäärään.

– Ennakkolippuja myytiin vähän enemmän kuin viime vuonna, ja ovelta on mennyt kivasti lippuja.

Viimeinen messupäivä on tänään sunnuntaina.

Lue lisää: Helsingissä kokoonnuttiin jälleen Vegemessuille – järjestäjä näkee kasvisruoan tulevaisuuden valoisana: "Vaikeaa nähdä, että tämä tästä pysähtyisi"

Ensimmäisen kerran vuonna 2017 järjestetyt Vegemessut pidettiin nyt yhdeksännen kerran. Siinä ajassa markkina on ehtinyt muuttumaan paljon.

– Jos ihmiset eivät välttämättä ole tykänneet kaikista jutuista, nyt tuotteet alkavat olemaan kohdillaan. Olen hyvin tyytyväinen siihen, miltä kasvissyönti näyttää.

Hänen mukaansa nykyään jokaiselta elintarvikealan valmistajalta alkaa löytyä vegaanisia tuotteita. 

– Suomesta varmasti vielä puuttuu jotain, mutta tuntuu, että maailmalta alkaa löytyä kaikelle jo niin sanottu korvike. Ehkä tyyliin pingviinin liha, sille ei välttämättä ole korviketta, hän naurahtaa.

Keinotekoinen liha siintää tulevaisuudessa

Hedbergin mukaan kasvisruoan normalisoituminen näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

– Kasvissyönti alkaa selkeästi lyödä itseään läpi, että se ei ole enää pelkän marginaalin juttu.

Kasvisruoan seuraavat kehitysvaiheet ovat hänen mukaansa fermentoidut tuotteet ja keinotekoinen liha. Laboratoriossa viljeltyä lihaa ei messuilla ole vielä tarjolla.

– Sille ei ole Euroopassa vielä myyntilupaa, mutta kunhan se saadaan, sitten sitä varmasti tulee Suomenkin markkinoille.

Hän kertoo pitävänsä keinotekoisia lihoja vegaanisena.

– Ne ovat siinä mielessä vegaanisia, koska niissä ei ole hyödynnetty eläimiä.

Käytännössä eläimestä otetaan soluja, jotka kasvatetaan bioreaktoreissa eläimen ulkopuolella. Teräksistä oluenvalmistustankkia muistuttavassa bioreaktorissa on ravinteita, joita solut tarvitsevat. Solut jakaantuvat ravintoliuoksessa ja alkavat muodostaa lihaskudosta. Lopputuotteena syntyy lihaa.

Lue lisää: Tätäkö on tulevaisuuden "lihansyönti"? Testasimme 3D-printattua kasvipohjaista lihaa, joka rantautuu nyt Suomeen

"Tuotteet paranevat koko ajan"

Turkulainen Helka Oksanen on ilahtunut Vegemessujen herättämästä kiinnostuksesta. Hän on noudattanut vegaaniruokavaliota jo kymmenisen vuotta.

– Silloin, kun aloitin, oli soijarouhetta ja tofua, mutta nyt on todella paljon eri variaatioita eri proteiininlähteistä. Tuotteet myös paranevat koko ajan laadultaan ja makutuntumaltaan.

Vantaalainen Noora Jäppinen on samaa mieltä tarjonnasta.

– Se on parantunut paljon, ja jotkut kaupat ottavat todella hyvin vegaanituotteita valikoimiinsa.

Mitä vegaanikentältä vielä puuttuu? Katso video jutun alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa